MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

AZ ÁLLAT – HARCMŰVÉSZET ÉS PR 2.

2015.11.12. 07:00 Napi Maflás

Sokatmondó, ha valakit egyszerűen csak "állatnak" becéznek a küzdősportok világában. Mansur Isaev azok közé a kerekszemű judósok közé tartozik, akiket a laikusok is szívesen néznek. Bár olimpiai judót csinál, azaz erőből dolgozik (00:35, 01:20, 02:46, 02:57, 03:07, 03:23) és emiatt nincs meg benne a Kyuzo Mifune sensei mozgását jellemző játékos könnyedség, az a folyamatosság ahogyan végrehajtja a technikákat, elvileg minden harcművészeti rendszerben alapvető lenne.

 

 

Vannak, akik megtanulnak bizonyos mozgásformákat, és abban nagyon jók, bár a hétköznapi életben nem látszik meg rajtuk. Ilyenkor szokott elhangzani, hogy: Ki se néztem volna belőled… Isaev viszont szinte mindegy mit csinál, tökéletes összhangban mozdul a teste (00:21,02:05, 04:03, 04:09). Van ilyen.

Persze bármennyire az erő és a robbanékonyság (01:04,01:05, 01:06, 01:09, 01:11, 01:13, 0:14, 01:15, 01:17, 03:15) dominál a technikáiban, ha igazából nincs tét, időnként visszaköszön a klasszikus judo táncszerű koreográfiája (01:02,01:50).

 

mansur.jpeg

 

Azt nem mondom, hogy fair play díjat érdemelne (00:46) hiszen egész pontosan látszik, mikor segít rá, hogy az ellenfele könnyebben szakadjon el a talajtól (00:48), de a judo kemény sport, és a bírák elnézik az ilyen megoldásokat. Tegyük hozzá, Isaev olimpiai bajnok, amiben nem csak a döntő küzdelem embert próbáló feladat, hanem az út, amíg eljut valaki odáig. Mindenesetre ezt a fogást látva senki se mondhatja, hogy a judo ne rendelkezne reális harcértékkel. Ha utcán süti el, ott is megtapsolják.

Isaevben minden adott, hogy ikonikus figura legyen: kellőképpen laza, sokoldalú, vannak emberi pillanatai, ugyanakkor kőkemény harcos. Magyarországon a legtöbben mégse erről ismerik, hanem az ellenzéki sajtó által előszeretettel megosztott képről, aminek ugyan semmi köze a hozzá mellékelt szöveghez, de kitűnően alkalmas arra, hogy mágnesként vonzza a dühödt kommenteket.

 

mansur2.jpg

 (Link: http://444.hu/tag/deli-nyitas/)

 

Valójában annyi történt, hogy egy politikus azt hitte, lendít a megítélésén, ha egy olimpiai bajnokkal fotózkodik. Gondolom, az adott a pillanatban jó ötletnek tűnt. A sportolók persze nem tehetnek róla, hogy pont úgy néznek ki, ahogy az izomzatukból élő emberek kinéznek. Ráadásul a sötét haj, a borosta és a melegítő remekül rásegített az előítéletekre. Tegyük hozzá, ha a nyájas olvasók ezeket a felvételeket is látják (00:58,03:38, 04:28), valószínűleg végképp elszabadul a pokol.

Mindenesetre pár dologra rávilágított az eset: kiderült (megjegyzem, nem először), hogy az előítéletek nem köthetők pártpolitikai preferenciákhoz, továbbá, hogy az olimpiai aranyérmeseket legfeljebb a saját hazájukban ismerik szélesebb körben, úgyhogy ideje lenne ennek megfelelően kezelni az olimpiai játékok propagandaértékét. És talán az is látszik, miért nem tesz jót egy sportolónak, ha politikusokhoz dörgölőzik.

 

mansur1.jpg

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.) 

Szólj hozzá!

Címkék: 168 óra tánc politikusok folyamatosság judo Mifune olimpia sajtó Szijjártó Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr138071676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása