MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

IDŐZÍTÉS ÉS ÜTEMÉRZÉK

2011.11.01. 08:14 Napi Maflás

Saenchai a legnevesebb muay thai versenyzők egyike, bár nálunk nemigen ismerik. A súlya miatt (50-60 kg között mozog) nemigen lesz nemzetközi sztár, hiszen még Thaiföldön is sokszor nálánál nagyobb ellenfelek ellen kell küzdenie. Ennek ellenére érdemes figyelni rá, mert sikerült megalkotnia a modern muay thai és az ősi tekercseken található hagyományos technikák szintézisét.

 

 


 

Végtelenül laza, rugalmas, robbanékony és kemény (01:18). Ez az első, amit el kell mondani róla. Ráadásul egy csomó olyan helyzetet megkockáztat, amit a modern küzdelemelmélet alapból elvet. Valószínűleg itt is lesznek okos kommentek, csak ne feledjük, hogy Saenchai élesben adja el ezeket a megoldásokat, és a muay thai ring igazán nem az a hely, ahol ne nyílna mód rá, hogy keményen keresztbeverjenek valakit, ha hülyeségeket csinál.

A mai klip nem túl hosszú, ráadásul az érdemi része 00:46-nál kezdődik, de így is elég sokat lehet látni. Már az első mozzanat is parádés, hiszen valamennyien megtanultuk, hogy nem szabad túlontúl hátradőlni, mert akkor az ellenfél könnyedén kibillenthet az egyensúlyunkból. Most láthatjuk, hogy ez is olyan tétel, ami bizonyos megszorításokkal igaz. Megfelelő ütemben végre lehet hajtani a technikát, ráadásul Saenchai az, aki ezt követően megdobja az ellenfelét (00:48). Sok mindent el lehet mondani róla, de azon lamentálni, hogy ne lenne egyensúlyban, nem érdemes.

 

 

 

Döbbenetesen erősek a rúgásai is, ahogy az a muay thaihoz illik (00:50, 00:51, 0:53, 01:21, 01:28). De a legelképesztőbb, hogy szinte bármely helyzetben képes földre vinni az ellenfelet (00:56, 01:49, 01:52, 01:58). Amint a legkisebb megingást érzékeli, máris ott a dobás (00:59). És valljuk be, elég rendeseket zakóznak az ellenfelek (01:02, 01:04). A magas rúgásoknak és a földreviteleknek ez a kombinációja hihetővé teszi a tekercseken ránk maradt, klasszikus, harctérinek mondott technikákat is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze tegyük hozzá, vonzódik a show-elemekhez (01:16). Ezt a rúgást még sose tudta igazán jól eladni, viszont nemegyszer került miatta szorult helyzetbe. Egyébként rendkívül kreatívan használja a muay thai eszköztárát (01:46), akár az elindított akció közben is vált, ha úgy látja jónak (01:25). Végtelenül folyékonyan harcol, és bármikor képes meglepni a másikat (02:14). Érdemes megnézni a kiegészítő anyagot (04:04), mert Saenchai az egyetlen ember, akitől éles helyzetben láttam az Aikido elvén alapuló dobást – és neki elhiszem, hogy meg tudja csinálni. Tényleg nem semmi.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

 

 

8 komment

Címkék: muay thai dobások saenchai sinbimuaythai

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr463344123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l ember 2011.11.01. 09:53:34

figyelemfelkeltő, amit írsz az ős és mai technikák szintéziséről, de én annyira nem látom át, hogy levegyem a párhuzamokat. Örülnék, ha kifejtenéd bővebben

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.11.01. 10:20:14

@l ember: Ehhez végig kéne venni több tekercs anyagát, és összevetni a mai muay thai technikákkal, illetve Saenchai mérkőzéseinek egyes pillanataival, amire itt nincs mód, mert az olvasók jó része kipusztulna tőle.
A lényeg, hogy Saenchai több olyan technikát használ sikerrel, ami inkább a csupaszöklös muay thaira jellemző, mint a mai, kesztyűs versenyekre. Az ereje, gyorsasága, dinamikája, és az, hogy lazán belemegy a legváratlanabb helyzetekbe, hihetővé teszi, hogy a tekercseken ránk maradt anyagok bizonyos része nem csupán bemutatóra szánt látványelem volt, hanem éles küzdelemben is sikerrel adták el őket - csak ehhez ilyen szintű harcos kellett, mint ő.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.11.01. 12:17:58

A rúgások egy része pontosan ilyen a kyokushinban is. A mae geri több verzióját is nagyon jól tudja. (Tolós, pontra rúgós és ollózós-ugrós). Szerintem nagyon ügyes. Biztos ezek megvannak a thai boxban is, csak ott jobban mennek a körívesek a ringben....
Van olyan kyós, aki hasonlóképpen kis termetű és éppen a pontos rúgásaival verte meg a nagydarab ellenfeleket és lett világbajnok.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.11.02. 16:10:19

Igen, rá gondoltam. Érdekes, megnéztem, még a mozgásuk is hasonló néha. (biztos rokonok, vazze).

Az ilyen tehetségeken mindig elgondolkodom. Alapvető felkészülési, taktikai megoldásokra irányítják rá a figyelmet.

Pl. a kyóban a 80-as években sokan készültek fel az ellenfél mae gerijére, a rúgó láb elkapásával és egy azonnali lábsöpréssel. Volt, aki egészen a döntőkig elmenetelt pár ilyen jól működő a robotságig begyakorolt technikával. Aztán a világversenyeken sokan voltak, akik combosban utaztak. Csak azt rúgták, de olyan erővel és időzítésekkel, hogy szintén hozta a győzelmeket sorban. manapság talán az ushiro mawashi geri lehet ilyen a kyóban, de mégse annyira jellemző, mint az előbbiek, akkor és ott. Ma nincs olyan pofa, aki mindig ezzel nyerne.

Aztán ezek elmúlnak, évekig nem látni olyan versenyzőket, mint Midori vagy ez a Thai harcos, akik maximalizálnak egy képességet, az arra épülő 2-3 technikát és azzal nyernek, vernek meg mindenkit.

Pedig most is itt vannak közöttünk....

Beren 2011.11.02. 17:28:11

Szerintem a "hibák" a lezserségéből adódnak. Egyszerűen a közönségnek bokszol, megteheti, hogy leengedi a kezét, különleges technikákat vigyen végig, ésatöbbi. Tényleg annyival jobb, mint az ellenfelei.

@jzs:

Elég a mostani kyo vb-ig elmenni, Tsukamoto a győztes pont a speciális lábtechnikáiról híres, bár ezzel sok újat nem árulok el neked. :o)
Hihetetlen, még nem láttam rajta kívül kyo-s harcost ilyen kevés ütést kapni, miközben végigverte a világot.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.11.05. 10:13:59

@Beren: Igen, nekem is feltünt, hogy nem "kyós stílusban" küzd. Pl. az orsz elleni mérkőzés azért tanulságos, mert ott egyik sem a megszokott kyós dolgokat csinálja. Ha nagyon távolról nézem, inkább egy fura, nagyon eszes verekedésnek látszik. Nem törödnek nagyon a védekezéssel - nyílván ez csak így tűnik, de nagyon is - és mindegyik egy-egy jól betaláló technikával akar nyerni. Nincs lerohanás, nincs adok, kapok, nincs leszorítás, belezés, stb.... Aztán Tsukamotonak bejött. valamit nagyon benézett a másik, mert az indítás pillanatában még nem tűnik veszélyesnek a rúgás. De nem reagál rá Nesterenko sehogy...

Beren 2011.11.05. 13:49:35

@jzs:
Régebben nem szerettem a stílusát, mert annak ellenére, hogy parádés és nagyon okos amit csinál, többször is "a szabályok határait feszegette". (Ha nem tiszteletlenség ilyet kijelenteni) De mostanra úgy tűnik legyőzte magában a sötét oldalt :o)
A védekezés (blokkolás) helyett inkább a mélységi mozgást erősítették, főleg Tsukamoto, aki mindig is ebből indította a kontrákat, így a darálni próbáló ellenfelét rendszeresen felszúrta a lábára, mint egy bogarat.
Szegény, tényleg csúnyán belenézett a roll kick-be. Talán Tsukamoto az egyetlen, kitől ezt tökéletes gurulással lehet látni, nem marad fekve a földön, hanem elgurul az ellenfél mellett és lendületből fel is áll mielőtt a célszemély leheveredne.
süti beállítások módosítása