MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

HARCÉRTÉK ÉS HAGYOMÁNY

2011.06.11. 22:10 Napi Maflás

A hagyományos karate valamikor ugyanolyan csodafegyvernek számított, mint a jujutsu a századfordulón. A fejrúgások, a sebesség és a töréstechnika lenyűgözte a nyugati világot. Tegyük hozzá: joggal. A Shotokan stabiltása és dinamikája mindmáig alapvető szempont a harcművészetek megítélésénél. Ráadásul mindehhez ott volt az ötvenes-hetvenes években még tisztán érzékelhető pedagógiai háttér, ami valóban naggyá tette a harcművészeteket.

 

 

Azután, ahogy teltek az évek, újabb és újabb harcművészetek lettek ismertek és terjedtek el. Megjelentek a full contact versenyek, és a Shotokan idővel szép lassan kikopott a divatból. Túlhaladottá vált az ellenfél testi épségét elsődlegesnek tartó no contact küzdelem, a pedagógiai célokon és módszereken is túllépett az idő, és egyre kiáltóbbá vált az ellentmondás a Funakoshi sensei által megfogalmazott alapelvek, és a mind üzlet- és versenyközpontúbb gyakorlat között. Ráadásul a stílus terjedésével arányosan mindinkább felhígultak a követelmények, amiben nincs semmi meglepő.

 

A Shotokan harcmodorra egyre inkább lesajnálóan tekintettek. Népszerű stílus lévén szívesen kezdték ki, a hetvenes évek közepétől elharapódzó kung fu őrület pedig elszipkázta a misztikumra vágyó vevőközönség nagy részét.

Az MMA megjelenése már nem is érintette a hagyományos karatét, ez olyan terep lett, ahol ökölvívók, kyosok, muay thai versenyzők, jujutsusok mérték össze a tudásukat. A klasszikus karate addigra átkerült a  mozgásművészet kategóriába, a technikákra meg egyfajta muzeális maradványként tekintett mindenki.

Mígnem eljött az igazság pillanata.

 

 

Akárhonnan nézzük, ezek a technikák (00:51, 00:59, 01:29, 02:16, 02:19, 02:36, 02:50, 03:03, 03:08, 03:09, 03:30, 03:46, 03:48, 04:12, 04:40, 05:17) a Shotokanra leginkább jellemző megoldások, és szó sincs arról, hogy éles helyzetben, kesztyűben és ringben ne működnének. A folytatás (00:45, 00:53, 01:02, 04:14) természetesen más, mint amit a jelenlegi versenyeken megszokott az ember a tatamin, de a régi karatésok bizonyára emlékeznek rá, hogy milyenek voltak a hajdani no contact versenyek – ott bizony elégszer láthattunk ehhez hasonló jeleneteket, sőt még ilyenebbeket is. Bármekkora verést is kap a földre került ellenfél (01:03), azért be kell látni, hogy azt a bizonyos klasszikus első találatot nem tudja kiheverni, az vitte le a földre, és tette harcképtelenné (01:15). Ezek azok a pillanatok, amikor érdemes végiggondolni az ippon értékű technikákkal kapcsolatos előítéleteket.

 

A ippon amúgy se egy ütést vagy rúgást jelent, hanem a döntő támadást, ami addig tart, amíg az ellenfél harcképtelenné nem válik. Azoknak a shotokanosok-

nak, akik MMA versenyen indultak, egész biztos nem idegen az ottani szemlélet – igaz, mint a mai anyagból is látszik, azért megfelelő fizikum is kell a sikerhez.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

1 komment

Címkék: ma karate shotokan

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr72976255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2011.06.12. 01:38:57

Ez a post a szívem csücske. A Lyoto testvérek a legnagyobb kedvenceim :o)

Az MMA szabályok igazából olyanok, mintha a régi karatéra találták volna ki őket. A nyitott ujjas, kis kesztyű, a földrevitel lehetősége rögtön otthonossá teszi a szabályokat, a magas fokú tempó és távolság érzékelés itt jó esélyt ad bármilyen más stílus ellen. Amire viszont nagyon rá kell gyúrni, az a ko küzdelem, amire fizikálisan és mentálisan rá kell készülni és kicsit át kell dolgozni a technikákat a sebesség rovására. Meg persze a földharc, ami egy külön tudomány.
Érdekes módon a K-1 szabályrendszerben sokkal nehezebb dolga van egy shotokan (wado, shito, goyu, stb.) karatésnak, mert a nagy kesztyű teljesen átformálja a védekezést és a kéztechnikákat. Míg az MMA-ban inkább bővíteni kell a repertoárt, itt majdnem teljesen újra kell tanulni a küzdelmet.

A K-1 inkább a kyo-soknak fekszik. Alapból megvan a nagyon komoly fizikális felkészültség, rombolóerő a technikákban, hasonló mozgás, így itt is "csak" hozzá kell tanulni a fejtámadást és a nagykesztyűs blokkokat.
süti beállítások módosítása