MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

LEGENDÁS HARCOSOK

2011.03.02. 07:07 Napi Maflás

Nem véletlen, hogy Ramon Dekkersről szólt a Maflás az első bejegyzése. Benne minden megvan, ami egy harcost naggyá tesz: az erő, a dinamika, a vadság, a tökéletes technika és a megfelelő helyzetfelismerés. Képes volt villámgyorsan alkalmazkodni, és azonnal megragadta a kínálkozó lehetőséget.

 

 

Dekkers nem csak Európában, hanem Thaiföldön is legenda. Ebbe keményen belejátszott a Coban Lookchaomaesaitonggal vívott, négy mérkőzésen át húzódó háborúja. Cobant Crushernek (Zúzó) becézték rajongói, bár a Coban is ragadványnév: cowboyt jelent. A Lookchaomaesaitong pedig annak a Muay Thai központnak a neve, ahol a harcművészetet tanulta.

Az ő karrierje hamisítatlan thaiföldi sikertörténet: olyan, mintha egy forgatókönyvíró agyában fogant volna meg. Szegény parasztcsaládból származott, a Muay Thai volt az egyetlen esélye a kitörésre. Ha nem volt pénze edzeni, otthon gyakorolt, és arról ábrándozott, hogy egyszer a Lumpinee stadionban fog küzdeni. Tizenkilenc évesen nyerte el a világbajnoki címet. Huszonhárom évig versenyzett, ezalatt több, mint kétszázhetven mérkőzést vívott.

 

 

Coban és Dekkers Franciaországban, kick box szabályok szerint csaptak össze. A mérkőzés nem tartott soká, Coban az első menetben kiütötte a fiatal holland reménységet, mint a nyulat. Pedig Dekkers keményen odatette magát, többször is megfogta Cobant, de esélye se volt a thaiföldivel szemben. Mindvégig Coban ereje, ütésálló képessége dominált, folyamatosan ő jött előre. Lényegesen összeszedettebb volt ellenfelénél, és könyörtelenül kihasználta az első komolyabb hibát. Egy balhoroggal padlóra küldte a hollandot, és ezzel vége is lett a találkozónak.

 

 

Hogy Dekkers nem egészen négy hónappal később miért akart visszavágót Thaiföldön, méghozzá a jóval keményebb Muay Thai szabályok szerint, az az első mérkőzésük ismeretében elég rejtélyes. Mindenesetre ez az a mozzanat, ami Dekkerst Dekkerssé teszi. A stadion zsúfolásig telt, de nem hiszem, hogy akár egyetlen ember is lett volna a nézők közt, aki hollandra fogadott.

A első másodperce kisértetiesen emlékeztetnek a pár hónappal korábbi mérkőzésre. Coban zártan jön előre, Dekkers jóval nyitottabb, a támadásai pedig fennakadnak Coban blokkján (04:26). Azután Coban jön előre, nyomasztja, egy-egy rúgással (04:34, 04:37, 04:39) terelgeti a hollandot. Dekkers megereszt egy feltartó egyenest (04:43), de utána visszaáll az előbbi helyzet: Coban jön előre, néha rúg egy könnyed combost (04:48). Aztán Dekkers rúg (04:51), jóval keményebben, de ismét blokkba. Coban jön, keresi a rést, a holland ütésekkel bontja a kényelmetlen távolságot (05:04).

 

 

Nem késik soká a válasz (05:07). Dekkers kivár, majd nekilendül (05:11), és irgalmatlan keményen eltalálja a thaiföldit. Coban azonnal visszatámad (05:14), ám ezekben az ütésekben nincs igazi átütőerő, viszont rászalad a holland térdesére (05:15), majd benyel egy pofont is (05:16). A védekezése szétesik, Dekkers pedig tiszta találatokkal bontja tovább (05:17, 05:18, 05:19), azután a saroknál kezdődik a mészárlás (05:21). Nem is engedi el Cobant a kötelektől, míg a bíró számolni nem kezd (05:34). A thaiföldi kap pár másodpercet, hogy összeszedje magát, azonban ez kevés: Dekkerst már nem lehet megállítani (05:45, 05:47). Coban legalább olyan tehetetlenül fekszik a földön, mint ellenfele pár hónappal ezelőtt (05:48). A thai bajnokot most először ütötték ki, ráadásul Dekkers az első menetben végzett vele.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: muay thai ramon dekkers coban lookchaomaesaitong

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr792703209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása