MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A HARCMŰVÉSZET HÁTORSZÁGA 3.0

2012.02.25. 20:15 Napi Maflás

A távol-keleti harcművészetek rangját sokak szemében azok szellemi háttere adja. Igaz, Európában a legtöbb ember számára nem igazán világos, mi a különbség a taoista, a buddhista vagy akár a sintoista világképp között, mégis elfogadják, hogy aki harcművészettel foglalkozik, az mélyebb síkon szemléli az életet. Bár a nyugati küzdőrendszerek mögött is több könyvtárnyi rendszerezett ismeretanyag áll, a távol-keleti iskolákat általában mélyebbnek gondolják, ami egyértelműen a harcművészetek spirituális tartalmának köszönhető.

 

 

A titkos tanítások

 

Noha a természettudományok robbanásszerű fejlődése alaposan átrajzolta világképünket, akármilyen szakrális kapcsolat puszta említése még napjainkban is alkalmas rá, hogy társadalmilag kedvezőbb pozícióba helyezzen valamit. Márpedig harcművészetek erősen kötődnek a különböző távol-keleti vallások gyökereihez. Ennek ellenére ismét visszautalnék a nyugati küzdősportokra: habár több, mélyen vallásos keresztény és muzulmán öklözőt ismerünk, senkinek se jut eszébe beleágyazni a bokszot a Földközi-tenger medencéjének vallási áramlataiba – holott ezek a küzdelmek annakidején ugyanolyan rituális jelleggel bírtak, mint a szumó. A különbség persze ott van, hogy a távol-keleti harcművészetek megőrizték az ősi filozófiát: a legtöbb iskola szellemi háttere még mindig a több évszázados fogalomrendszerre épül.

 

 

Itt elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor szét kell választanunk két dolgot: a több évszázados tapasztalatok és megfigyelések során kikristályosodott alkalmazásokat, illetve az azokhoz kapcsolódó magyarázatokat.

A klasszikus harcművészet hajlik rá, hogy egy-egy technikát bizonyos szakrális alapelvek megtestesülésének tekintsen. Nem egy olyan irányzatot ismerünk, amelynek teljes anyagát valamilyen ősi tanítás rendszerére fűzték fel. Ahogy a tanuló egyre jobban elmélyed a gyakorlásban, felfedezi a rejtett összefüggéseket. Nem pusztán egy kész világképet kap, hanem nap mint nap megtapasztalja, hogy ezek a tanítások a való életben is működnek. A filozófia itt nem elvont logikai rendszer, hanem megélhető – adott esetben megfogható – magyarázat. Ráadásul ezek a világmodellek elég szimbolikusak és rugalmasak ahhoz, hogy az élet más területein is alkalmazhatók legyenek.

Valójában az a kérdés, mi rejlik az egyes tanítások mögött. Valóban az ősi tudás teszi hatékonnyá a harcművészeteket, vagy egészen más miatt működnek? A távol-keleti mesterek időnként hihetetlennek tűnő dolgokra képesek. A tanítvány a mester iránti ájult tisztelettől repül odébb és terül el a földön (00:03), vagy tényleg valamiféle titokzatos erő hat rá? Az egyértelmű, hogy pl. a kéz és a test helyzete alapvető (00:38, 00:42, 01:27, 02:14, 03:00, 03:23, 04:04, 05:03, 05:13, 05:16), de valójában mitől működik a dolog? A testmechanika-e a kulcs, vagy az, hogy a kyusho pontokon robbanásszerűen kiárad az energia?

A következő részben ezt a kérdést járjuk körül. 

 

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: csi filozófia tudás harcművészet mágia spiritualitás misztika szakrális kyusho

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr164204036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása