MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A KÉPREGÉNYEK ARANYKORA ÉS A HARCMŰVÉSZETEK

2015.10.08. 14:47 Napi Maflás

A judo ma már olimpiai sportág, és sok tekintetben elszakadt harcművészeti gyökereitől, de az 1960-as évekig leginkább egyfajta jujutsu stílusként tekintettek rá. Ez akkor is igaz, ha a judo a japán modernizáció jellegzetes termékeként a nyugati és távol-keleti szemlélet és módszerek ötvözete, amit alapítója azért hozott létre, hogy 19. századi iskolarendszerbe japán alapokkal rendelkező, korszerű testnevelési tantárgyként lehessen beilleszteni.

 jujutsu_kepregeny_1.jpg

Nyugaton a judót elsődlegesen hatékony önvédelmi rendszerként tartották számon. Erre minden okuk megvolt, hiszen a judo harcértékét éles helyzetben is bizonyították, és ez napjainkban se változott. A judósok az MMA-s küzdelmekben is megállják a helyüket. Ezzel együtt a judót sokáig körüllengte egyfajta titokzatosság, aminek semmi köze az ezoterikához: inkább a nyugatiak számára szokatlan megoldások egzotikumából fakadt. Talán ennek is köszönhető, hogy a judo bekerült a képregényhősök eszköztárába – ráadásul rögtön a női önvédelem hatékony eszközeként.

 

jj1.jpg

 

Ne feledjük, a képregények aranykorában nem volt se tévé se internet. Jóval kevesebb mozgóképes információ érte az embereket. Számos, ma már avittnak tűnő megoldást lehetett elsütni sikeresen éles helyzetben.

 

lampa.jpg

 

Az 1940-es, ’50-es években valószínűleg úgy nézték ezeket a pár oldalas képregényeket, mint a mai nemzedék a számítógépes játékok felvezetéseit, de mai szemmel is ötletesek, hatékonyak, elegánsak, némi humorral és erotikával fűszerezve. Aki szereti a retrót, annak kötelező.

 

jj8.jpg

 

A Maflás Facebook oldalán múlt héten már lehoztam egy karate tanfolyamot reklámozó képregényt. A mostani sorozat mutatja, hogy ezek az alkotások önálló kulturális árucikként is megállták a helyüket.

 

jd4.jpg

 

jj11a.jpg

 

jj12.jpg

 

 A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr787950100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.10.09. 10:43:25

nagyon szép találat, gratula és köszi!

Mr Pickles 2015.10.21. 14:05:20

"judo ma már olimpiai sportág" és milyen unalmas nézni.
süti beállítások módosítása