MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

MEKKORA NINJA EZ A KISLÁNY!

2017.08.21. 07:42 Napi Maflás

Régi tétel, hogy minden ninja titkos MacGyver – vagy MacGyver egy szupertitkos ninja: ez valójában mindegy – a lényeg, hogy a ninjutsu vonzódik a szokatlan megoldásokhoz. Ez nem csak a küzdelemre igaz, annál is inkább, mert a ninjutsu anyagában eredetileg nem szerepeltek harcművészeti technikák, csak a lopakodás, a „láthatatlanná válás”, az őrzött helyekre való észrevétlen bejutás, vagy, mint ebből az anyagból is kiderül, az onnan történő kijutás.

 

 

Persze el kell jutni odáig, hogy az ember kijuthasson, és a fenti videó a szabadulás első eleméhez ad ötletet. Igazából minden benne van: a helyzetelemzés, a kreatív problémamegoldás, és a hétköznapi tárgyak szokatlan módon történő felhasználása.

Nem azt mondom, hogy a fenti technika bárkin is segít: egyfelől remélem, egyetlen olvasóm se kerül hasonló helyzetbe, másfelől az is kérdéses, hogy melyik anyag fárad el előbb, illetve most értettem meg, hogy több oka is lehet annak, hogy az őrizetesektől miért veszik el gondosan a cipőfűzőjüket.

De ez a módszer remekül alkalmas a gondolkozás fejlesztésére, arra, hogy az adott problémát a rendelkezésre álló eszközökkel próbálja megoldani az ember, illetve az alapelvek gyakorlati alkalmazására.

 

kunoichi3.jpg

.

Persze ez még mindig csak a szabadulás első lépcsője. Még ki kell jutni onnan, ahova zárták az embert, kijátszani az őröket, és eljutni oda, ahol segítséget lehet kérni.

A ninjutsu a gyengék fegyvere. Egy olyan szemléletmód, ami nem a fizikai vagy technikai erőfölényre épít, hanem arra, hogy az ember maximálisan kiaknázza saját adottságait, képességeit és a környezet által kínált lehetőségeket. A ninjutsu nem a hírnév, a látványos győzelem, hanem a túlélés útja, és a mai anyag azt a szemléletmódot példázza, ami lehetővé teszi ezt.

A kiegészítő anyagokért kattintsatok a Maflás Facebook oldalára – ha pedig kipróbálnátok az edzéseinket, kattintsatok ide.

.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr6312765780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása