MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

EGY FOGSOR HA CSATTAN

2011.03.04. 07:03 Napi Maflás

Az amerikai utcai harcosok királyáról, Kimbo Sliceról már született egy poszt a Maflásban. A mai küzdelmet nem ő jegyzi, illetőleg csak szervezőként van jelen -, mégis érdemes megnézni, mert nagyon jól kijön, mennyire más csupasz ököllel verekedni, mint bármilyen kesztyűben. 

 

 

Maga a bunyó szakmailag nem túl csillogó, de ezekben az összecsapásokban nem ez a lényeg. Aki gyors kiütéseket akar látni, az biztosan szívesen kattint ezekre a mérkőzésekre. A szakmai finomságokat kedvelőknek viszont valószínűleg nem ez a kedvenc műfajuk. De akárhogy is viszonyulunk ezekhez a rendezvényekhez, letagadhatatlan, hogy ezek a srácok odateszik magukat – és ez akkor is igaz, ha a legtöbb meccs már az elején, fejben eldől.

Csupasz ököllel ugyanis nem nagyon lehet hibázni. Ezek az ütések szinte biztosan sérülést okoznak – a fog, orr, a vékonyabb arccsontok nagy valószínűséggel törnek, de könnyen repedhet a borda, vagy szakad a szemöldök. Nem feltétlenül az győz, aki folyamatosan megy előre és többet üt, de az első megrendítő találat rendszerint eldönti a mérkőzést.

 

 

A bevonulásnak itt is megvan a maga bejáratott procedúrája, mint a hagyományos ringben – bár ez is az utcai harc sajátos koreográfiája szerint zajlik. A versenyző sok esetben valami bazi nagy terepjáróból száll ki (00:03), az összecsapás színtere pedig lehet kiskert, fészer vagy mint ahogy most is, parkoló. Itt nem szurkolnak tömegek, azonban a kamera ugyanúgy nélkülözhetetlen eleme a bunyónak, mint a pénzükért aggódó, izgatott fogadók maroknyi csapata. A Kimbo Team biztosítóembere (00:07) és a hátérben sorakozó hajók (00:29) megadják az alaphangulatot. Marcus érkezése (00:03) pedig csipetnyi kételyt se hagy afelől, hogy milyen lelkiállapotban kezdi az összecsapást.

Amúgy egyik srác se az a vékony darab, egy kis fölösleg pedig mindenkin akad aki komolyan gyúr, és éppen nem testépítő versenyen mutogatja magát. Marcus lendületesen jön előre (00:20), zártan támad (00:22), kiprovokálja ellenfeléből az ütéseket (00:23, 00:25).

 

 

Azután ő is lekever egy taslit. Ellenfele innentől már nem meri odatenni magát igazán (00:29). Kinyújtott kézzel igyekszik távol tartani magától a másikat (00:30, 00:31), de persze ez a kapálódzás nem sokat ér. A következő másodpercben benyeli az újabb pofont (00:32), azután belemennek egy kis dulakodásba (00:33), a bíró viszont megakadályozza, hogy Marcus a zavarosban halásszon (00:35).

Most Carl indul előre (00:40), azonban nem sikerül eléggé felszívnia magát. Megint elhibázza Marcust (00:41), aztán elcsattan egy horog. Carl kétségbeesetten rohamoz, láthatóan mindent egy lapra tesz fel, ám képtelen áthatolni ellenfele védelmén (00:43). Összeakaszkodnak (00:44), ismét eldurran egy ütés (00:45), azután meg egy (00:46), és ez így már kezd sok lenni Carlnak (00:47).

 

 

Szegénynek láthatóan semmi kedve folytatni (01:14), de most ezért fizetik. A folytatás a szokásos menetrend szerint zajlik: Carl rohamoz, Marcus dukkol (01:22), majd üt (01:24). Ezúttal többet is (01:26). Összekapaszkodva csépelik egymást (01:28), és a bíró úgy dönt, nem szól bele, hagyja kibontakozni őket. Marcus ismét tisztán talál fejen (01:34), és ellenfelének nagyon elege lesz (01:36), villámgyorsan térdelésbe menekül a másik rohama elől (01:37). Pár másodperccel később megértjük, miért (01:46). Baromi nagy a nyomás, hogy folytassa, de több esze van annál (02:32).

A többi már csak levezetés, a show része a dolognak.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok. 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: utcai harc ko kimbo slice carl vs. marcus csupasz kezes ökölvívás

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr62708923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása