MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KÉS ÉS MACHETE

2011.04.21. 07:08 Napi Maflás

Alexander Zhelezniak rendszere nem tartozik a hagyományos harcművészeti stílusok közé. A szerb mester a saját útját járja. Míg az ezredfordulós viszonyok közt a legtöbben a pusztakezes harc felé fordultak, ő a fegyveres küzdelmet részesíti előnyben. Hozzáállása ugyanabból a logikából fakad, mint a kalié: ha az utcán megtámadják, és legalább egy toll van nála, akkor az már lényegesen jobb helyzetben van, mintha puszta kézzel kellene harcolnia (04:18).

 

 

 

A 21. század küszöbén kicsit furcsa, hogy valaki, aki hangsúlyosan nem hagyományos harcművészettel foglalkozik, miért tekinti alapvetőnek a kard, a machete (00:36, 01:28) vagy a lándzsaforgatást, de a végeredmény magáért beszél. Alexander Zhelezniak gyors, pontos és meggyőző (04:36, 08:13). Ő valóban azt tanítja, amit küzdelemben is csinál. Elveti a hosszas és bonyolult drilleket, amelyek csupán arra szolgálnak, hogy az ember folyamatosan tudjon alkalmazkodni a változó helyzethez. Úgy véli, erre nincs idő, az összecsapások a pillanat törtrésze alatt dőlnek el (00:04). Egy-egy szerencsés szúrás vagy vágás harcképtelenné teheti az ellenfelet (00:06, 02:47).

 

 

A rendszer full contact küzdelemben gondolkodik. Védőfelszerelésként csupán szemüveget, esetleg kesztyűt hordanak – a támadások nagy hányada ugyanis a szemet (00:14, 00:58, 01:25), vagy az ujjakat célozza. A botharcnál természetesen ők is sisakot húznak, hiszen semmi értelme gyakorlás közben átalakítani az edzőtársak arcberendezését (08:52).

Zhelezniak rengeteget mozog, játszik a távolsággal. Nem csak a lábmunkája kiváló (07:59), hanem a keze és folyamatosan változtatja a pozícióját (06:22), megakadályozandó, hogy könnyű célpont legyen. Ha mégis felkínálja, akkor azt nem véletlenül teszi. 

 

 

Rendesen gyúrnak a zárt térben való küzdelemre is (00:15, 00:20). Ha ilyen helyen kerül a kés, akkor nagyon észnél kell lenni. A blokk és az ellentámadás legtöbbször amúgy is egyidejű ebben a rendszerben (04:00, 07:11, 08:36), de szűk távolság esetén ez az egyik legjobb megoldás. Emellett természetesen fegyverként használja a környezetet is (03:04). Igyekszik megértetni a tanítványokkal az egyes helyzetek veszélyeit (03:10, 03:36, 05:08), és ha kell, a másodperc töredéke alatt imitálja az éles helyzeteket (03:15, 03:42, 05:01).

 

 

Természetesen ő se abban gondolkodik, hogy valaki a teljes arzenállal felvértezve járkál az utcán, de abból indul ki, hagy valami (toll, kulcs, esernyő, vaku) mindig van az embernél (04:25, 04:34), ami azért jelentősen növeli az esélyeket. Ennek ellenére, mint mondja, még késsel a kézben se tanácsos lebecsülni egy bokszolót. Higgyünk neki.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

 

 

 

 

 

7 komment

Címkék: bot kés alexander machete a.c.t. zhelezniak puszta kéz szűk tér

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr732844121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2011.04.21. 08:49:05

Tetszik, mellőzi a sallangokat, logikus, bár néhány mozdulatnál meglepő, hogy pusztakézzel blokkol a támadásba és a késsel indít kontrát...

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2011.04.21. 09:47:42

az a.c.t. jó! bírom a videójukat.

a srác amúgy valamilyen silatot tanult, és azt modernizálta.
valami kicsi országból származó silatot tanult, bruneit vagy valami ilyesmit, utána azt kicsit átdolgozta. elég jól, teszem hozzá :)

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2011.04.21. 09:52:59

@Jin_Ke (mozivandal.blog.hu):
"pusztakézzel blokkol a támadásba és a késsel indít kontrát..."

ez elég megszokott a dél-keletázsiai stílusokban.
van is egy ilyen klasszikus berögzültségük:
a jobb kéz férfi, az fogja a fegyvert, vadászik, öl stb.
a bal kéz női, az takarít, söpröget, "védi a családot" stb.
ergo ha jobb kézben van a fegyver, azzal támadnak, amíg a bal kézzel blokkolnak, elvezetnek stb.

Ateszu 2011.04.21. 21:27:27

"ha az utcán megtámadják, és legalább egy toll van nála, akkor az már lényegesen jobb helyzetben van, mintha puszta kézzel kellene harcolnia"

Esetleg egy szamurájkard, hehe :-)

"Egy-egy szerencsés szúrás vagy vágás harcképtelenné teheti az ellenfelet"

Igen ez látszik. Védések szinte semmi.

Van néhány nagyon jó fogás, karfeszítés bemutatva, de! Frontális támadásokra reagál a védő vonalban mozogva hátrál, vonalban előre visszatámad. Kitéréseket, mögé kerülést miért nem látunk? Sokszor tényleg csak a szerencsén múlik, hogy meg tudja-e ütni, vágni, szúrni a támadót. A felugorva felülről visszatámadok eléggé kamikaze megoldásnak tűnik. Sarokba szorítva, ha nincs más választás, esetleg. A blokkok sokszor önveszélyesnek tűnnek. Késsel nem mennék bele ilyen belharcokba, csak ha nincs más választás. És még ami nagyon feltűnt! Két támadónál míg az egyikkel foglalkozott a másiknak a hátát mutatta!? Na ezt semmiféleképpen!

"Ennek ellenére, mint mondja, még késsel a kézben se tanácsos lebecsülni egy bokszolót. "

Akár milyen jó bokszoló valaki, kés ellen pont nem a ringben erőfölényt biztosító izomtömeg és ütőerő, ledarálom módszer az amivel győztesen (vagy élve) lehet kikerülni.

Asidotus 2011.04.21. 22:29:27

Sosem volt módom gyakorolni a kés elleni küzdelmet (eszésen sem, és szerencsére élesben sem), de én, minimális kyos múlttal, kés ellen rúgással próbálkoznék. Egy alulról indított rúgás a kést tartó marokra, és szerintem esélyes, hogy elveszti a fegyvert. Mivel cipőben szoktam az utcára menni, talán nem is biztos, hogy komoly sérülést szenvedne el a a lábfejem.

Beren 2011.04.22. 01:15:13

A fickó ügyes, jó tempókkal dolgozik (sokszor ezért védekezik keveset) és megdöbbentően hasonlít a Rudolf Péterre.
A múltkor kipróbáltuk edzésen a kés elleni védekezést. Nekem egyedül a "bal kéz blokkol, jobb kéz rögtön orrba vág és eltáncol" módszer jött be. Megfogni, rögzíteni a kést tartó kezet, mint a bemutatókon összesen, ha kétszer sikerült, általában tuti halál volt. Rúgni, maximum a bal térdet lehet szemből, de nagyon önveszélyes, ha jó tempóban szúr.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.04.22. 14:43:26

Képzettebb késes ellen maximum a feltartó jellegű rúgásoknak van értelme inkább térdre, herére, kivételes esetben gyomorra.
Tulajdonképpen 90%-ban azon múlik a dolog, hogy ki mennyire képzett. Kés ellen pusztakézzel minimális esély van csak, szóval ezerszer inkább a futás, mint bármi más!
A videó nekem nagyon tetszett, kicsit olyan, mint egy Kali-Olimpiai vívás hibrid stílus. Gondolom erre van visszavezetve az egyenes vonalú mozgás, és ezért van az is, hogy a gyakorló küzdelmek első vágásig mennek.
Persze az életszerűsége minimum megkérdőjelezhető, mivel tényleg csak a támadásra koncentrál, pedig a késes harcoknál hiába talál valaki először, ha a másik is betalál. Legfeljebb az egyik azonnal meghal, a másik meg 5 perc múlva vérzik ki. Tehát alapvetően ez sportnak kiváló, önvédelemre csak korlátozottan használható...
süti beállítások módosítása