MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

AMIKOR A SOK LÚD IS KEVÉS

2011.02.04. 07:48 Napi Maflás

A mai anyag az utcai bunyók egyik klasszikusának számít. A srác kocsijába beleszaladtak oldalról, ami kissé felzaklatta. Utána láthatóan el akarták magyarázni neki, hogy azért van igazuk, mert többen vannak. Tévedtek.

 

 

Az utcai helyzet nagyon más, mint a dojo vagy a ring. Sokszor nem lesz belőle pofozkodás, a felek legtöbbször megelégednek egy kis feszelgéssel vagy szájkaratéval. Máskor viszont nem, és ilyenkor előfordulhat, hogy évek gondos munkájával felépített önbizalom és énkép porlik semmivé néhány pillanat alatt. Utcai önvédelem esetén a tapasztalatok szerint inkább a bunyóra koncentráló full contact rendszerek bizonyulnak hatékonynak, mint a személyiségfejlődésre összpontosító stílusok, de persze sok múlik az emberen és az ellenfélen is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt a kiinduló helyzet már eleve éles, a kocsijában ért kárra mindenki érzékenyen reagál (00:24). Mindenesetre az elején a nézők még tudják, hogy a veszekedőket fizikailag el kell távolítani egymástól (00:31), mielőtt robbanásig hevülne a helyzet. Sajnos hosszú távon nem járnak sikerrel, és a lekezelő arc- és tarkópaskolások (00:42, 00:52, 00:58), vélhetőleg akkor is hozzájárultak a vita elmérgesedéséhez, ha a déli kultúrákban a testi kontaktusnak más a jelentősége. A srác le is szedi a nyakát tapogató kezet, ami semmiképp se a szimpátia jele. Valamivel később a frontális szembenállás és kezek kereszteződése (01:09), már azt jelzi, hogy pillanatokon belül kitör a balhé. Az agresszivitás következő lépcsője, amikor az egyik fél belép a másik distanciabuborékába, azaz olyan távolságon belülre jön, ahol a megtámadott már nem érzi biztonságban magát (01:10). Érdemes megfigyelni, hogy mindketten kicsit előre dőlnek, az arcuk csaknem összeér. A mellettük állók már nem szétválasztják őket, hanem kört formálnak, mintegy teret formálva az agressziónak. A megtámadott hátrál, de fogják a ruháját, és a fehér inges fickó is bekerítő mozdulatot tesz (01:10). A srác biztos ami biztos alapon egy taslival bontja a kényelmetlen távolságot, a kis csapat pedig akcióba lendül (01:12).

 

 

Ő viszont úgy helyezkedik, hogy a támadói egymást akadályozzák, és egyszerre lehetőleg csak egy emberrel kelljen foglalkoznia (01:12, 01:13, 01:14, 01:15, 01:16, 01:19, 01:21, 01:23, 01:25, 01:28).

Az elején kifejezetten feszült, nem találja a kellő távolságot (01:12), az ellentámadása se igazán hatékony, ekkor még csak arra összpontosít, hogy elkerülje az ütéseket (01:13, 01:14). De amint sikerül gyakorlatilag libasorba rendezni a többieket (01:36), kezdődhet a csiripolás. Ez a pillanat egyébként olyan, mintha Muszasi: Az öt elem könyvének illusztrációja lenne.

A két leütést követően (01:35, 01:36) a srác ismét felveszi a számára biztonságot nyújtó távolságot (01:39). Persze megint akad, akit a falkatudat támadásra sarkall. Vesztére (01:40). A fehér inges pasas szorgalmas ember, de végül megkapja azt a maflást, amitől elfekszik (01:44, 01:59, 02:17, 02:56). A lökdösődést kezdő fickó pedig még egyszer odamegy a pofonért (01:45). Utána ő se kér többet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A srác innentől harcra készen áll, tartja a távolságot, de láthatóan sokkal nyugodtabb (01:47, 01:49). Békítő gesztussal jelzi, hogy nem akar balhét (01:50), ám még később se enged ki igazán (02:08). A hatóság természetesen a lehető legjobb pillanatban érkezik (01:53). A jelenet végén ismét a békítőké a főszerep (02:12).

A feszültséget már a legelején tapintani lehet (00:28, 00:33), a srác láthatóan célpontot keres, amikor minden áron be akar olvasni a fekete kocsi utasainak (00:42, 00:45). A fehér inges férfi ekkor még csillapítólag karolja át (01:02). A sors fintora, hogy a végén ő került kórházba (03:04). Igaz, megdolgozott érte (03:21, 03:22, 03:23, 03:30, 03:32).

Sokan voltak, de nem elegen, hogy egy klasszikust idézzek. Tegyük hozzá, ha nem agyatlan amatőrök, hanem összeszokott profik esnek a srácnak, aligha ő kerül ki győzedelmesen a dologból.

A kiegészítő anyagokat a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

12 komment

Címkék: ko több támadó utcai bunyó

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr602637491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.02.04. 19:35:39

Látszik hogy bokszol(t) a srác, ráadásul gyors is. Innentől kezdve lehetnek akármennyien, esélytelenek :)

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2011.02.04. 19:37:30

Van a videónak egy olyan változata is, amikor a központi eseménysort mutatják többször, kilassítva, kielemezve:

www.youtube.com/watch?v=6iDlzL7zrNU

Hefe 2011.02.04. 19:57:29

Tenyleg jol csinalta. Egyesevel nyomta le oket, tartotta a tavolsagot, nem volt eselyuk hogy megfogjak, mert akkor vege lett volna.
Bokszolokent csak a kezet hasznalta, de azt jo utemben, igy nem volt szuksege a filmekbol ismert tornadorugasokra.

Zz_ 2011.02.04. 20:57:06

Tényleg jól nyomta. Viszont elég veszélyesen hátrált. Nem vagyok biztos benne, hogy végig tudta mi van mögötte.

The Great Destroyer 2011.02.04. 21:29:42

Tizenpáréve, amikor még "késdobálós rock kocsmákba" jártam, akkoriban azt tapasztaltam, hogy az agresszióra csak még nagyobb agresszió lehet a válasz. Némi nemű savate edzésnek(2év) köszönhetően jellemzően én tudtam nagyobb fizikai agressziót felmutatni, így 10-ből 8X simán összehajtogattam a kedves partnert, viszont még így is volt olyan, hogy sörpad alatt végeztem :). A zucca kicsit más, mint a terem, simán érhetik meglepetések az embert.

szenon 2011.02.04. 21:53:10

Ez már egy elég régi felvétel. Tudtommal anno azt írták, hogy egy biztonsági őr állás miatt tört ki a balhé a felek között. Ha így volt, ha nem, akkor is ügyes volt a pali. A támadók nem voltak képzettek, ez látszik is, a megtámadottról le rí, hogy sokkal képzettebb, nem most esett le a falvédőről.

Murderface 2011.02.04. 22:11:43

@autodidakta agysebész: Hehe, én is hasonló helyeken szocializálódtam :)
Amit megtanultam, hogy kicsit féloldalasan kell állni kisterpeszben már az elején, és megfelelő pillanatban lehet derékból indítani a gyomorszájra/vesére/lengőbordára az ütést. A testre mért első ütést az emberek 90%-a beszopja, mert Bud Spencer filmeken nőttek fel, azt hiszik, hogy csak a fej számít (sokszor még úgy is beszívják, ha egy lassú parasztlengővel csapsz). Ha táska/kabát van a kezedben, neki kell dobni a másiknak, tuti hogy elhajol/elkapja, onnantól van 1 ütésnyi időd.
"az arcuk csaknem összeér" szituációt nem szabad hagyni, ki kell hátrálni, vagy ütni/fejelni (én elég szarul-lassan fejelek, de akinek megy, az simán győztesen tud kikerülni az ilyen helyzetekből).
Általában kocsmai/utcai 1v1 szituban ha a 3.-4. pofon után nem fekszik valaki, akkor szinte biztos az összeakaszkodás/birkózás, ilyenkor szemre, fülre, hajtépésre kell menni, harapni(!!!). Sokan ott hibáznak birkózásban, hogy ilyenkor nyakra mennek, meg fojtogatásra, ez hiba. Kibaszott nagy erő kell ahhoz, hogy valakit meg tudj fojtani puszta kézzel, felesleges erőpazarlás.
Persze én csak egy lelkes amatőr vagyok, amit tanultam, azt a saját/más kárán tanultam meg, nem az edzőteremben :D Profik ellen a fenti dolgok nem sokat érnek, olyankor a legjobb egy jóbarát söröskorsóval/hamutállal hátulról :)
Ja még egy: mindig a "kurvát" (tűsarkú cipős csajt) kell először padlóra küldeni tömegverekedésben, brutális sebeket lehet szerezni attól a kib*szott tűsarkútól :P

mallac 2011.02.04. 23:16:26

Bokszoló a tag,és az a szerencséje hogy van hova hátrálnia.Ha beszorították volna,ráfizet.

porthosz 2011.02.04. 23:39:35

Egész jól betalált a srác, szinte már filmekbe illő jelenet.

Egyébként ilyen utcai bunyónál, amit én tapasztaltam (inkább láttam, magam sosem voltam résztvevője) általában az nyer, aki először üt (nagyot) és betalál.

Sokan azt hiszik hogy ez úgy müködik mint a filmekben (a szarrá vert embernek eszébe jut az apja majd felkel a földről és egy ütvepörgőkörberugással leteriti az ellenfelét), de valóságban a legtöbb ember 1-2 ütéstől szinte rögtön kiterül, de legalábbis súlyos zúzodásokat, töréseket szerez, amitől aztán harcképtelen lesz.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.05. 00:29:52

Kinaban nem szaroznak, azzal utnek ami a kezukbe kerul. Lattam mar par meterre tolem, betonaljzatu parkolasi vasruddal utni ember fejeet... de az uveggel es rudakkal verekedes mindennapos Sanlitunban.

Beren 2011.02.05. 00:52:19

Klasszikus a film :o)
Azzal vitatkoznék, hogy az elején nem találja a távolságot. Akkor éppen hárman, három oldalról támadták. Ennek ellenére nagyon jól vette ki a fejét az ütésekből (három irány!) és három ütéséből kettő megrengető erejű volt, ami valljuk be, még egy ellenféllel szemben is igen jó eredmény. Utána, egyesével esélyük sem volt, tempókkal lezúzott mindenkit. Szépen begyalogoltak az ütőtávba, hogy maj mingyá egy nagyot oda sóznak, csak félúton rájuk szakadt a csillár. Szóval nagy tisztelet az ürgének.

@Chaoyang:

Ezt láttam a Rendőrsztori 2-ben, a játszótéres jelentnél is :o)

www.youtube.com/watch?v=5tmEMnClhsc
süti beállítások módosítása