MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

PROFIK ÉS AMATŐRÖK

2011.06.18. 22:54 Napi Maflás

A harcművészetben csak száz százalékos és nulla százalékos teljesítmény van. Vagy működik valami, vagy nem. Természetesen lehet hosszú éveken át bonyolult és látványos technikákat gyakorolni, de éles helyzetben inkább a célratörő és egyszerű megoldások válnak be. A harcművészet és mozgásművészet két külön világ, és ha valaki keveri a kettőt, azt kínos meglepetések érhetik. Szabad országban élünk, és mindenki annyit és olyan módon fényezgeti az egóját, ahogyan akarja. Semmi gond azzal, ha valaki úgy véli, hogy a „leghatékonyabb” stílust gyakorolja. Azért halkan megjegyezném: minden övfokozat csak az első pofonig érvényes.

 

 

 

Ugyanez elmondható a hivatásosok és amatőrök közti különbségről is. Persze egy több évtizede gyakorló amatőr harcművész is számos olyan dologra lehet képes, ami egy átlagember számára elképzelhetetlen. Ugyanakkor a profi világ és az amatőrök között hatalmas szakadék tátong. Nem arról van szó, hogy egy élvonalbeli profi bunyós legyőzhetetlen lenne, azonban izomtömegben, hatékonyságban, sebességben és küzdőszellemben egész biztos toronymagasan az amatőrök fölött vannak (00:01).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – rendkívül népszerűek a ring királyai által tartott szemináriumok. Nem mindenki bukik a sokdanos, öreg, távol-keleti mesterekre. Van, akit a hatékonyság hoz lázba, és egy dolog biztos: a profik által mutatott kombinációk éles helyzetben is biztosan eladhatók. Más kérdés – és erről sokan megfeledkeznek – hogy ehhez azért kell az az erőnlét és állóképesség, amivel egy amatőr nem feltétlenül rendelkezik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rob Kaman egyike a legnagyobb harcművészeti legendáknak. Ez akkor is igaz, ha egyáltalán nem hibátlan a mérlege. A mostani szemináriumon a mérkőzésein használt technikákat mutat (00:06). Igaz, hozott magával egy ukét, de ez kifejezetten előnyös, mert az vicces tud lenni, amikor profik félakkora amatőrökön mutatnak kombinációkat (05:33).

Mindenesetre komolyan veszi a dolgot, és amikor pontatlan a távolság (00:22), újra kéri a technikát (00:25). Bár szó sincs arról, hogy teljes sebességgel mozogna, azért a foylamatosságra senkinek se lehet panasza (00:55). Azután megmutatja ugyanezt a másik lábra is (01:14). A rúgásblokk (02:40, 03:54), szintén nem elméleti munkásságának gyümölcse. Azokban a testsúlyáthelyezésekben érződik a sokéves tapasztalat. Okosan felépített edzés (03:54), még akkor is, ha nem mutat semmi varázslatosat. Azután beletesz egy kis játékot (04:15, 04:39, 04:45, 04:54), amitől rögtön életszerű lesz az egész.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: edzés rob kaman

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr672996273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása