MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KIAI JUTSU

2011.01.29. 08:02 Napi Maflás

Az érintés nélküli leütés a harcművészet legvitatottabb technikái közé tartozik. Sokan vannak, akik esküsznek rá, hogy pusztán szellemi energiával is le lehet ütni valakit, mások szerint szemfényvesztés az egész.

 

Előrebocsátanám: senkivel sem akarok vitatkozni. A Maflástól végtelenül távol áll, hogy egymáshoz méricskélje a harcművészeteket. Kétségkívül izgalmas, amikor két irányzat képviselője csap össze, de az, aki járatos a harcművészetekben tudja, hogy sosem a stílusok, hanem az emberek mérkőznek egymással, és rendszerint az dől el, hogy az adott pillanatban ki a jobb. Persze az se mindegy, hogy ki milyen iskola vagy mester mellett dönt, azonban a jelenlegi széles kínálatban azt hiszem, senkinek sem okoz gondot, hogy megtalálja a képességeinek és habitusának legmegfelelőbb dojót. A harcművészet túl nagy halmaz ahhoz, hogy bármelyik stílus mellett egyértelműen letehessük a garast, hogy az lenne az „igazi”, de ha valaki tisztában van azzal, hogy az általa választott irányzatnak mik erősségei és a korlátai, vélhetően jó úton jár.

A mai anyagban látható, elhíresült összecsapás egy neves kiai mester és egy fiatal srác között zajlott. Az öreg komoly összeget ajánlott bármely MMA-snak, aki kiáll legyőzi őt, és ellenfelének láthatóan szüksége volt a pénzre…

A felek első lépésként aláírják a szerződést (00:02), barátságosan kezet fognak, majd az öreg még gyűjt egy kis égi csit, kit vagy pránát – ahogy tetszik (01:35). A gondok akkor kezdődnek, amikor a srác nem reagál az energialöketre (01:42), sőt az erőteljesebb kiai-támadásokra (01:44, 01:47) is csupán óvatos elmozgással reagál. Az első másodpercekben érezhetően tart az öregtől, de amikor látja, hogy a mindenség energiája nem tesz rá különösebb hatást, akcióba lendül: megragadja ellenfelét, lezúz két térdest (01:49), azután egy tasli is elcsattan, ami már komolyabb következménnyel jár (01:50).

A kiai mestert láthatóan megrendíti a dolog, a srác elnézést kér (01:54), érezhetően zavarban van. A bíró testtartása külön tanulmány (01:59, 02:03, 02:04, 02:07) vélhetőleg nem szokott hozzá, hogy valaki egy full contact mérkőzésen kiakadjon attól, hogy pofont kap.

A srác nem akarja bántani az öreget, de most ezért fizetik…úgyhogy, ha nem is túl nagy meggyőződéssel, de nekilát (02:17). Az egész nem tart sokáig, pár másodperccel később megállítják a bírók (02:22). A győzelem kihirdetése után kétségbeesetten odafut ellenfeléhez (02:39). Láthatóan bántja, hogy egy öregembert pakolt meg (02:55, 02:56, 02:58).

A tanítványokban pedig egy világ dőlt össze (02:52). Sajnálom az öreget, aki biztosra vette, hogy kiai-jutsu tudása tökéletes védelmet nyújt neki. Sajnos nem vette figyelembe, hogy a dojójába azok mentek le, akik hinni akartak misztikus képességeiben, és ennek megfelelően reagáltak.

A mérkőzést egy másik szögből, illetve az előzményeket szokás szerint a Maflás Facebook oldalán nézhetitek meg.

 

 

5 komment

Címkék: mma kiai mester ryukerin

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr342622376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gróf Úr 2011.01.29. 10:03:08

Az összecsapás a várható eredménnyel zárult.

Beren 2011.01.30. 10:49:58

Igazából, már vártam ezt a postot :o)
Elég sokan járunk ide olvasgatni. Átélt, vagy látott már valaki ilyen "érintésmentes" technikát a saját szemével? Nekem a legközelebb az áll hozzá, mikor bizonyos ellenfelekből árad a fenyegetés küzdelem előtt, ami el tud bizonytalanítani.
Pl.: Van egy srác nálunk, akitől a kezdők nagyon tartanak, a régi motorosok pedig rendszeresen nagyon elverik, pedig semmi extrém durvaságot nem csinál. A múltkor beszélgettünk vele és többekkel erről. Mindenki azt mondta, hogy nagyon fenyegetve érzi magát vele szemben és erre az érzésre ki-ki a képességeinek megfelelően válaszol.
De, hogy valaki a levegőbe mutogasson és attól én pörögjek a földön, ezt csak egy jedi lovagról tudom elképzelni.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.01.30. 11:23:56

Láttam ilyen technikát a saját szememmel, és azt is, amikor a mester ugyanezt a technikát ugyanazon az emberen nem tudta megcsinálni.
AZ első esetben még kíváncsi volt az illető, ezért megtapasztalta. Egy évvel később egyáltalán nem hatott rá a mester "szellemi energiája".
Én úgy látom, hogy ezek a dolgok akkor működnek, ha tudat alatt az alany is szeretné. A vascsővel nincs ilyen probléma.

Beren 2011.01.31. 11:16:14

@Napi Maflás:

Ha tényleg ilyen hipnózis jelleggel működik akkor törvényszerűen pont akkor hagy cserben, mikor igazán szükség van rá. Ettől függetlenül érdekes lehet.

KenSentMe 2011.03.28. 00:10:45

Nem lehet ebben valami hipnózis is? Én látok valami esélyt rá.. bár biztos, hogy ha megtámadna egy bepipázott MMA harcos, akkor az utolsó dolog a hipnotizálás volna, amivel próbálkoznék.
süti beállítások módosítása