MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A HARCMŰVÉSZET HÁTORSZÁGA 6.0

2012.03.11. 20:24 Napi Maflás

A harcművészet semmit sem ér, ha csak a dojóban működik. Lehet egy életen át gyúrni a mágikus képességekre, keringetni magunkban a mindenség energiáját abban a hiszemben, hogy az majd éles küzdelemben is megvéd. Tízezerszer is megtapasztalhatjuk edzésen, hogy lágy érintésekkel ártalmatlanná tudjuk tenni a támadót, de ha a másik valóban meg akar verni, akkor célszerűbb egyéb technikákkal operálni. Aki nem hisz nekem, az menjen le egy judo, kyokushikai, MMA, vagy muay thai edzésre, és próbálja finom ütésekkel, esetleg kiai jutsuval megállítani az ellenfelet.

 

 

 

A mindenség erejével?

 

Ha az ember túllép a nyilvánvaló szemfényvesztéseken – „előkezelt” téglák, deszkák a törésbemutatókon, a dobásokba lelkesen beleugró tanítványok, stb., előbb-utóbb szembesül azzal, hogy viszonylag sok dojóban gyakorolnak hihetetlennek tűnő technikákat.

Most nem azokra az irányzatokra gondolok, ahol a tanítványt gondosan lenevelik arról, hogy ellenálljon, vagy becsületesen odacsapjon, amikor támad, mondván, hogy túl merev, és így sose fogja elsajátítani a stílus alkalmazásához szükséges lágy mozdulatokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még csak nem is arról beszélek, amikor a test tökéletes összehangolásával, az alig észrevehető súlypont áthelyezésekkel, a testmechanika maximális kihasználásával sikerül annyira lerövidíteni, elrejteni a mozdulatokat, hogy a gyakorlatlan szem számára megmagyarázhatatlannak tűnik a hatás.

De vannak rendszerek, ahol komoly fokozattal rendelkező mesterek hullanak a lágy érintésektől, vagy az üres erős leütésektől, mint a legyek. Szó sincs arról, hogy megjátszanák magukat. Valóban összeesnek, nemegyszer elájulnak. Ilyenkor felmerül az emberben, hogy mégis csak van valami reális háttere a belső erős technikáknak.

 

 

Hogyan működik?

 

Mindez addig működik, amíg az ember úgymond nyitott elmével közelít, azaz a lelke mélyén maga is át szeretné élni, milyen érzés, amikor kis ütésekkel, vagy érintés nélkül teszik harcképtelenné az embert. Ez nem olyan meglepő, ha jobban belegondolunk: a harcművészetben annyi hihetetlennek tűnő dolgot tapasztalunk meg, és annyira át van itatva legendákkal a közeg, hogy sokakban óhatatlanul felmerül a gondolat: miért ne lehetne igaz? Akiben van egy kis egészséges kíváncsiság, az kipróbálja… és ezzel máris áttévedt a harcművészetek spirituális oldalára.

 

 

A jelenség mindenesetre jól megmutatja, milyen alternatív valóságokat képes létrehozni az ember agya. Vannak, akik egy idő után megunják a játszadozást, és attól fogva nem működnek rajtuk a tisztán belső erős technikák, mások viszont élvezettel merülnek el a misztikus harcművészetek világában. Ez nem igazán meglepő, hiszen az évek múlásával az ember fizikai ereje egyre inkább csökken, és sokaknak kell egy ilyen kapaszkodó, ami megadja azt a tudatot, hogy még mindig képesek lennének éles helyzetben megvédeni magukat – ami gyakran önmagában is elég.

 

 

Aki valóban nyitott és kíváncsi, az egy idő után fel fogja fedezni a hagyományos magyarázatok ellentmondásait, és megvizsgálja, mi lehet a belső erős technikák valóságos hatásmechanizmusa. Persze szegényebbek leszünk egy illúzióval, és oda a kiválasztottság tudat is, cserébe viszont sokkal jobban megismerjük önmagunkat.

A lágy érintés pedig szerintem félreértésen alapul. Régebben fent volt pár videó a neten abból az időszakból, amikor az okinawai mesterek elkezdtek kyushót tanítani az Egyesült Államokban. Ezek a kyusho alkalmazások egészen mások voltak, mint amit napjainkban látunk. A két ember teljesen lazán, alapállásban állt egymással szemben, és amikor az uke támadt volna, a mester azonnal, a szándékra mozdult, villámgyorsan, és valami elsöprő brutalitással – az uke rendszerint még a levegőben elájult, és rongycsomóként esett össze. A lágy érintés ebben az esetben pusztán annyit jelentett, hogy az ütések és rúgások nem törtek csontot, de azért elemi erejű támadások érték az idegpontokat. 

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

(Folyt. köv.)

17 komment

Címkék: csi tudás harcművészet mágia spiritualitás misztika szakrális kyusho üres erő

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr974310309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozod????? 2012.03.12. 07:27:29

bullshit, totális képzetlenségről tanuskodó írás

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.03.12. 07:41:27

@Kozod?????: Ne trollkodj, érvelj. Azért van a blog, hogy több szemszögből is megnézhessük a jelenségeket. Én leírtam, hogy látom, most te jössz.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.03.12. 08:51:38

@JajSafranek: Az illusztrációk az adott pillanatról szólnak. Nem ítélek el semmit, csak szeretnék rávilágítani, hogy a lágy harcművészetek nem a belső erő alkalmazásától hatékonyak. A poszt pusztán arról szól, hogy ne csapjuk be önmagunkat.
Szó sincs arról, hogy elítélek minden tai chit és aikidót. Ennek illusztrálására itt van két korábbi poszt: napimaflas.blog.hu/2011/02/28/kisember_7
napimaflas.blog.hu/2011/05/04/tai_chi_ahogy_meg_nem_lattad
Nem mennék bele a küzdősportok és harcművészetek viszonyába - ismerek olyan ökölvívót, aki harcművész, bár ő ezt sosem fogalmazta meg így magában.
Egyetértünk abban, hogy a harcművészeteknek rengeteg útja és célja lehet. Nem az a lényeg, hogy milyen irányzatot csinálunk, hanem az ember, a cél, és a munka minősége. De lássuk be, a legtöbb harcművészet fennen hirdeti, hogy az egyik alapvető eleme az önismeret - márpedig önismereti rendszereket nem célszerű hazugságra építeni. Csak ennyit mondtam, nem többet.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.03.12. 09:28:52

@JajSafranek: Egész pontosan ezt írtam:
"Most nem azokra az irányzatokra gondolok, ahol a tanítványt gondosan lenevelik arról, hogy ellenálljon, vagy becsületesen odacsapjon, amikor támad, mondván, hogy túl merev, és így sose fogja elsajátítani a stílus alkalmazásához szükséges lágy mozdulatokat.
Még csak nem is arról beszélek, amikor a test tökéletes összehangolásával, az alig észrevehető súlypont áthelyezésekkel, a testmechanika maximális kihasználásával sikerül annyira lerövidíteni, elrejteni a mozdulatokat, hogy a gyakorlatlan szem számára megmagyarázhatatlannak tűnik a hatás.
De vannak rendszerek, ahol komoly fokozattal rendelkező mesterek hullanak a lágy érintésektől, vagy az üres erős leütésektől, mint a legyek. Szó sincs arról, hogy megjátszanák magukat. Valóban összeesnek, nemegyszer elájulnak."
Tényleg csak bizonyos jelenségek hatásmechanizmusáról szól a poszt.

Fehér Szemöldök · http://taiwandor.wordpress.com/ 2012.03.12. 09:51:41

Abszolút egyetértek a cikk szerzőjével, a keleti harcművészetek a militarista hagyományból erednek, a korai időkben egyetlen céljuk volt csupán: a hatékonyság. A misztikus réteg későbbi és elkerülhetetlen adaléka volt a harcművészetek fejlődésében (kb. 17-18. század), amikor is a harcművészetek praktikus oldala már nem sok szerepet játszott a modern fegyverek megjelenése miatt. Így egy másik oldala domborodott ki ennek a tradíciónak, amit addig nem sokan méltattak.

A fenti videót látva eszembe jutott egy személyes tapasztalat is, amikor egy parkban láttam apró öreg kínai bácsik Taiji lökőkéz gyakorlatokkal dobálták ide-oda tanítványokat. Gondoltam lelkes harcművészet gyakorlóként kipróbálom, hogy működik ez. Mikor összeérintettük kezünket az öreg bácsi rögtön elkezdte mondani, hogy túl merev és feszült vagyok, lazítsam el magam, majd hogy jelezze hogy ki is itt a tanár valójában, elkezdett állítgatni a könyököm, s alkarom pozícióján. Persze amint ellazítottam magam ő minden erejével (s minden lágyság nélkül) ellökött, majdnem dobtam is jó pár bukfencet hátrafelé. A körben állók lelkes tapssal fogadták a mutatványt, nekem meg főtt a fejem ,hogy hogy lehettem ennyire amatőr. Ám amikor legközelebb hasonló szituációban (technikák alkalmazása) teljes erővel rúgtam fejre, s elrepült az öreg szemüvege, akkor meg én voltam a gonosz és barbár külföldi. A dolog még napokig forrt bennem utána, de éltre szóló és hasznos tapasztalat volt.

A harcművészetekben meg lehet és meg is kell kérdőjelezni mindent, mert ez is csak egy olyan hagyomány amit az emberiség hagyott hátra, és mint tudjuk az emberek igen is tévednek. Az, meg hogy valaki egy egész életét egy tanításra alapozza, minden kétség nélkül, mondhatni ostobaság, hiszen pont az élet tapasztalat - legyen az keserű vagy mézédes - az, ami többé tesz minket és bölcsességet szül. Ebben nincs semmi misztikus.

Silwer77 2012.03.12. 11:35:22

Kavarok egyet a fazékon :)

A post-hoz, amivel tökéletesen egyetértek: "A lágy érintés pedig szerintem félreértésen alapul --- A két ember teljesen lazán, alapállásban állt egymással szemben, és amikor az uke támadt volna, a mester azonnal, a szándékra mozdult, villámgyorsan, és valami elsöprő brutalitással"

@Fehér Szemöldök: természetesen nem voltam jelen az említett példáknál, csak elgondolkodtam vele kapcsolatban. Nem lehet, hogy a "belső erős" gyakorlat célja pont az időzítés előkészítése volt vs. az ellen megsemmisítése?

A varázslathoz ugyan túl szkeptikus vagyok, de néha úgy érzem teljesen félreértelmezik a célt, amit egy-egy gyakorlat szolgálna...hozzáteszem, hogy ebben bizony nem ritkán az instruktorok is "támogatják" a tanítványokat.

Szóval nem kell mindig mindent izomból...szerintem, persze :)

l ember 2012.03.12. 23:57:24

ez a harang tetszik

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2012.03.13. 00:11:21

Nagyon kíváncsi vagyok a poszt folytatására, hogy hova is fogunk kilyukadni... :)

Dento Shito Ryu · http://www.shito-ryu.hu 2012.03.13. 14:15:01

Hát, ha eddig nem támadtak eléggé, akik valamelyik posztot sértőnek, vagy valótlannak érezték, akkor majd most fognak. Mert most bizony üzletet rontasz, egy itthon most beinduló üzletet. És ennek az üzletnek van piaca, ugyanúgy mint a csoda-fogyi tablettáknak. Az emberek el akarják hinni, hogy van egy jobb, hatékonyabb, titkos módszer.
Egyszer, egy feszítést az edzésen rosszul mutattam be (tudatosan rossz szöget választottam, de alig látható különbséggel), mondván, hogy ez így nem működik. Tényleg nem is működött. Aztán elkezdtem hamukálni, hogy csak akkor lesz jó, ha a KI-t oda irányítom. Majd megcsináltam rendesen.Persze tanuló földön, audio hatással megerősítve. Többiek arcán boldogság, most aztán láthatták a nagy titkot. Aztán elmagyaráztam a különbséget a két technika között. Hát, volt nagy kiábrándultság, hogy a titok nem misztikum, hanem csak precizitás.

Beren 2012.03.13. 22:33:50

Amennyire én tudom a lágy harcművészetek alapítói általában nagy erejű, kemény fickók voltak, akik általában hosszú és kemény bunyókkal eltöltött évek után léptek új irányba és rakták le a harcművészetük alapjait.
Úgy gondolom, hogy nincs ingyen ebéd. Csak az fog egy igazi összecsapásban "lágy" technikákkal győzni, aki megszokta, hogy körülötte nem alibiznek, hanem zúznak. A tanítványok viszont csak az új utat követik, látják, hogy a mestert senki nem tudja legyőzni, de sajnos soha nem fogják igazán megérteni, hogy miért, mivel mögülük hiányzik az a 20 év kemény kiképzés.

Ez a kiabálós bácsi egyébként mindent visz. :o) Mondjuk lehet, hogy én is inkább lerogytam volna, mint felszeletelni a tv-ben, aztán vállalni a 10 év börtönt.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.03.14. 13:20:03

@Dento Shito Ryu: Elég jól viselem, ha valakinek más a véleménye. :)
Egyébként se az a blog célja, hogy rontsa bárki üzletét - és valljuk be, ha valaki a misztikus tudásra hajt, azt ezek a posztok nem fogják megingatni. Valójában a tanítványaimnak írom a blogot, mert a BME-s testnevelés órákon nincs idő belemenni minden részletbe, és így szoktam kicsit árnyalni az elhangzottakat.
@Beren: Eddig nem jutott eszembe, hogy ebből a szemszögből nézzem a dolgokat, de a 10 év börtön lehetősége...az nagyon ott van. :)

h_zolee 2012.03.14. 15:00:43

a videóhoz: a piros ruhás srác a Nagylajos-Egressy sarkon lévő kínaiba kifőzdébe jár családostul/kollégákkal. Erre bizonyíték a csini nadrágszíj, amelyet ezena helyen 2EFt feletti pénzköltés után adnak (illetve opcionálisan egy kis nájlonzacskónyi rákszirmot - nyilván ugyanabban a bekerülési összegben). Ott a sarkon rögtön szokott is álldogálni pár olyan tag, akin ki lehetne próbálni a kiáltozásos módszert :-P

Beren 2012.03.14. 21:37:43

@h_zolee:
A hangos harcos pocakméretéből ítélve tuti, hogy megbecsült törzsvendég lehet. :o)

Okami69 · http://titkosellenallas.puruttya.hu 2012.03.15. 11:36:55

"dobásokba lelkesen beleugró tanítványok"

Ezen a mondaton azért fennakadt a szemem. Azért a rendes helyeken nem varázslás folyik, és a "lelkes tanítvány" nem azért gurul ki a feszítésből, vagy ugrik bele egy csuklódobásba, mert az úgy szép, hanem azért, hogy ne pofával érkezzen a földbe, és ne törjön el a keze. Persze megértem a "lelkesedést" engem nem egyszer szidott meg az edzőm, mert beleugrom egy csuklódobásba, azt mondta nem kell, majd ha ő meg akar dobni, akkor úgy is megleszek dobva, annak meg, hogy magamtól elesek semmi értelme. És tényleg, amikor ott voltunk, hogy ő dobott egy csuklódobással, vagy valamiféle könyökpörgetéssel, akkor reagálni sem volt időm, már repültem a francba. Az más kérdés, hogy fájt a kezem piszkosul, de legalább megtanultam a leckét, ha jól csinálják, akkor bizony működik a technika a "lelkes tanítvány" segítsége nélkül is.

Amúgy a poszt többi részével teljesen egyetértek, itt sokszor önhipnózis van a dolgok mögött, sajnos erre nem lehet alapozni bármiféle önvédelmet...
süti beállítások módosítása