MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KARATE TIGRIS

2011.01.10. 07:03 Napi Maflás

Mikio Yaharáról már harminc évvel ezelőtt is legendákat meséltek. Full contact versenyen úgy készítette fel a tanítványát, hogy a meccs előtti percekben még élesben küzdött vele, és telibe lefejelte a srácot. Azután felküldte a vérző versenyzőt a ringbe. Győzni.

Az első magyar karate riportkönyv szerzői (Sas István és Tótisz András) egy szóval jellemezték: tigris. Azt mondják, nagy hangsúlyt fektetett rá, hogy a világ minden tájáról Japánba sereglett karatékák elismerjék a japán karate elsőbbségét, és erre azt látta a legcélravezetőbbnek, ha mindenkinek bebizonyítja, hogy küzdelemben mennyivel hatékonyabb másoknál. Az volt.

 

Talaj és erő

 

 

Az első mozdulatnál (00:03) látható, miért. Shotokan mester lévén mély állásokban gyakorol. Ebben az irányzatban alapvetőnek tartják, hogy tökéletesen tapadjanak a talajhoz, és ebben az is segít, hogy az összes lábujjal (00:41) belekapaszkodnak a padlóba. Ez a technika cipőben nem igazán működik.

A rúgásokban igazából addig a magasságig van erő, ameddig az ember ki tudja őket tartani (00:47). Yahara kitűnő fizikai állapotban van. Láthatóan nincs gondja azzal, hogy erőtlenek lennének a fejrúgásai. 

 

 

Csípőmunka és lazaság

 

Érdemes megfigyelni a csípőmunkáját is. Tökéletes az állása (00:10). Elképesztően laza, a csípője 90 fokban elfordul az ütés előtt. A térde mindvégig pontosan a lábfej fölött marad (01:02). A fenekét behúzza, a háta szálfa egyenes (01:03). Érdemes megnézni, hogy a tanítványok állása mennyivel pontatlanabb (01:10), holott valamennyien feketeöves mesterek.

Rendkívül nagy gondot fordít a csípőlazításra (01:37). Ahhoz, hogy az ember a maximálisan kihasználja a testmechanikát, elengedhetetlen a laza csípő. Yahara sensei ezt az utat választotta, ő elsődlegesen nem izomtömegből dolgozik. A hagyományos karate fegyvere a pontosság, az erő és a sebesség – Yahara még öregen is rettenetesen gyors (01:03, 02:07). A 02:19-nél bemutatott rúgás tipikus Shotokan technika: az elmozgást villámgyors, erős ellentámadás követi. Mint látható, bár no contact szabályrendszerben versenyeznek, az edzéseken azért nem simogatják egymást (02:21, 04:04).

 

Egyensúly

 

Érdemes kielemezni a 02:55-nél bemutatott kombinációt. Igazából a lassításnál látszik, milyen tökéletes Yahara egyensúlya (03:10) – főleg, ha összevetjük a tanítványáéval (03:24). Erre a technikára egyesek húzhatják a szájukat, de K1-ben, muay thaiban és MMA-ban is elég sok kiütés születik fordulásos ütésekből. Yahara pedig villámgyors, pontos és letaglózó erejű.

Akit bővebben érdekel a Yahara-féle csípőlazítás (01:37), a Maflás Facebook oldalára feltett felvételen tudja alaposabban megnézni.

 

 

 

 

7 komment

Címkék: egyensúly shotokan jka csípőmunka mikio yahara talajérzet

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr502573273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2011.01.10. 23:37:25

Ezt a lefejelős sztorit még sosem hallottam.
20-25 éve egy magyar mestert is kipécézett magának japánban, mikor kint voltak edzeni. Azt hitte fogak és orr nélkül kell hazajönnie, de állítólag minden ütést a homlokára nyomott felejtős kontakttal. Így szép domborzati térképpel megúszta.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.01.11. 08:28:25

@Beren: Ha ugyanarra a sztorira gondolunk, annak azért voltak előzményei. Legalábbis a fáma szerint. Én nem voltam ott :).

Beren 2011.01.11. 08:55:28

@Napi Maflás:
Szerintem igen. Én is másodkézből, de szavahihető forrásból hallottam, de előzményekről nem tudok. Ha közzétehető akkor érdekelne :o)

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.01.11. 20:39:22

@Beren: Egyfelől élnek a szereplők, másfelől, mint tudjuk, ez a legendák sportja. :)

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.01.12. 08:46:17

Fú, ez nagyon jó! Köszi a klipért. Mi ugyan kyózunk, de már egy jó ideje nagyon nagy figyelemmel a talajkapcsolatra, a csípőre és az egész testtel való ütésre, rugásra. A lazítást átveszem, nagyon hasonlókat csinálunk mi is....

Szépen lassan azért minden tudás megjelenik és összegződik, ami nagy öröm!

Korábban saját edzőtáborba hívtunk meg shotokan mestert és sokat tanultunk tőle.

A japókat meg nem szabad hagyni királykodni. A kyóban azért el szokták verni őket :))))

Tamura 2012.09.26. 08:59:09

"Full contact versenyen úgy készítette fel a tanítványát" - ez nekem új - ha jól tudom, a shotokanban no kontakban versenyeznek... Yahara a JKA kiemelkedő egyénisége volt, míg saját szervezetet nem alakított... A nagy öregek egyike, érdemes megnézni - már aki tudja - A karate Öreg (legendás) mesterei videot...

Mellesleg azért sokan elverik a japánokat, nemcsak kyoban, hanem judóban és más ágazatokban is... Ha jól emlékszem az említett könyvben olvastam, hogy mért - mert a japánok egysíkúan, könnyen kiismerhetően küzdenek...
süti beállítások módosítása