MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A LEGENDÁK HARCOSAI

2011.05.11. 06:19 Napi Maflás

A ninjutsu történetében rengeteg a fehér folt, ami érthető is, meg nem is. Egyfelől, ha a ninják évszázadokon át az emberek szeme elől rejtve működtek, nem csoda, hogy nemigen maradtak róluk hiteles feljegyzések. Másrészt viszont legalábbis furcsa, hogy a ninják feljegyzéseiben szereplő történetek zöme a legnagyobb nehézségek árán se hozható összhangba a japán történelem alakjaival és eseményeivel.

 

 

A ninjutsu előzményei közül szerintem a tengukat nyugodtan kihagyhatjuk, még akkor is, ha a pajzán erdei manók napjainkban is rendkívül népszerűek. Viszont a tengukat gyakran ábrázolják harcos szerzetesekként (yamabushi), és kétségtelen tény, hogy a mai ninjutsu bizonyos gyakorlatai az ezoterikus buddhizmus egyik ágával, a mikkyóval rokoníthatók. Persze, ha felvetül a kérdés, hogy a ninják vajon azonosak lettek volna a hegyi aszkétákkal, határozott nem a válasz.

 

 

Hasonló a helyzet a szamurájokkal is. Bár a ninják előszeretettel állítják, hogy bizonyos ninja iskolákat neves szamurájok alapítottak, ennek valljuk be, igen kicsi a valószínűsége. A hagyományos japán kultúrában a ninja ugyanis egyáltalán nem pozitív figura: a megítélése valahol Batu kán és Jumurdzsák közé esik. A ninjákkal évszázadokon át ijesztegették az engedetlen gyerekeket. A nindzsa csupán a huszadik században jelenik meg pozitív szereplőként.

 

 

Hattori Hanzo – akit sokan a leghíresebb ninjaként tartanak számon – a képregényeknek köszönheti új imázsát. Persze ma már bárki nyugodtan leninjázhatja a hajdan rettegett hadúrt, de attól tartok, ha valaki még életében próbálkozott volna ezzel, azt elevenen főzik meg olajban, vagy centinként nyúzzák le a bőrét, és besózzák a maradékot.

 

 

Ettől függetlenül a ninják és a szamurájok harcművészete sok ponton találkozik egymással. A ninják ezt azzal magyarázzák, hogy számos rónin (gazdátlan szamuráj) csatlakozott a ninja klánokhoz. Persze ez megint azt feltételezi, hogy voltak ilyenek, ami felvet egy sor kérdést, többek közt azt, hogy vajon valóban ők védték a földesurak túlkapásaitól az embereket, vagy épp ellenkezőleg: tőlük kellett-e védeni a közrendet.

 

Ha közelebb akarunk kerülni a ninjutsu gyökereihez, érdemes megnézni a ninjutsu taktikai alapelveit: az álcázást, a csapatmozgást, a távolságtartást, és a meglepetést. Ezek az elemek a lőfegyverek megjelenésével lesznek hangsúlyossá. Bár a korabeli muskétákkal nemigen lehetett hatékonyan célozni, az összehangolt sortüzek megtörték a rohamozó szamurájok lendületét – így még a legjobban képzett kardforgatót is ki lehetett iktatni. Ráadásul a középkori Japánban a lőfegyverek alkalmazásának sajátos módját is kifejlesztették. A muskétások napokkal a csata előtt elrejtőztek a kiszemelt mezőt borító magas fűben, és megvárták, amíg az ellenség főtisztjei a közelükbe nem értek: ekkor hirtelen előbukkantak rejtekhelyükről, és gyilkos tüzet zúdítottak az áldozatra.

A következő posztban innen folytatjuk.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

(Folyt. köv.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ninjutsu szamurájok ninják yamabushik

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr792894820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása