MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

EGY POFON HA CSATTAN

2011.02.03. 07:34 Napi Maflás

A szúmó eredete a legendák ködébe vész. Az első japán nyelvemlékben, az 712-ben íródott Kodzsikiben (Régi dolgok krónikája) feljegyzett történet szerint két isten, Takemikazucsi és Takeminakata birkózással döntötte el, hogy kié legyen Japán.

 

 

A szúmó a kezdetek kezdetén a termékenységi rítusokhoz kapcsolódó rituális küzdelem volt. Nem voltak szabályok. A nyolcadik században feljegyeztek olyan, halálos kimenetelű legendás mérkőzést, amit állítólag több száz évvel korábban vívtak. Az összecsapást a győztes testre mért, pusztító erejű rúgásaival (más források szerint ütéseivel) nyerte meg.

 

 

A 8. században már a császári udvarban is rendeztek szertartásos szúmó viadalokat. A versenyzők eredetileg nem körülhatárolt térben küzdöttek, de már megjelentek a mai szúmó mérkőzések menetének egyes elemei.

Oda Nobunaga 1578 februárjában nagy szúmó versenyt hirdetett az Azucsi kastélyban. Több mint 1500 jelentkező gyűlt össze, és a helyszűke miatt állítólag ekkor került sor először kör alakú küzdőterek kialakítására. Ennek ellenére az első dokumentált bizonyíték, hogy a jelenlegi módon, félig földbe temetett rizsbálákkal jelölik ki az összecsapás helyét, mintegy száz évvel későbbről, a 17. századból származik.

 

 

A mai mérkőzés nem túl hosszú, gyakorlatilag az első pillanatban eldől. Mindenesetre jól látszik, milyen erős lehet egy nyitott kezes ütés, ha a másik lendületesen rálép a pofonra.

A szúmóval kapcsolatos korábbi posztot itt találod.

 

 

 

1 komment

Címkék: pofon ko szúmó

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr762635008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Case · http://streetartbp.hu/ 2011.02.03. 21:13:38

"gyakorlatilag az első pillanatban eldől" - ez azért finoman szólva is erős túlzás.. Persze, vannak amik igen, de ugyanúgy vannak relatíve hosszúra nyúló meccsek is.
süti beállítások módosítása