MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A HARCMŰVÉSZETEK MISZTIKUS OLDALA

2011.05.14. 06:43 Napi Maflás

A távol-keleti harcművészeteket mindig körüllengte valami misztikus hangulat, és ettől úgy éreztük, a harcművészet több, mint az európai küzdőrendszerek. Először a judo elve nyűgözött le, azután a fejrúgások és a töréstechnika, majd mindig jött valami újabb és újabb momentum, amitől azt gondolta az ember, hogy végre ott áll a lényeg küszöbén. Közben végig azt ismételgettük, hogy a harcművészet más, emögött van filozófia, de valahol bennünk maradt az a gyermeki csodavárás, hogy egy idő után szert teszünk a titkos tudásra, valaki átadja nekünk a legyőzhetetlenné tevő technikákat, amiket csupán a kiválasztottak ismerhetnek.

 

 

 

Vannak, akik ezt a kyusho jutsuban találják meg. A kyusho az életpontok támadása. A rendszer a hagyományos kínai orvoslás elméletén alapul, csak itt nem gyógyításra használják az akupunktúrás pontokat. A tradicionális kyushóban úgy vélik, hogy a különféle elvek alapján végrehajtott támadások megakasztják a test meridiánjaiban (energiacsatornák) áramló csi (éltető energia) mozgását, és emiatt összeomlik a szervezet energetikai rendszere, ami eszméletvesztést, szervleállást vagy akár halált is okozhat.

 

Bár a meridiánokat követve viszonylag könnyen elsajátítható az egyes akupunktúrás pontok helye, és a kínai orvoslás elméletével valóban tetszetős magyarázatot kapunk arra, hogy miért lehet bizonyos pontokat támadva hatékonyabbá tenni az egyes technikákat, némileg zavaró, hogy ezek az elvek nem minden kyusho pont esetében működnek. Bár a hatékony pontkombinációk megmagyarázhatók valamelyik elmélet alapján (jin és jang, kínai órakör, öt elem elmélete, stb.), a dolog fordítva nem működik, azaz a kínai orvoslás elméletéből kiindulva nem feltétlenül fogunk működő technikát kapni.

 

Ez abból fakad, hogy a kyusho jutsunak anatómiai, élettani magyarázata van. A bunyóban is használható életpontok – és ezek száma jóval kevesebb, mint a kínai gyógyászatban használatos 361 akupunktúrás pont – valójában az idegrendszerre hatnak. Hozzáteszem, hogy mindennek csupán elméleti jelentősége van: a lényeg úgyis az, hogy mi adható el éles küzdelemben.

A kyusho nem csodafegyver. Megfelelő harcművészeti háttér nélkül csak arra jó, hogy a mester istenkedhessen kicsit a dojóban. A mai videóban pont az a szép, hogy a tanításból hiányzik minden show elem. A mester nem sokat figurázik: akkorákat csap oda, hogy az egy lónak is elég lenne (00:53, 01:29, 02:42, 02:45). Tegyük hozzá, szükség is van rá, hiszen a Shorinji Kempóban a testfelület keményítés alapkövetelmény. De meg se fordul a fejében, hogy ne használjon erőt. Az eredmény pedig önmagáért beszél (00:12, 00:56, 01:31, 02:44). Mindenesetre a kyusho mellett szól, hogy ezek a kemény bunyókban edződött mesterek úgy érzik, valami olyan pluszt kaptak, amivel hatékonyabbá tehetik a harcművészetüket.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

 

 

18 komment

Címkék: kyusho shorinji kempo

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr202902428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2011.05.14. 22:08:03

A hivatalos tudomány szerint az akupunktúrás pontok tűvel való szurkálás nem okoz a palcebónál komolyabb hatást. Erősen úgy néz ki, hogy az akupunktúrás pontok alapvetően a mese habbal kategóriába esnek.
A harcművészek által használt/támadott, anatómiailag megalapozott pontok támadása, ahol idegek vagy ütőerek futnak, közel egy csonthoz, azok működnek.

Pityipű (törölt) 2011.05.15. 14:15:32

@Nűnű: Kínában 3000 éve így gyógyítanak sikerrel. Biztos placebo az egész.

Dento Shito Ryu · http://www.shito-ryu.hu 2011.05.15. 15:32:41

Hogy placebo-e, vagy nem az akupunktúra, nem tudom, nem kezeltek még vele. De hogy a videón semmi különleges nem látszik, mint a nagy semmi az önszuggesztión kívül, az biztos. Az első technika olyan gyatrán van kivitelezve, hogy semmi nem történik tulajdonképpen. Judo edzésen velem is megesett nem egyszer, hogy a nyakon elszorított ütőér ájulást okozott. Itt erről szó sincs, az ájult ember az nem tud így ülni, mikor 'élesztgetik'. A második két technikánál is látszódik, hogy a technika a tanulón, annak a mesterbe és a technikába vetett bizalmán múlik. Elhiszi, hogy őt most ki fogják ütni, ennek megfelelően reagál. Aztán ni csak! A kiütött ember olyan szabályos technikájú gurulást mutat be mindkét esetben, hogy oktatni kellene. Azért ebben a blogban is láthattunk nem egy kiütést videón. Ott mintha nem lett volna a KO után ennyire koordinált a mozgás. Szóval, ez a videó éppen a kyusho jiutsu-nak azt az oldalát mutatja, ami működésképtelen a saját dojón kívül.

Pityipű (törölt) 2011.05.15. 15:52:27

Én csak abból indulok ki, hogy ha nem működne, nem használnák ennyi ideje. Viszont itt Dillman kyusho mester eléggé beégett: www.youtube.com/watch?v=ar1yXYOsxQk

Dento Shito Ryu · http://www.shito-ryu.hu 2011.05.15. 20:07:24

Azt hiszem igazad van Pityipű. Valószínűleg működőképes az akupunktúra, és valószínűleg vannak korlátai is. De amire rávilágítottál, azzal teljesen egyetértek, hogy a ma Kyusho-nak hívott silány cirkuszi hipnózison alapuló mutatványok mennyire lejáratják az igazi anatómiai tudáson alapuló harcművészeti alkalmazásokat. És arról már nem is beszélek, hogy ezeket a fajta mutatványokat mindig statikus partnerrel mutatják be, aki áll, és vár, majd elhiszi hogy kiütötték. Egy újabb divathullám, ami el akarja hitetni az emberekkel, hogy izzadság és hosszú tanulás helyett van egy könnyebb út. Előre a Jedi iskolák megalakítása felé! Hajrá!

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.05.16. 14:05:55

:) az miért van, hogy egyes stílusoknál a ruha normális méretű, addig pl. itt olyan mint a mosásban összement pizsama? én is akarok ilyen horogkeresztes pizsit.... !!!!!

Mindenkinek igaza van kicsit. Persze az akupunktúrás kezelést saját tapasztalatból jobb megítélni, mint olvasni róla és aztán vitázni, hogy működik-e. Engem gyógyítottak vele, ízületi tok sérülést a lábon. Nem kérdés, hogy működik.

Régi toposz, hogy a mesterek saját tanítványaikon bemutatott technikái milyen kategóriába is esnek. Ebben a videóban egyedül a térd fölé pár centivel leadott erős rúgás hatásait ismerem. Kyosként ezzel napi szinten találkozok. Ha jól, de hangsúlyozom, ha jól betalál és a testsúly is azon a lábon van, akkor tényleg KO. Pár percig nem lehet ráállni.

A nyakra becsapódó mawashi geri szintén ismerős. Versenyeken látni, megszédülnek tőle. Ütőeret talál. Ha nagyon beragad, akkor enyhe ájulást is okoz.

De ezeket ismerjük kyusho nélkül is. Tényleg csak lejáratni lehet ezt, ha álló tanítványokon mutogatják....

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.05.16. 14:13:55

@Dento Shito Ryu: Azért a DKI-ban vannak komoly mesterek is: Stewe Stewart, Will Higginbotham vagy Borut Kincl számomra elég meggyőzőnek tűnt, amikor itt voltak. Lehet vitatkozni a DKI oktatási rendszerével (én ezért nem vagyok EKA tag), de kétségtelen tény, hogy kyósok, thai won dósok, és freestyle fightosok is sikerrel alkalmazzák az itt tanultakat.
Ami a videót illeti: ezek nem 100%-os leütések, de engem egy ekkora ütés epe 20-on (00:54) vagy gyomor 9-en (01:30) ha pontos, megborít.
Ami a gurulásokat illeti: van olyan tanítványom, akit biciklizés közben csapott el autó, reflexszerűen gurult (megúszta súlyos zúzódásokka), de még két óra múlva se tudta, hol van. Szóval ez nem ilyen egyszerű.
De egyetértünk abban, hogy a több éves kemény munkát semmi se pótolja, és abban is, hogy a jediképzés mulatságos. Viszont az a kyushós társaság, akit ajánlani szoktam, elég racionálisan kezeli a kyushót. Ők akkorákat zúznak oda, ami a csövön kifér, és full contactban gondolkoznak.

Asidotus 2011.05.16. 20:01:29

@Pityipű:
én ebben azért erősen kételkedek.
Jelenleg nincs olyan klinikai, kontrollált körülmények között elvégzett tudományos vizsgálat, ami igazolná.
Értem ezalatt, hogy kontrollcsoport, ami semmit sem kapott, kontrollcsoport, ami csak placebót kapott (nem oda szúrták, nem úgy szúrták, stb.).
A régi kínai orvoslás elég széleskörű, az, hogy valakit tűvel szúrkálnak, meg közben mindenféle gyógykészítményeket fogyasztatnak vele, az nekem nem jelenti azt, hogy az akupunktúra hatott.
@jzs:
említetted, hogy izületi tok sérülést gyógyítottak vele. Tényleg csak akupunktúrás kezelést kaptál? Semmi más gyógyszer, krém, stb. nem volt? És az probléma, amit kezeltek, az magától nem javul?

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.05.16. 23:18:38

@Nűnű: Egy házi versenyen sérült a nagy lábujjam ízülete, amivel a lábfejhez kapcsolódik. Rossz helyre rúgtam vagy erősen belevédett az ellenfél. már nem emlékszem. Szépen belilult és nagyon fájt hetekig. Elmentem orvoshoz, aki 1 perces vizsgálat után röntgenre küldött. Erre berágtam, mert semmi szükség nem volt rá. Tudtam mi a baja és gyógyszert vagy kezelést vártam az orvostól nem további vizsgálatokat. Aztán mentem a kínai fickóhoz. Ha jól emlékszem 6 kezelés volt, hetente egy alkalommal. Feküdnöm kellett, óvatosan behelyezte a tűket. Egészen az ízületi tokba szúrta. nagyon fájt. Akkor tudta, hogy jó helyen van, amikor látta az arcomon, hogy a következő mozdulatnál üvölteni fogok. Így kellett feküdnöm 15 percig. Aztán nagyon óvatosan masszírozta az egész lábfejemet. Ez nagyon jól esett, nagyon kontrasztos volt, mert a tű fájt, de a masszírozás alatt semmi fájdalmat nem éreztem. Egy kezelés kb. fél óra volt. Lassan rendbe jött. Elmúlt a gyulladás és használhatóvá vált a lábam. De ha valaki nem akar várni sérülésig, akkor ajánlom a shiatsu masszázst. Akupunktúrás pontokon nyomások sorozata. nagyon rendbe tesz, ha gyakorlott masszőr csinálja!

Dento Shito Ryu · http://www.shito-ryu.hu 2011.05.16. 23:51:33

@Napi Maflás: Stewe Stewart ütögette nekem is a tüdő 7-et, 5-öt, meg már mindent kínjában, majd a végén mikor látta hogy semmi hatása, fogta és hátrafeszítette a mutatóujjamat, mondván, hogy most akkor ez mekkora energetikai csoda. Hát, alsó tagozatban elég sok Kyusho mester volt akkor az osztályunkban. Majd a végén megpróbálkozott egy no-touch Ko-val, ami nem jött be neki, ekkor fáradtan leült. Hitelesebb lett volna, ha nem csinál ilyen butaságokat, mert amúgy erős és gyors mozgása van, amivel lehet valamit kezdeni. Bár gondolom a hókusz-pókkal többet tud keresni.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.05.17. 07:07:14

@Dento Shito Ryu: Szerintem se a karpontok az izgalmasak, bár tegyük hozzá, van aki érzékenyebb ezekre.
Az érintés nélküli KO-ról volt egy poszt a Maflásban, ebben a kérdésben egyetértünk.
Amúgy többek közt Stewe Stewartnak köszönhetően kezdődött meg a kyusho-jutsu hatásmechanizmusának anatómiai, élettani vizsgálata. Nekem Stewe Stewart technikáinak ereje, sebessége pontossága meggyőző volt. Persze lehet, hogy csak az én szintemről nézve tűnik annyira jónak. :)

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.05.17. 13:00:00

Borutról ha már szóba jött itt. Jó sztori:

Három éve volt a jászberényi kyós tábor meghívott mestere. nagyon közvetlen és szimpatikus egyéniség. Sok önvédelmi technikát tanított. Egy ilyen magyarázatnál kihívott "bábúnak" egy 16 éves nyakigláb vékony fiút. Egy lefogást akart bemutatni, aminek az a vége, hogy az ellenfél hüvelykujját odaszorítja annak alkarjához. Így rögzíti a fogást. Előtte többször elmondta, hogy ez nagyon fáj és óvatosan, mert így meg úgy. Aztán tekerte, pörgette a srácot, majd odaszorította a hüvelykujját. Nem történt semmi. Mindenki várt, a gyerek meg röhögött. Borut meg leállt és megdöbbenve nézte, hogy a 100 kilóval könnyebb kis hülye kamasz kiröhögi.

Az történt, hogy a srác az a fajta volt, akinek az ízületei annyira lazák, hogy semmilyen fogás nem fájt neki, ami izületi feszítést alkalmaz. ezek után lassan felelmelte a kezét és magának visszahajlította a hüvelyujját az alkarjához.

Persze 200 emberből tört ki a röhögés, Boruttal együtt, aki stílusosan felemelte a srác jobbját, mint győztesét.

Soha nem tudod kivel szemben! :))))

Asidotus 2011.05.18. 22:58:06

@jzs:
ez alsó hangon ("nagyon fájt hetekig" + 6 hét kezelés) minimum 2 hónap.
Annyi idő alatt a legtöbb sérülés magától meggyógyul.
Ez az érvelési hibák két tipikus esete, az anekdotikus bizonyítás, lásd itt:
schrodingersdawg.blog.hu/2010/09/14/anekdotikus_bizonyitas
Meg egy másik, az "utána, tehát miatta" című:
schrodingersdawg.blog.hu/2010/09/14/utana_tehat_miatta
Nekem ez nem meggyőző, sőt, inkább kamu lehúzásszagú.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.05.19. 08:26:50

@Nűnű: Én elmeséltem mi történt. Ha te jobban tudod, mint én, aki átéltem, akkor mit is mondhatnék még....

Asidotus 2011.05.20. 21:14:45

@jzs: ha te hinni akarsz benne, az a te dolgod, én csak fölvetettem pár, megfontolásra érdemes kérdést, mert nekem meglehetősen bizonyítatlan, placebo jellegűnek tűnik az akupunktúra (a placebo meg egy kicsit azért tényleg működik).

xFighterx 2012.08.16. 23:42:33

@Napi Maflás: Melyik az a brigád ami olyat zúz oda ami a csövön kífér? Ezt most komolyan kérdem mert érdekelne!
A kyusho amúgy tényleg hasznos dolog, amennyiben a harcos áll olyan szinten a saját stílusában, hogy beletudja építeni, és tudja is használni, ám szerintem kevés az a pont amivel hatékonyan lehet gyakorolni ha pl önvédelmet, vagy full-kontaktot nézzük. Földharc során viszont szerintem sokszor nagyon jól alkalmazható!

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.08.18. 07:12:48

@xFighterx: Megtisztelő, hogy a Maflás kedvéért regisztráltál. :)
Hogy a kérdésedre válaszoljak: kyushocombat.ucoz.com/
Amúgy ők képviselik Oyata rendszerét a Ryu te-t. Dillman is Oyata tanítvány volt - sok más vezető mesterrel együtt, akik vele ellentétben szép csendesen beépítették rendszerükbe a kyusho jutsut, de nem alapítottak külön szervezetet rá.
Nyilván kontrollal dolgoznak ők is, hogy ne legyen sérülés, de nem lágy érintéssel próbálnak KO-t elérni, hanem arra törekednek, hogy átüssék a kyusho pontokat. Számomra itthon ők a legmeggyőzőbbek kyusho szempontból, de ez persze csak a magánvéleményem. Ami elvitathatatlan, hogy nagyon komoly anatómiai és élettani háttérismerettel rendelkeznek.
Egyetértünk, hogy az izületi manipulációnak és a kyushónak a földharcban komoly szerepe van, de azért az ökölvívásban vagy a muay thaiban is használják az idegpontokat.

Petmaestro 2016.09.07. 17:37:21

Mindenkinek ajánlom Angelo Baldissone videóit a You Tube-on. Ő Kyusho-Jitsu 8 danos mester!
süti beállítások módosítása