MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

BÍRÓNAK LENNI VESZÉLYES ÜZEM

2011.01.14. 07:46 Napi Maflás

A szilveszteri anyagban már látszott, hogy a küzdősportokban jó, ha a bíró konyít valamit a szakmához – és ezalatt nem csupán a szabálykönyv beható ismeretét értem. Természetesen a legtöbb meccsen a bíró legfeljebb külső szemlélője a pofozkodásnak.

A mai felvételen azonban a bíró közelebbi kontaktusba kerül a versenyzőkkel, mint ahogy azt eredetileg tervezte (00:04). Jelzem, bírói hiba történt, hiszen meg akarta állítani a mérkőzést (00:03), amire csak akkor lett volna szükség, ha az egyik fél védtelenné válik, azonban itt szó se volt erről (00:11).

Az ütés erejét jelzi, hogy a bíró arccal vágódik a földre, és ha nem fogják meg a kötelek, csúnyán összetörte volna magát (00:05). Láthatóan még másodpercekkel később sincs egészen magánál (00:08), csupán később tudatosul benne, mi történhetett (00:09). Annak is megvan a maga bája, ahogy a kubai versenyző – miután kiütötte a bírót – nem elkapja, hanem elengedi, és hagyja a padlóra zuhanni az öreget (00:14). A két keze mindenesetre fent van (00:16), miközben az összeeső bírót figyeli. Igaza van, sose lehet tudni…

A legszebb, hogy első másodpercben (00:00) lezavar az ellenfelének, egy közel ugyanekkora maflást, de annak meg se rezzen a feje. Ebből is látszik, nem mindegy, hogy az ember felkészülten kapja-e a pofont, vagy sem. Természetesen az edzettség és az életkor is számít.

Ahogy mondani szokták, a legjobb motiváció a siker, és a kubai versenyző határozottan rákapott a dolog ízére (00:23)…

Akit bővebben érdekel az anyag, a Maflás Facebook oldalán találja a kiegészítéseket.

 

bíró, funny, KO, ökölvívás, 

Szólj hozzá!

Címkék: funny bíró ko ökölvívás

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr832582620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása