MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

AMIRE A HARCMŰVÉSZETEKET KITALÁLTÁK

2015.11.04. 07:00 Napi Maflás

A harcművészeteket nem azért alkották meg, hogy csiszolják a tanulók jellemét, vagy azért, hogy a gyakorlás révén ezoterikus képességekre tehessen szert az ember. Ezeket a technikákat katonák számára – azaz adószedőknek és testőröknek – fejlesztették ki, hogy hatékonyabban tudják végezni a munkájukat.

 

 

A küzdelmeket legtöbbször a méretkülönbség dönti el, és valljuk be, nem mindenki születik két méter magas viking harcosnak. Persze a kisebb ember is szeretne életben maradni, és emiatt előtérbe kerültek a küzdelem egyéb elemei: az időzítés, a távolság, az agresszió, az életpontok támadása, és a testmechanika. Mindenki azzal főz, amije van.

 

small1.jpg

 

A harcművészet azoknak a technikáknak a rendszere, amellyel a kisebb ember legyőzheti a nála nagyobbat és erősebbet. Ennek semmi köze az önvédelemhez: az agresszor kezében ugyanúgy működik – sőt a váratlan lerohanás, a meglepetésből származó előny mindenképpen a támadó malmára hajtja a vizet. Amikor harcművészeti technikákat, esetleg valós szituációkat elemzünk, hajlamosak vagyunk elkövetni azt a hibát, hogy a harcművészetekkel kapcsolatos elképzelésünket, elvárásainkat, fogalomrendszerünket, kivetítjük az adott helyzetre. Pedig ilyenkor kizárólag a történteket érdemes elemezni: ki, melyik pillanatban hogyan reagált – esetleg mivel lehetett volna még növelni az esélyeket, vagy elkerülni a veszélyt. Az, hogy ki milyen kulturális háttérrel, szemléletmóddal gyakorol, ebben az esetben teljesen lényegtelen.

 

small.jpg

 

A mai videón klasszikus önvédelmi helyzetet láthatunk. A két fél közti méretkülönbség (00:01) indokolja a folyamatos távolságtartást (00:01, 00:03, 00:04, 00:08, 00:10), a kis ember láthatóan igyekszik elkerülni a pofozkodást. A támadó terel, magabiztosan lopja a távolságot, egy-egy félig elindított akcióval (0:04, 00:11) igyekszik felmérni a másik várható reakciót, mielőtt lezavarná az első ütést. Annyira biztos a győzelmében, hogy minden létező hibát elkövet: előre jelzi a támadást (00:12), kibillen az egyensúlyából (00:12), és teljesen leengedi mind a két kezét (00:13). Csakhogy az ellenfél egyáltalán nem úgy reagál ahogy várta. Először is nem szalad el, hanem bevállalja a bunyót. Másodszor: ezúttal is kitér, de most ütőtávon belül maradva, lefelé (00:19). Harmadszor: a talajról nekirugaszkodva, teljes testét beleadva, halálpontosan üt (00:20). Érdemes megfigyelni, hogy a kis ember – bár a támadót leteríti az ütése – nem marad ott, hanem azonnal kimozog a veszélyzónából (00:13). Természetesen nem áll neki emberkedni, hanem nyugodt magabiztos léptekkel elhagyja a terepet (00:17) – ahogy kell.

 

boxing---haye-v-valuev-005.jpg

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.) 

1 komment

Címkék: agresszió időzítés testmechanika tömeg távolság életpontok támadása meglepetés

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr848045972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása