MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

HARCMŰVÉSZET ÉS EGÉSZSÉG

2011.04.14. 06:19 Napi Maflás

A harcművészetnek számos előnye van. Fejleszti a koncentráló képességet, és kitartóvá teszi az embert. Az önnevelés eszköze. Segít, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal és a világgal. Céltudatossá, türelmessé, fegyelmezetté tesz. Lecsendesíti az elmét, megtanít figyelni, kifejleszti az ember stratégai gondolkozását. A harcművészet gyakorlása révén egészségesek leszünk - ez utóbbi különösen vonzó a kívülállók számára.

 

 

Több irányzat eredetmondájában szerepel, hogy az alapító vagy a nagymester gyermekkorában sokat betegeskedett, ám orvosai tanácsára harcművészetekkel kezdett foglalkozni, amitől legyőzhetetlen harcossá vált, és legalább nyolcvan-kilencven évig élt. Mindez nem tűnik annyira hihetetlennek, hiszen valamennyien láttunk már elképesztően hajlékony öreg mestereket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ember hajlamos mindezt a harcművészet jótékony hatásának betudni, és csak évtizedekkel később jön rá, hogy azok a gyakorlatok, amelyek tönkreteszik a sportolók izületeit, akkor se lesznek egészségesebbek, ha harcművészet címszó alatt végezzük őket.

 

Minden egész eltörött

 

Persze először mindenki arra gyanakszik, hogy ő csinál rosszul valamit, esetleg nem adták át neki azt a misztikus, távol-keleti tudást, ami segítene örökifjúvá tenni a testét. Azután lassan rádöbbenünk, hogy a távol-keleti harcművészek többsége ugyanazokkal az egészségügyi problémákkal küzd, mint nyugati társai, és a nyolcvan év fölött még mindig hajlékony és virgonc mesterek délkelet-Ázsiában is ritkák, mint a fehér holló.

 

 

Ha jobban belegondolunk, ez nem olyan meglepő. A harcművészet – akárcsak az élsport – folyamatos, extrém terhelést jelent. Minden harcművész folyamatosan kisebb-nagyobb sérülésekkel küszködik. Nem csupán arról van szó, hogy kopnak az izületek, és gyakorlás közben óhatatlanul roppan az izület, reccsen a csont, és az ütéseket-rúgásokat se lehet megúszni kék foltok, zúzódások nélkül. A makiwarázásnál tudatosan zúzzuk szét az ütőfelületeket. Egy tisztességesen feledzett kézzel téglát lehet törni, de finomműszerész vagy sebész nemigen lesz már az ember.

 

 

A legenda oda

 

Tetszik, nem tetszik, tudomásul kell venni, hogy a harcos fogyóeszköz, és nem az egészséges életmód eleven reklámja. Aki egészséges akar lenni, az végezzen egészségmegőrző gyakorlatokat, és kerülje nagy ívben a harcművészeteket.

 

Hogy miért terjedt el mégis, hogy a harcművészetek jót tesznek az egészségnek? Ennek több oka van. Az első, hogy – pont az állandó sérülések és az extrém terhelés miatt – a harcművészek jelentős része foglalkozik valamilyen gyógyító rendszerrel. A másik, hogy a harcművészet kitartóbbá, ellenállóbbá tesz: az ember nehezebben adja fel, nő a fájdalomküszöbe, akkor is kitart, amikor a legtöbben már feladnák. És persze, sokkal gyorsabban regenerálódik, mint az átlagemberek. A harmadik, a nagy kínai legenda: másfél milliárd emberből mindig akad száz, aki milliomos lesz, zseniális művész, vagy éppen öregkorában is egészséges és hajlékony marad. Csak arról nincs szó sose, hogy mi van a többiekkel…

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

4 komment · 1 trackback

Címkék: egészség harcművészet

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr842824849

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Top 3 nőverőnk; Szavazz! 2011.04.15. 14:43:30

Kedves Olvasóink! Megszavazhatjátok, hogy a három (állítólagos) nőverő közül melyiküket illeti a Nemzet Nőverőjének cseppet sem dicsőséges címe:   a.) Meggyes Tamás politikus, Esztergom volt polgármestere Én? „Elmondása szerint ma reggel ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.04.15. 06:22:36

A témáról Jackie Chan jut eszembe, akiről azt hittem, hogy csak "eltáncolja" a verekedéseit, de az alábbi videón bemutatja, hogyan kell kézzel betont törni úgy, hogy közben a kezében tartott tojás egyben marad:

erdekessegek.info/jackie-chan-betont-tor-tojassal-43.html

Rogerius 2011.04.15. 08:44:35

Harc. harcművészet ...2 különböző megnyilvánulása ugyanannak a jelenségnek.

1. Harc: box, kickbox, bizonyos értelemben a thai box, K1, ketrec harc, street fight, verseny judó, wushu-sanda, részben a karate-kumite stb.stb.
A felsoroltak vagy önálósodott bunyócentrikus harcművészeti elemek vagy direkt bunyóra kreált rendszerek.Az egészségre gyakorolt hatásuk közép és hosszutávon általában kedvezőtlen.
Kiemelten rossz hatása lehet az ugyancsak önálósodott bemutató jellegü törés gyakorlatoknak vagy a test edzetségét szélsőségesen probára tevő gyakorlatoknak.

2. Harcművészet...bonyolult egyvelege az EGYÉNI testi és lelki képességek megfelelő művelésének harci gyakorlatok révén. Az univerzális elv "csökkenteni ami sok erősiteni ami kevés":
a/ a testgyakorlás - egyéni adotságok figyelembe vétele melett- egy napi rendszerességgel végrehajtott gyakorlat rendszer ( általában formagyakorlat - lehetőleg a gyakorló testi adodtságait figyelembe vevő ) ismétlése és annak a váltogatása évszak és életkor függvényében.
b/ szellemi gyakorlatok - különböző szintü meditácio.
c./ energetikai gyakorlatok ( QiGong ) dinamikus vagy statikus, légzessel párosított gyakorlatok formájában.

ha mindezeket megfelelő módon tudja az ember vegyíteni akkor az egészségre gyakorolt hatásuk pozitív.

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2011.04.15. 09:08:55

@spontan: Nem, Chan komoly sportoló, komoly kiképzéssel a háta mögött, meg gondolom komoly napi gyakorlással a mai napig. A filmjeiben tényleg "táncol", mert az látványos. Néhány éve láttam róla egy portréfilmet, amiben benne volt, hogy egy forgatáson egy (talán) thai-box világbajnokkal veszekszik, hogy "tudom, hogy amit csinálsz, az hatásos, élesben én is azt csinálnám, de ez film lesz, és így-meg-úgy-mozogj-emeld-a-lábad-üss, mert ez látványos". És ne feledd, hogy a Chan filmek (főleg a régebbiek) stáblistái alatt nemegyszer láttuk, hogy milyen következményei vannak: fájdalomtól eltorzult arc, vérző kezek, mentőhelikopter, orvosok-sebészek hada igyekszik összerakni a Chan nevű puzzlét. (Sokáig játszott dublőr nélkül, de egy ideje már túl drága a biztosítónak, ezért a filmjei rizikósabb jeleneteit már nem ő játssza.) Azt a mozgást, pontosságot, sebességet nem lehet táncórán megtanulni (lásd a boldog emlékezetű, annál felejthetőbb Linda-sorozatot).
süti beállítások módosítása