MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

AJARN CHAI

2011.02.15. 07:28 Napi Maflás

Surachai Sirisute – vagy ahogy a tanítványai hívják: Ajarn Chai – az amerikai thai boksz legendás alakja. Gyerekkora óra foglalkozik harcművészetekkel. Hat évesen karatét tanult, majd emellett kezdte el a Muay Thai edzéseket. 12 éves korában lépett először a kötelek közé. A thai boksz amerikai elterjesztése elsődlegesen az ő nevéhez fűződik – többek közt Greg Nelson is nála tanult.


 

 

Ajarn Chai nem csupán versenyzőként szerzett nevet magának. Edzőként legalább olyan sokra tartják, mint amikor még a ringben bizonyított. A videót nézve megértjük, miért. Sok embert láttam már pontkesztyűvel dolgozni, de Chai a legjobbak közé tartozik. Egyetlen dolog érdekli csak: hogy kihozza a tanítványból a maximumot.

 

Lassan kezd, megvárja, amíg a partnere belerázódik (00:04). Ezt követően se kapkod, kér egy kombinációt, és a végén kifejezetten lassan nyúl a másik után (00:07). Nem üti meg, csak éppen jelzi, hogy dukkolnia kéne. Amikor a tanítvány nem érti mit akar, megismétli a mozdulatot (00:09). Még biccent is hozzá, hogy: „Rajta”. A sikeres elhajlást elégedetten nyugtázza, majd lezárásnak kér egy újabb kombinációt.

Azután megismételteti az egészet. Csak éppen gyorsabban és keményebben. Csak éppen benyúl a végén a két kesztyű közé, hogy jelezze a rést (00:18).

És újból kezdi az első mozdulattól. De most rögtön lezavar egyet az első ütésnél (00:26). Némi magyarázat következik az elsőkezes ütésről, majd visszatér az alapokhoz. Áttér a lépésgyakorlatokra, mert látja, hogy kell (00:45). Ezután megint az előbbi kombinációt kéri, és ismét benyúl a két kesztyű közé (00:53). Aztán egy jó kombinációt követően újból odacsap (01:14). Beteszi egy kicsi a darálóba is (01:20, 01:26). A résnél persze kíméletlenül odaver (01:22, 01:28, 01:31), amíg nem lesz elégedett az eredménnyel (01:33). Igaza van, az utolsó sorozat (01:45) már valóban szép.

 

 

Mindezt úgy, hogy bár nem üt igazán nagyokat, végig nyomás alatt tartja a tanítványt. Ezzel együtt sikerül elérnie, hogy a másik a lehető legtöbbet hozza ki magából. Chait leginkább azért szeretem, mert villámgyorsan ráhangolódik a partnerére, és pontosan tudja, mivel érheti el, hogy rakétasebességgel fejlődjön a másik. Teljesen mindegy, hogy tapasztalt versenyző, vagy kezdő az illető, ő mindig azt nyújtja, amire a másik fejlődéséhez abban a pillanatban a legnagyobb szükség van. De végülis ezért fizetik az edzőket. Ha innen nézem, Ajarn Chai minden pénzt megér.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: muay thay pontkesztyű ajarn chai

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr332662140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása