MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

TÚL A SPORTON

2011.01.25. 07:41 Napi Maflás

Már több kommentben szóba került a sportszerűség. Mindenkinél másutt húzódik a határ. Az ökölvívásban sportszerűtlennek számít a rúgás, a Muay Thaiban a földharc, a judóban, birkózásban az ütések…a szabályok mindig keretek közé szorítják az embert, és ezek a versenyzők testi épségét védik. Természetesen egyetlen sportág se veszélytelen, de hogy ki mit hajlandó bevállalni, az egyéni döntés kérdése.

Ezzel együtt vannak dolgok, amik még a ketrecben is tiltottak. A mai videóban ilyen technikát láthatunk. Az áldozat magabiztosan készül az összecsapásra (00:13, 01:13) legvadabb rémálmaiban se gondol arra, ami rá vár. Az ellenfelét nem igazán értem, bár a bevonulásnál beint a közönségnek (00:28), a mérkőzés előtt pillanatokban teljesen nyugodtnak, normálisnak látszik (01:04, 01:17).

Maga az összecsapás csupán egyetlen mozdulat (01:31). A továbbiakban viszont láthatjuk, mivel jár egy pontosan kivitelezett hererúgás (01:33, 01:38, 02:09). A áldozaton gyakorlatilag nem lehet segíteni. Teljesen védtelen. A fogvédőjét még kiveszik (02:02), de ezen túl nemigen tudnak mit kezdeni vele. Ellenfelét láthatóan nem rázza meg a dolog – amikor meggyőződik róla, hogy vége az összecsapásnak, csaknem közönyösen sétál odébb (01:37).

Persze a hererúgás csak a filmekben működik Jolly Jokerként. A legtöbbször pontatlan, elcsúszik. Még a becsapódókat is sokszor ki lehet bírni állva. De éles helyzetben, amikor nincs bíró, aki megállítsa a küzdelmet, viszont a haverok is beszállnak, egy pontosan eltalált rúgás akár végzetes is lehet.

 

30 komment

Címkék: ketrec mma hererúgás

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr792611548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skru 2011.01.25. 19:00:02

a becsapódást maximum kokainon pörögve bírod ki állva.

SÜN 2011.01.25. 19:05:39

ez a poszt = 0, áthúzva

Vogel Zs 2011.01.25. 19:19:57

Na a posztironak uzenem akkor, hogy 100X rugjak tokon az eletben, ugyis majdnem mind "pontatlan, meg elcsuszik"

Ezt a hulyeseget, apan, teged sem rugtak meg tokon az eletben, sot a kozeleben som voltal annak :) De igazabol jobb is. Nem is igazan kivanom neked az elso mondatomat!

Vazzeg egy elcsuszott tokonrugas ami csak a jobb mogyoromat talata el "EPPENHOGY" az olyan fajdalmas, hogy keptelen vagy az elso pillanatokban barmit is csinalni. Csak imatkoztam, hogy a fajdalom egyszer az eletben hagyjon egy kicsit alabb...
Inkabb hagyjuk is...

Vogel Zs 2011.01.25. 19:21:14

A videoval kapcsolatban, meg en megneztem 3X, es sztm az belso comb volt. De lehet, hogy nincs igazam. Bar egyiket sem probalnam ki szivesen! :)

Dr.perrycox 2011.01.25. 19:21:38

Ez az "írás" : ?? Minősíthetetlen.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.25. 19:35:00

@Vogel Zs: eles helyzetben, utcan, tele adrenalinnal nem veszed eszre ami "eppenhogy" surol. utana igen. de ha elesben bunyozol es szo szerint az eletedet felted es veded, akkor nem ersz ra piszlicsare hulyesegekkel foglalkozni, minthogy elcsiptek a jobb golyszli bal sarkat. nem veletlen, hogy a krav magas nem egy, hanem 3-4-5 rugast indit a herere egymas utan, mert abbol mar egy v tobb tuti "jo helyre" megy.

egyebkent a vallasos emberek imaDkozni szoktak..

a szo eredete az imad ige.

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.25. 19:36:28

Ez a poszt annyira igénytelen, hogy már fáj :(

Vogel Zs 2011.01.25. 19:45:10

@az igazi Sipi: Ja ja Imadkoztam.... Bocsanat... Imadat, es ima :)

De ezek szerint meg teged sem rugtak tokon. Nem kell a tokonrugasnak erosnek lennie. Mivel a becsapodason kivul van egy masik fajdalom ami ilyenkor eri a delikvenst. Megpedig egy automatikus reakcio. Amit nem lehet kontrollalni. Ez pedig a heregolyok visszahuzodasa a hasi uregbe. Oda ahonnan leszalltak ami utan megszulettel.
Bevett szokas hererugasnal az a fajdalom csillapitas, hogy a pacienst seggre teszik, es honalatt megemelve egy kis magassagbol, a seggere ejtik. Ettol a herek visszahullanak a zacsiba. A fajdalom jelentos resze elillan. :) Vagy egy masik a pucer talp kozepere mert nagy okolcsapas. Allitolag ez is ugyan ezt a hatast okozza.
Szoval aki azt allitja, hogy a tokon rugas nem fajdalmas, az meg nem volt igazan tokonrugva.

U.i.: Jajj nekem ha barmifele helyesirasi hibat vetettem! Meg az ekezetek hianyaert is elnezest kerek, mielott valaki ebbe kot bele, miutan elfogytak az ervei, de meg utni akar rajtam vagy kettot :))

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.25. 19:53:22

@Vogel Zs: de, engem eleg sokszor rugtak mar tokon, neha sikerrel, neha kevesbe.

13 eves korom ota foglalkozom kulonbozo kuzdosportokkal amator szinten - most vagyok 38 - es volt szerencsem 79-tol 90ig a havanna lakotelepen eldegelni es ott felnoni..;-)

az ekezetek hianya nem zavar. en speciel "titkarno-tasztaturanak" hivom a magyar kiosztasu billentyuzetet..:-)

Vogel Zs 2011.01.25. 20:02:25

@az igazi Sipi: En is sportoltam, es voltam mar magyar bajnoksagon segedbiro is, meg voltam mar tokonrugva :) Meg egyszer egy torolkozovel idegbol tokoncsapva :) Az uszoda zuhanyzojaban. (meztelen voltam) Na ott a torulkozo vege talalta el a tokomet. Azt a fajdalmat nem kivanom senkinek...
Ugy nez ki, hogy itt nem jutunk dulore egymassal :)
De hogy lasd en nem utasitom el masok velemenyet, modositom az enyemet annyiban, hogy akkor en baromi szerencsetlen vagyok tokonrugas teren. Nekem mindig fajt ! :))))

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.25. 20:06:49

@Vogel Zs: amikor utcan bunyozol, akkor is faj, cska nem veszed eszre az adrenalintol.
ha telibe talaljak e smind a kettot, akkor annyi, osszeesel..

de ha csak eppenhogy elcsipik, suroljak, akkor erzed, hogy faj, meg nem jo, de egyszeruen az adrenalin nem hagyja hogy elkezdj nyavajogni rajta..:-)

tucano 2011.01.25. 20:24:48

tökönrúgás nagyon fájhat, de itt a hülyéje sztem rosszul vette fel a szuszpenzort. A poszt viszont nagyon gyenge, sztem több könyvnyi szakirodalmat találsz a neten. Lusta vagyok ötleteket adni, de azért bővíthetnéd

JohnHenry 2011.01.25. 20:54:36

szerencsére csak egyszer volt benne részem, reflexből pofán vágtam az illetőt és ezzel vége is lett szerencsére - iskolaudvaron történt, tudtam, hogy lesz valami, előre leizzadtam egy másodperc alatt a félelemtől, 10-15 másodperc után kezdett el fájni, de akkor nagyon. később megnéztem, még vér is volt a gatyámban némi hámsérülésből kifolyólag :-D

na ennyit életem történetéről :-D

a katonaruhás gyerekről meg az a fekete, nem tudom milyen súlyú boxbajnok jut eszembe, aki valamikor 9/11 után hazafiasan jelentkezett tengerészgyalogosnak, de két hét után leszerelelt, mert nem bírta a hajtást.

nemtommi 2011.01.25. 21:06:54

Érdekes, krav-magán (a talán legjobb hatásfokú önvédelmi harcmodor) szerintem nem véletlenül vettük ezt a megoldást majd minden alkalommal.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2011.01.25. 21:18:32

Nem valószínű, hogy állva kibírnád, ha betalál. Az lehet, hogy csak a farkadat csapja meg, akkor igen. Elcsúszni meg minden elcsúszhat, az álcsúcsos is. Gyakorolni kell, a távolság és az időzítés nyilván kulcsfontosságú - mint minden technikánál. De ha talál, akkor szinte biztosan KO. Meg amúgy is kombinációt küld az ember, tehát a tökös után még mehet, aminek mennie kell. Max. azok már nem érnek embert, mert addigra fekszik a delikvens :).

De ha azt akarod mondani, hogy a sosem gyakorló utca embere megszívhatja, ha ebben bízik, hát ja. De ebben nincs semmi meglepő.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2011.01.25. 21:23:06

Megneztem, ezt nem hordod ki labon, meg sehogy sem. Nem vagyok benne biztos, hogy nem belso combosnak szanta a csoka, volt benne eleg huzat hozza. De mindegy is, ha egy ilyet bekap valaki, az szinte tuti korhaz meg mutet.

HÚÚ 2011.01.25. 21:31:36

Én már többször átéltem tökön rúgást, de egyáltalán nem fájt. Viszont akit tökön rúgtam, annak csak némi hörgés jött ki a száján, aztán a földre rogyott. De ez nagyon régen volt, még amikor a "béketáborban" éltünk.

falcon.1 2011.01.25. 22:16:24

@az igazi Sipi: Bocsi! krav maga=ha ha ha, azt azért megnézném mikor rúgsz nekem 2x ugyan arra a helyre , nemhogy 3,4,5x. Ha már élesben (és nem azt jelenti, hogy az utcán) mondjuk egy sima full kontaktos küzdelemben kipróbáltad, akkor tudod, hogy csodák nincsenek. Márpedig 3x ugyanoda rúgni egymás után büntetlenül, képzett ellenféllel szemben ,na az csoda.

lelkesz 2011.01.25. 22:29:32

Szerintem gyere le néhány krav-maga edzésre. Rá fogsz jönni, milyen pontos is a tökös, ha eleget gyakorlod. ;)

tattila 2011.01.26. 00:04:21

Anno két ff összeakasztotta a bajszát. Nem voltak finomkodóak. Aztán a rendőrség csodálkozott, hogy a (jóval) kisebb/gyengébb, hogyan tudta a nagyobbat túlvilágra küldeni. Aztán kiderült, hogy tökön rúgás hatására a nagyobb összeesett (eszméletét vesztette-e, azt nem tudom), és harcképtelen állapotban töltötte élete utolsó néhány percét.

falcon.1 2011.01.26. 07:06:46

lelkesz: nem 1 pontos rúgásról volt szó. hanem 3,4,5-ről egymás után ugyan oda.Ezt maximum a zsákon tudod megcsinálni.

Skj Joe 2011.01.26. 07:35:25

Uhh, nem lennék a tökön rúgott helyébe!

Alikam 2011.01.26. 08:10:44

Ezért kell hosszabb nadrágot felvenni:)

Nem vicc, ha rövidebb a naci, nagyobb eséllyel csúszik feljebb a rúgás.

Alikam 2011.01.26. 08:14:59

@JohnHenry: ha nem szerencsétlenül és nem erős emberke talál el, akkor még 10-15 másodpercig visz az adrenalin. Ilyen volt már nekem is, még egy rúgásra maradt energiám aztán eldőltem mint egy zsák:))

fidesz = házmesterek pártja 2011.01.26. 08:25:14

00000
0 00
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
0 0 0
00 0
00000

fidesz = házmesterek pártja 2011.01.26. 08:26:06

@Atomot az indexre!: ehhh, szar ez a blogmotor.
Egy szép, méretes 0 akart lenni a fenti hozzászólás.

WildBear 2011.01.26. 08:49:43

Tökön rúgás után ösztönösen összegörnyed az ember, ez viszont kifeküdt; szerintem valami más volt.

Szelid sunmalac 2011.01.26. 09:41:41

Ezert nem tokon rugunk, hanem lagyekon. Igazi Sipinek, mint 18 fele kuzdosportban jaratosnak, ezt illene tudnia. Nem a tokeit celozzuk, hanem a joval nagyobb feluletu lagyekot! A ketto nem ugyanaz, de gondolom neked ezt nem kell magyarazni, ugye?
süti beállítások módosítása