MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

HA RÖVID A KARDOD

2012.06.12. 07:36 Napi Maflás

Az ökölvívás kéztechnikáinál nincs jobban kidolgozott zártöklös rendszer. Természetesen, mint mindenhez, ehhez is hozzá lehet tenni, de a maga műfajában a nyugati boksz verhetetlen. Nem véletlenül tanítanak ökölvívást ma már minden komolyabb full contact irányzatban.

 

 

Ökölvívó mérkőzést sokféleképpen lehet nyerni: technikából, pontozással, esetleg rendkívül gondosan felépítve a meccset, kivárva a megfelelő pillanatot. De időről-időre felbukkan valaki, aki a maga nyers valójában mutatja meg, mire találták ki a bokszot, és visszahozza az elemi pusztító erőt a kötelek közé.

 

t4.jpg

 

Mike Tyson az ökölvívás legvitatottabb alakjai közé tartozik, csak éppen a szorítóban nyújtott teljesítményén nem lehet vitatkozni. Ez akkor is igaz, ha élete és pályája úgy alakult, ahogy. A profi bunyó nem az öregek műfaja. De a fiatal Tyson annak köszönhette népszerűségét, hogy nem pattogott ide-oda a ringben, nem taktikázott, hanem odament a másikhoz, és darabokra törte.

 

t1.jpg

 

Tegyük hozzá, nem volt más választása. Ezen a felvételen is látszik, hogy mennyivel alacsonyabb az ellenfeleinél. Közel kellett mennie, ha meg akarta ütni őket, és ha már ott volt, igyekezett minél nagyobb pofont adni. Amikor az ember Tysont néz, mindig a kis ember és a küzdőszellem diadalát látja, és el se gondolkozunk azon, milyen elképesztően pontos szakmai fogalmai voltak annak a bokszról, aki már jóval az ő megjelenése előtt így írta le a tökéletes ökölvívót:  "Közepes magasság, villámgyors lábak, gyors kezek és acélos áll. Mindenre elszánt, fogékony és buzgó tanítvány." 

Tysont az ütőereje és a védekezése tette naggyá. Csak éppen ő a másik ütőtávolságán belül mozgott, és eközben nem tudták megütni (00:01, 02:25, 02:27). Őt nem lehetett távol tartani (00:59, 01:13, 01:14). Az egyetlen védekezés az volt ellene, ha nagyon közel mentek hozzá (00:16, 00:53), és lefogták (00:17, 01:01, 02:50, 05:27), de amint rés támadt, véget ért a dal.

 

t3.jpg

 

A védekezéséből fakadóan alapvetően köríves ütésekkel operált, de érdemes megnézni, hogy ezeknél az ütéseknél mennyire egyben van az egész teste (01:14, 02:29, 02:41, 03:29, 05:20, 05:36). Fantasztikus izomzata volt, ám emellett tökéletes technikával dolgozott, csak mindezt elhomályosítja az a brutális győzni akarás, ami a Tyson-korszak védjegyévé vált.

 

t5.jpg

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 


Szólj hozzá!

Címkék: ökölvívás KO Mike Tyson

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr984582337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása