MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

AZ OROSZOK A SPÁJZBAN VANNAK

2011.06.25. 22:53 Napi Maflás

Az MMA egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy nem stílusfüggő: bármely rendszerből átveszik a használható technikákat. A „Mi lenne, ha…?” típusú kérdések okafogyottá váltak a kötetlen versenyszabályok megjelenésével. Rengeteg sallang lekopott a harcművészetekről, számos legendával szegényebbek lettünk, ugyanakkor feketén-fehéren látszik, mi működhet a gyakorlatban. Ez még akkor is igaz, ha a ring nem az utca: az MMA-s küzdelem mindig éles helyzet.

 

 

Természetesen első körben a gyakorlatiasabb irányzatok voltak az ilyen jellegű versenyek nyertesei. Egyértelművé vált, amit a full contact stílusok képviselői már régóta hangoztattak, hogy a zártöklös technikákban az ökölvívás messze a legjobban kidolgozott rendszer. A muay thait a küzdelem centrikus hozzáállása, illetve a könyék- és térdtechnikái ugyancsak kikerülhetetlenné tették. Hogy a földrevitelt ütés-rúgással vagy inkább dobásokkal oldja meg valaki, az egyénfüggő, de a jujutsu földharc technikák magas szintű ismerete szintén elengedhetetlen. Mindebből ki-ki annyit csipeget fel, amennyi a saját stílusának kiegészítéséhez kell.

 

 

A szambó sajátos harcművészet, kialakulása a Szovjetunió születésének legendái közé tartozik. Mindenesetre hatékonyságához nem férhet kétség. A kevert harcművészetek több kiemelkedő alakja foglalkozott ezzel a stílussal, és a vasfüggöny lebontása után számos egykori szovjet sportoló futott be Nyugaton karriert. Az egyik legismertebb Fedor Emelianenko.

Egyesek az MMA legkiemelkedőbb alakjának tartják. Hogy ki „a” legnagyobb, az eldönthetetlen, de kétségkívül ott van a legnagyobbak között.

 

 

Robbanékonysága (00:11, 00:57, 01:10, 01:40, 02:19), ütőereje (00:05, 00:15, 01:00, 01:02) valóban lenyűgöző. Ráadásul rendkívül folyékonyan váltott át földharcba (00:18, 00:54, 01:18, 02:00, 02:23), ha kellett. De nem csupán ennek köszönhette népszerűségét, hanem elsősorban annak, hogy nemegyszer vert helyzetből (00:30, 00:37, 01:27, 02:09, 02:46) is képes volt fordítani (00:45, 00:51, 01:30, 02:11, 02:48).

Mint a legtöbb bajnok, ő is ráfutott a maga nagy pofonjára mielőtt visszavonult, de ezen legfeljebb azok keseregnek, akik isteneket és hősöket keresnek. A full contact versenyek egyik legnagyobb tanulsága, hogy senki se legyőzhetetlen, és a ringben az adott pillanatban az adott embernél kell jobbnak lenni, ami vagy sikerül, vagy nem. A legyőzhetetlen öreg mester legendája ugyan szertefoszlott, ahogyan a titkos technikák mítosza is, de cserébe sokkal reálisabban látjuk a harcművészetek gyakorlati oldalát.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

1 komment

Címkék: ko mma emelianenko fedor

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr633014827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.06.26. 16:46:29

Hmmm, az írás szinte minden szavával egyetértek! Respect! :)
süti beállítások módosítása