MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

NŐI ÖNVÉDELEM 4. – A REÁLIS ESÉLYEK

2010.12.30. 07:58 Napi Maflás

Eddig három lehetőséget vettünk át. Gondolom, eközben többekben felmerült, mi van akkor, ha éppen nem egy akciófilmben szerepelnek, nem profi bunyósok, nem akarják telinyomni magukat szteroiddal, és arra se vágynak, hogy a pasik kivasalják őket.

 

Önismeret

 

A hatékony önvédelemben az egyik legalapvetőbb dolog az önismeret. Tudni kell, milyen helyzetben hogyan reagálunk, mi az, amit tudunk kezelni, amit elviselünk, és mi az, amikor összeomlunk. A másik, ami ugyanilyen fontos, a megfelelő helyzetfelismerés. Az erőszakba torkolló konfliktusok nem a pofozkodással kezdődnek. Mire az első ütés elcsattan, a konfliktus nagyobb hányada (90-95%-a) már lezajlott. Célszerű valamelyik korábbi szakaszban más útra terelni az eseményeket.

 

Helyzetfelismerés

 

Az se mindegy persze, hogy milyen helyzetbe megyek bele. Ha egy nő úgy gondolja, jó ötlet éjfélkor beülni öt ismeretlen férfi mellé egy kocsiba, az téved. Aki erőszakra készül, az ugyanúgy vadászik, mint a ragadozók. Ennek jelei könnyen felismerhetők, ezért tartom lényegesnek a testnyelv ismeretét – és ez alatt nem az ismeretterjesztő könyvek színvonalát értem.

A nőnek abból kell kiindulnia, hogy fizikailag és mentálisan is gyengébb, mint a támadója. Ez rendkívül lényeges, mert a hamis önbizalomnál nincs veszélyesebb. Az egyik legostobább edzői hiba, amikor valakivel elhitetik, hogy többre képes, mint amire valójában. A nő hátránnyal indul, és ezt a hátrányt ki kell egyenlítenie. Ennek több módja van, és hogy melyiket választjuk, azt mindig az adott helyzet dönti el.

 

 

Taktika

 

Az előbb említettem, hogy a testnyelvi jelek alapján felismerhető, mikor készül valaki erőszakra. Alapvetően kétféle taktikát választhatunk. Vagy megpróbáljuk a fellépésünkkel elriasztani a támadót – ne feledjük, a ragadozók rendszerint a leggyengébb áldozatot választják –, vagy igyekszünk minél feltűnés mentesebben beleolvadni a környezetünkbe.

Amennyiben nem tudjuk kikerülni a konfliktust, célszerű hamis önbizalomba ringatni a támadót – egy nőnek erre számos eszköze van –, és amikor már nyeregben érzi magát, az első adandó alkalommal harcképtelenné tenni, és elmenekülni. Ilyenkor nem szabad finomkodni. Érdemes a lehető legbrutálisabb megoldást választani, ami valóban harcképtelenné teszi a másikat addig, amíg el tudunk menekülni.

 

Eszközök

 

 

Súly és erőkülönbséget eszközökkel lehet a legegyszerűbben kiegyenlíteni. Fontos azonban, hogy csakis olyan fegyvert válasszunk, amit mindig magunkkal hordunk, éles helyzetben nyugodt lélekkel használunk. A legtöbb ember viszonylag ritkán tart magánál kardot, láncos sarlót, nunchakut, stb. Lehet, hogy a hagyományos távol-keleti kultúrákban nem volt feltűnő, de manapság nagyon megnézik az embert, ha ilyesmivel mászkál.

A másik: a fegyvert azért veszem elő, hogy harcoljak vele. Ha én magam nem merem használni, el fogják venni tőlem, és a saját fegyveremmel végeznek velem. Ami engem illet a hétköznapi tárgyakat kedvelem a legjobban. Bármi lehet fegyver: egy toll, kulcs, mobil, fésű, elemlámpa – csak tudni kell használni őket. Az egyik kedvencem az alufólia tekercs, ami gyakorlatilag egy rövid fémcső.

A környezetünk is rengeteg lehetőséget kínál: hamutálcát, kanalat, söröskorsót, forró kávét, egy széket, amin keresztül lehet lökni a másikat, esetleg egy kirakatüveget, amit betörünk, hogy megszólaljon a riasztó. A parkoló autó ugyanilyen jó – legalább a gazdája ki fog nézni a zajra. Majd megtéríted a kárt. A testi épséged többet ér.

 

Milyen harcművészetet válasszunk?

 

Az önvédelemnek nem látványosnak, hanem hatékonynak kell lennie. Olyannak, ahol te maximálisan ki tudod használni fizikai és mentális adottságaidat. Nem számít, hogy az adott stílus „legyőzhetetlen harcosokat nevel”, ha te képtelen vagy megvédeni magad vele.

Az mindenképpen elmondható, hogy megfelelő erőnlét nélkül nincs hatékony önvédelem. Az is biztos, hogy egy nő számára nem a legszerencsésebbek a katonai önvédelemből származó rendszerek – ezeket kétméteres deszantosokra tervezték. Nagyon gondosan válassz mestert, mert a legjobb irányzatot is lehet rosszul csinálni. Fontos, hogy jól érezd magad a csoportban, mert a harcművészet titka a gyakorlás, és ha nem jársz szívesen, sose fogod rendesen megtanulni a technikákat.

A kiegészítő anyagokat a Maflás Facebook oldalán találjátok – ha pedig kipróbálnátok az edzéseinket, kattintsatok ide.

 

 

2 komment

Címkék: taktika eszközök harcművészet helyzetfelismerés női önvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr112547516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bohuš 2011.04.15. 12:30:44

"Súly és erőkülönbséget eszközökkel lehet a legegyszerűbben kiegyenlíteni. Fontos azonban, hogy csakis olyan fegyvert válasszunk, amit mindig magunkkal hordunk, éles helyzetben nyugodt lélekkel használunk. A legtöbb ember viszonylag ritkán tart magánál kardot, láncos sarlót, nunchakut, stb. Lehet, hogy a hagyományos távol-keleti kultúrákban nem volt feltűnő, de manapság nagyon megnézik az embert, ha ilyesmivel mászkál."

:-))))) Már csak ezért a bekezdésért is megérte elolvasni.
süti beállítások módosítása