MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A SIEBENKREUZ ALAPÍTVÁNY 100.

2011.08.23. 07:00 Napi Maflás

Mindkét nagyhatalom olyan mennyiségű atomfegyvert halmozott fel, hogy külön-külön is többszörösen fel tudnák robbantani az egész bolygót – folytatja Fedor bá’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

–Hozzáteszem, ez mind a mai napig így van, ám továbbra is irdatlan pénzeket fektetnek ebbe a projektbe – bár erről mostanság nem illendő beszélni. Csupán annyi változott, hogy újabb játékosok is jelentkeztek, például Kína. Igaz, a jelen háborúit inkább gazdasági téren vívják.

 

 

Bár nem mindig. Oroszország láthatóan átvette a japánok stratégiáját, és gazdasági téren próbál nyomulni. Ha uralod egy ország gazdasági kulcspozícióit, tökéletesebben kézben tarthatod, mint ha megszállnád, ráadásul, míg az utóbbi komoly pénzeket emészt fel, az előbbi kifejezetten nyereséges vállalkozás. Jelzem, az oroszoktól azért egyáltalán nem idegen egy kis erőfitogtatás: ezt legutóbb a grúz–orosz konfliktusban láthattuk. Az ilyesfajta háborúk rendszerint jó befektetésnek számítanak: megnövelik a többi kiszemelt fél együttműködési hajlandóságát.

 

 

– Ismét meg fognak szállni bennünket? – bukik ki a kérdés Fecóból.

Fedor bá’ elnyom egy félmosolyt.

– Ez azért nem megy olyan könnyen. Először ott van Ukrajna és a balti államok. De ha Észtország, Lettország, Litvánia csatlakozott a FÁK-hoz, kezdhetünk aggódni.

– Komolyan? – kapja fel a fejét Kálmán.

– Az orosz politikának van néhány prioritása – feleli komolyan Fedor bá’. – Egy olyan déli kikötő megszerzése, ahonnan akadálytalanul hajózhatnak egész évben, India kapujának ellenőrzése, illetve az, hogy valamilyen módon európai hatalommá váljanak. I. Péter cár ezért nyitott ablakot Európára – egyénként ez már önmagában jelzi, hogy akkor még nem tartották Európa részének a birodalmat. Azóta, mint tudjuk, változott a helyzet.

– Éppen ez az – veti közbe Marko váratlanul. – Ha már így is Európához tartoznak, akkor miért akarnának újra háborút?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Nem feltétlenül akarnak háborút – sóhajtja Fedor bá’. – Kétségtelen tény, hogy a napóleoni háborúkban eljutottak Párizsig, a második világháborúban pedig Berlinig, és ezt követően ráadásul mintegy negyven évig meg is tudták tartani a hódításaikat. Egyébként a délszláv háborúból látszik, hogy Oroszország a pánszlávizmus nevében mindmáig saját befolyási övezetnek tekinti a szláv államokat. Ez persze inkább Bulgáriára és Szerbiára igaz, mint mondjuk Lengyelországra, de Szlovákiával is elég komoly tárgyalások folynak. Ettől függetlenül, mint már mondtam, más síkon folyik a küzdelem, mint idáig. Nem államok és hadseregek csapnak össze: multinacionális cégek birkóznak egymással, azonban ha az ember jobban megfigyeli, azért elég markánsan kirajzolódnak az egyes érdekcsoportok. Az orosz tőke nagyon határozottan nyújtogatja a csápjait Európa, és ezen belül is főként a korábbi megszállt területek felé. Ne felejtsük el, hogy a ’90 előtti kapcsolati háló egy része még ma is aktív, ami azt jelenti, hogy Németországban jóval erősebb pozíciókkal rendelkeznek, mint ahogyan azt bárki sejtené. De mindez valójában nem egyszerűen a gazdasági befolyási övezetekről szól. A jövő háborúit az ivóvízkészletekért és a termőföldekért fogják vívni. Ha ilyen ütemben fogynak az erdők, előbb-utóbb elfogynak az édesvíz készletek. Ahhoz, hogy megfordítsuk a folyamatot, máris erdőket kéne telepíteni. Nem csupán itt, Magyarországon, hanem az egyes országokon átívelő, összefüggő erdőséget kéne létrehozni, egészen a tengerpartokig.

 

 

Ugyanez a helyzet a termőfölddel: a jelenlegi gazdálkodás mellett körülbelül száz év alatt elfogy a termőföld a bolygón. Nem véletlenül hozzák a termőföldek védelméről szóló törvényeket az egyes államok. Nem arról van szó, hogy ki hódít meg kit: az a kérdés, ki hal éhen, kinek lesz tiszta ivóvize. Az emberiség szaporodásának ütemét nem a háborúk, hanem az egész bolygón végigsöprő éhínségek fogják lecsökkenteni. Az ivóvízkészletek és a termőföld feletti uralom ismét stratégiai kérdéssé vált. Pár évtizeden belül ugyanolyan, vagy talán még lényegesebb tényező lesz, mint napjainkban az energiahordozóké. Ezt a legtöbb ország már átlátja, és megpróbálnak valamilyen módon reagálni rá: földvásárlási moratóriumot hoznak, igyekeznek állami kézben tartani az ivóvízkészletek kezelési jogát. Épp ezért egyre lényegesebb, hogy egy ország – esetleg államszövetség – megőrizze gazdasági stabilitását. Amennyiben sikerül gazdaságilag megrendíteni egy régiót, ott a gazdasági összeomlás veszélye miatt fellazulnak a törvénykezési szabályok. Mint tudjátok, Magyarország vízgyűjtő területei főként a környező államokban vannak, viszont a termőföldeket és a geotermikus energiát tekintve komoly potenciállal rendelkezünk. Stratégiai szempontból elemi érdekünk, hogy minél szorosabb viszonyt alakítsunk ki a régió többi államával. Ha valaki összeomlik, az könnyen magával ránthatja a többieket. Az egyes országok gazdasága ellen irányuló, komoly pénzügyi spekulációs manőverek ma már jóval túlmutatnak önmagukon. Nem csupán a gazdaság összeroppantását, és az így keletkező űrben a jobb piaci pozíciók elfoglalását célozzák: olyan stratégiai területekre lehet befurakodni, amelyek birtoklása száz éven belül élet vagy halál kérdésévé válik. Már nincs hova továbbmenni. Nincsenek fehér foltok a térképen. A bolygó minden szegletén ott vagyunk, és ráadásul, gőzerővel vágjuk magunk alatt a fát.

 

 

(Folyt. köv.)

 

33 komment

Címkék: regény a siebenkreuz alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr773171969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom és Jerry fan · http://www.tomesjerryfan.hu 2011.08.23. 12:42:18

Sok újat nem írtál, de legalább megint felhívtad rá a figyelmet. Ez dicsérendő!

spontan · http://erdekessegek.info 2011.08.23. 12:53:21

Talán olyan lesz egyszer a Föld, mint Asimov Alapítványában a Trantor, hogy minden talapalatnyi hely be lesz építve, és egyetlen megapolisz lesz az egész bolygó.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.08.23. 12:56:42

A szemléletmóddal van nekem a legnagyobb bajom. Birtoklás: földet, növényeket, állatokat. Micsoda arrogáns pökhendiség az egész.

Ennek az un. orosz birodalomnak sincs túl sok hátra, belülről rohad, lassan kivérzik. Ahogy az összes hasonló parazita is, csak jöjjön el az első ínségesebb évtized.

RIP

tusuanzen 2011.08.23. 12:59:47

Látom Amerika és Izrael nem szerepel az illusztrációkon, csak a "naagy gonosz" kína, oroszország meg bolívia(sic), monnyad má' meg hogy ezek közül mely állam áll háborúban bazze?

Murderface 2011.08.23. 13:01:28

@tusuanzen: "Ennek az un. orosz birodalomnak sincs túl sok hátra, belülről rohad, lassan kivérzik."

kb. 500 éve ezt mondják :)

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.08.23. 13:05:12

500 év alatt mindent tönkretettek, amit csak lehetett. Ahogyan a többiek is. Egyszer véget ér a lagzi, akár tetszik, akár nem. Ez vonatkozik a többi államra is...

csoko20 2011.08.23. 13:15:57

@Almaleves: "Ennek az un. orosz birodalomnak sincs túl sok hátra, belülről rohad, lassan kivérzik. Ahogy az összes hasonló parazita is, csak jöjjön el az első ínségesebb évtized."

Ha elkezdenek éhezni a ruszkik nem látom be mi tartaná vissza őket, hogy ide jöjjenek "bevásárolni" vagy inkább fosztogatni.És ugyanígy a többi is kirajzik majd...

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.08.23. 13:24:49

@csoko20: csakhogy az már nem a ruszki birodalom lesz, hanem a rongyos és éhező tömegek. Esetleg valami elvadult katonai csoport vagy efféle. Azonban szerintem nem biztos, hogy ők lesznek az elsők, mert Oroszország erőforrásai, az ottani lakosságra vetítve, bőven meghaladják a magyar kínálatot. Inkább azok az erősen túlnépesedett államok felé kell tekintenünk, melyekben csak az olcsó energia tudja biztosítani a megélhetés bármilyen alacsony fokát.

Ppix 2011.08.23. 13:26:37

off:
"... külön-külön is többszörösen fel tudnák robbantani az egész bolygót "

Ez mondjuk hülyesség, Éppen csak megkarcolná a felszínt az összes atombomba felrobbantása.
Kutya baja nem lenne a bolygónak, keringene szépen tovább.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.23. 13:38:14

Tyű, mintha csak Bogár Lászlót olvasnék...

Magyarország vízkészletei semmire se jók. Az összes komoly folyó külföldről folyik. A karsztvíz készlet meg gyorsan kimerül, ha nagyon rátelepszünk és mezőgazdasági célokra nem túl jó. Öntözés nélkül a termőföld se jó semmire, mert akkor csak minden kiszárad belőle. (A medence jelleg miatt a kialakuló éghajlat leginkább a kontinentális sivatagokéra fog hasonlítani)
Ha tényleg bekövetkezik a nagy összeomlás, akkor a termőföldet a hajadra kenheted, mert nem lesz üzemanyag, ami meghajtsa a mezőgazdasági gépeket és nem lesz műtrágya, magyarul kb. tizedére esik vissza a terméshozam.
A földvásárlási moratóriumok mögött más megfontolások állnak. A tulajdonjog igazából nem sokat számít válsághelyzetben. Ha megtiltod, hogy másnak adja el a termést, akkor hiába van akármilyen kézben. Ha nem termel, akkor szintén.

tölgyes 2011.08.23. 14:00:46

@Lord_Valdez: Tyűűű, de nagy szamárságokat tetszik írni a vízről. Nyilván a haszontalansága miatt volt a magyar édevízkészlet 95%-án külföldi opció a Gyurcsány érában..:(.. és ezért tologtak az urak a vizművekért.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.23. 14:16:08

@tölgyes:
I. Emlékeim szerint nem következett be semmiféle apokalipszis
II. A vízközmű-privatizáció üzlet volt. Nem kimondottan jó üzlet, de üzleti dolog volt.
III. A vízközművek leginkább folyókból nyerik a vizüket. Pontosabban a kutak nyerik a folyókból.

Sleepy Gonsales 2011.08.23. 14:25:45

Ha tényleg beüt a globális felmelegedés, akkor több európányi földterület válik művelhetővé az orosz tundrán.
Meg Kanadában.
Meg Grönlandon.
Nálunk viszont az elsivatagosodás a valószínű forgatókönyv.
Aki teheti, az északra fog költözni, nem mi leszünk a célország

is 2011.08.23. 14:27:51

az OK, hogy az oserdoket kivagjak. de osszessegeben a Foldon az erdos teruletek aranya egyre kevesbe csokken (Kina hatalmas erdotelepiteseket vegez) es barmily meglepo Magyarorszagon egyenesen no (http://www.kwizda.hu/magyarorszagon_no_az_erdoterulet)! a lakossag koncentracioja miatt a telepulesek egyre kevesebb helyet igenyelnek, szantofoldbol/legelobol is kevesebb kell a modern, hatekony mezogazdasag miatt. marad tehat a parlag/sivatag, vagy az erdo, es kepzeld: az erdore szavaznak, es meg is csinaljak. innentol, mivel erre alapszik a vizes gondolatmenet, az egeszet ujra kell gombolni.

tusuanzen 2011.08.23. 14:33:41

@Lord_Valdez: nee má' te is elhiszed, hogy a víz nem nagy biznisz?

1,5 liter "kólás" víz 150ft körül mozog, ami ugyanolyan "szóda , mint a többi, és nem nagy üzlet???

példa: az önkormányzat kezében lévő vízművet átvette egy kht az alföld egy kicsiny falujában, az infrastruktúra egy katasztrófa volt. Amint a kht tulajdonába került, hirtelen kapott 100Milla támogatást az eu-tól és az államtól.(önrész:10 milla).
Érdekesség, hogy addig hiába pályázott a falu nem kaptak rá pénzt.

A falubeliekkel a kht fejlesztés címén kaszált 120.000/család(be kellett fizetni, de tényleg), és most az innen-onnan befolyt pénzekből frissen felépített vízmű kicsit drágábban, de már a kht szárnya alatt szedi a vízdíjat.
Az eset megtörtént!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.23. 14:47:03

@tusuanzen:
A víz nagy biznisz, de most az. Nem akkor, ha beüt a gebasz.
Az írás másik tévedése, hogy a közmű vásárlás helyettesíti a katonai inváziót.

Mellesleg, amit leírsz nem annyira rossz, mert itt legalább elérte a célját a privatizáció. A katasztrofális infrastruktúra megújult, de sok helyen nem jutott el idáig se.

is 2011.08.23. 14:47:58

@tusuanzen: milyen jo is volt Kadar alatt! olcso volt minden, igaz szet is rohadt. en ugy tekintem, hogy nem sikerult a falunak/varosnak olyan vezetot valasztania, aki kepes lett volna megcsinalni a vizmuvet. jo kis allami tulajdonban elrohadt. ja, es azert rohadt el, mert eddig olcsobb volt a viz, nem volt ertelme beruhazni, mert nem terult volna meg.

megtortent, egesz Magyarorszagon, hogy semminek nem volt piaci aram, aztan most csodalkozunk, hogy ja, a piaci ar az magasabb, viszont van beruhazas, meg fejlodes.

ha te olcsobban tudsz vizet szolgaltatni, menj be az onkormanyzathoz, tedd le az uzleti tervet, aztan erd el, hogy te szolgaltathass. az allamot ne baszogasd, az nem ert a vizhez. az allam semmihez sem ert, es ez is megtortent eset, jo par ezer eve, minden allamberendezkedesben.

tusuanzen 2011.08.23. 14:55:37

@Lord_Valdez: @is: nem értettétek meg a példa lényegét,

Uniós, állami, lakossági tőkéből épített közmű, kht-nak fizetett díj. mi ebben a privatizáció????

ez a korrekt piaci magatartás? Tartsátok meg nekem nem kell....

Toll (törölt) 2011.08.23. 14:58:44

Van itt valami tortenesz? Mondja mar el, miert kezdett el mindenfele nep egyszercsak vandorolni isz. 700 korul? Elore is koszi!

AttilaWD 2011.08.23. 15:02:28

Ha az Én, vagyis egy európai ember szemével nézem:

Szerintem nem reális, hogy a vízkészletek kifogynak. A tengervízből gond nélkül ki lehet nyerni a sót. Oké, belenyúlunk a vízivilág ökoszisztémájába, de a természet majd kompenzál. Pár hónapja olvastam a tengeri olajszennyezésről. A cikkben leírták, hogy találtak(!) egy olyan valami "mikrolény"(nem emlékszem már) ami felzabálja az olajat, az a tápláléka. Előbb-utóbb találnak majd olyanokat akik a felesleges sót zabálják fel vagy a szennyező anyagokat, figyeljétek meg. Csak ma még le lehet húzni a bőrt az emberekről azzal, hogy költséges a tengervízból ivóvizet csinálni.
pl.: Kifogynak az olajkészletek...Mit terveznek? A sivatagba naperőműveket. Arról nem beszélve hogyha a főbb széláramlatok útjába százkilométereken keresztül szélerőműveket tennének a mai termelés 200%-át képesek lennének kinyerni. Ki van ez találva rendesen.

Az erdők szintén nem fogynak el, Kínában - is - tudatosan telepítik őket, a termőföld...az húzósabb.
De ha északon felszabadul rengeteg szabad terület, majd a városok a félig sivatagos helyekre épülnek, "odafenn" meg folyik a termelés. Persze, ez nagyon sarkosított fikció, de én a helyetekben nem aggódnék ezen. A tengervízszint növekedni fog, majd hatalmas gátakat építenek. Nem nagy dolog ez ma már.
A túlnépesedés szerintem nagyobb probléma, egyszer tömegek fogják megunni a harmadik világban az éhezést de...nézzetek magatokba...ha ti kőgazdagok lennétek egy hatalmas - gazdasági - birodalommal...hagynátok hogy a "barbárok" elpusztítsák ezt? Én biztos nem. Megvárnám ameddig a közvélemény követeli hogy megvédjék őket és "jótevőjükként" rendet tennék még több befolyásért cserébe. Persze ez is fikció, de a lényeg hogy kár aggódni a világvégén és apokaliptikus háborún. A fejlett országokban bőven nem lesz még hiány semmiből(jó, lehet jönni a minimálbérrel blabla,de azokhoz képest ami odakinn megy, mi összetehetjük a két kezünket...) és ha fellázadnak a most nyomorgók...a fejlett katonai fegyverek lazán elsöpörnek bármekkora tömeget és egy olyan helyzetben amikor tömegek akarják kifosztani az országunkat és minket, mi fogjuk követelni hogy pusztuljanak. "A természet kiegyenlíti önmagát".

Persze, én örülnék neki a legjobban ha ez nem következne be.

is 2011.08.23. 15:12:17

@Toll: a kerdeshez meg en is jo vagyok (nem vagyok tortenesz).

1. nem 700 korul kezdtek el vandorolni, es nem is akkor fejeztek be. a german torzsek mindig is ott voltak a romai birodalom eszaki hataranal. amikor a romai birodalom osszeomlott, akkor egyszeruen beljebb jottek
2. sok nep nem volt letelepedve, allattartasbol eltek, menni kellett legelorol legelore.
3. a letelepedett nepek persze nem orultek, amikor egy ilyen vandorlo nep megjelent a foldjeiknel, tehat a vandorlo nep folytonos osszetuzesben volt.
4. a keleti birodalmak (Kina, Mongolia) terjeszkedtek Nyugat fele, oda nem lehetett visszamenni

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.23. 15:13:43

@tusuanzen:
Örülj neki! Ha nem szállnak be ők is, akkor 3-4-5 százezret kellett volna fizetnetek.
Mellesleg a kht. (közhasznú társaság) non-profit.

Toll (törölt) 2011.08.23. 15:29:54

@is: Koszi! Nem rossz indokok. A szlavokat ki kergette hogy ok is nekiindultak a nagy ismeretlennek mar a magyarok elott 1-2 szaz evvel korabban? Ez a keleti szoritas miatt volt, ahogy irtad?

kukatr 2011.08.23. 16:05:18

@Lord_Valdez: A III.-ra adjál forrást! Szegedre kapásból nem igaz. Nem beszélve azon településekről melyek mellett nem folyik folyó.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.08.23. 16:32:45

@tusuanzen: Bocs, ez nem cikk, hanem egy regény 100. része. Van eleje - ez most a közepe - és lesz vége is. :)
Amúgy nem kell az amikért rajongani (én se teszem), de ha választanom kéne, milyen állampolgár legyek, valószínűleg rájuk szavaznék és nem Oroszországra vagy Kínára. Ami bennünket illet, az oroszok sokkal közelebb vannak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.23. 17:29:23

@kukatr:
Szeged speciel a Tisza és a Maros összefolyásánál van. Nagyon meglepne, ha a kutak közvetve nem a folyókból táplálkoznának. Sima csapadékból származó talajvíz általában nem szokott elég lenni egy ekkora város ellátására.

Az, hogy esetleg egyes településekre nem igaz, attól még igaz marad, hogy leginkább folyókból nyerjük, mert onnan a legegyszerűbb.

@Napi Maflás:
Ja, bocs. Ebben az esetben, totálisan félreértettük az egészet. Én pl. simán elhittem, hogy már megint egy összeesküvés-elmélet (ez egyébként egy igen gyakori toposz).

popocatepetl 2011.08.23. 17:56:59

@tusuanzen: "Látom Amerika és Izrael nem szerepel az illusztrációkon, csak a "naagy gonosz" kína, oroszország meg bolívia(sic), monnyad má' meg hogy ezek közül mely állam áll háborúban bazze? "

Te is egyike vagy a csúnya nácikoknak, hogy ilyet merészelsz írni? Hát megsérted az index-ikonokat.

EXO 2011.08.23. 19:00:37

a Föld elfogyása nem nálunk, európában és usa-ban vagy ausztráliában probléma, sokkal inkább afrikában meg ázsiában, ahol teljesen túlszaporodják a természetes eltartóképessége(afrikában) és lassan a mesterségeset is(már az india,kínai,vietnámi paraszt is műtrágyázik,gmo-ik)
az éhenhalás is inkább ott lesz, a fejlett világban hiába akarnak exportálni, ha arra kerül a sor, biztos exporttilalmat vezetnek majd be, és inkább Indiát hagyják majd éhen halni
műtrágya még sokáig lesz a harmadlagos olajkitermelő eljárások és az olajhomok révén, az előbbi révén ahagyományos olajkitermelés is kitolódhat 1-2ezer milliárd hordóval(jelenlegi készletek nagyságrendje)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.23. 20:06:27

@kukatr:
Tehát ennek ellenére Szeged artézi vizet használ. Érdekes.
süti beállítások módosítása