MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A KARATE GYÖKEREI

2011.02.22. 07:35 Napi Maflás

 Az okinawai harcművészetek eredete a legendák homályába vész. Akik klasszikus okinawai karatét gyakorolnak, úgy vélik, hogy az okinawa te nem csupán ütésekből, rúgásokból, dobásokból és feszítésekből áll, hanem jóval több annál: gyökerei a kínai misztikus tanításokból táplálkoznak, és a karate technikai repertoárja valójában ezekre épül.

 

 

 

A video valójában egy makiwara bemutató (01:30). Nem csak azért különleges, mert ezúttal nem bütykösre edzett kezű férfiak, hanem egy kifejezetten vékonyka nő (03:33) mutatja be a gyakorlatot, hanem mert az ütések ereje, sebessége a legjobb mestereknek is becsületére válna. Tegyük hozzá gyorsan, Micsiko Onaga közéjük tartozik.

 

 

Maga a makiwara nem mai darab, a közepén lévő horpadást sok-sok ütés koptatta ki (01:32). Azt, hogy egy függőónt lógatnak a makiwara mögé, itt láttam először. Mindenesetre hatásosan demonstrálja az ütés erejét és gyorsaságát (01:34). Ezek a támadósok valósággal átütik a célpontot. A makiwara mögötti falfelület pedig elárulja, hogy ezt a megoldást nem a forgatócsoport kedvéért ötlötték ki.

Onaga Josimicu ennek ellenére sem elégedett a technikával. Az igazán erős ütés a talajból indul, ehhez pedig tapadni kell a földhöz (01:53). Mindenesetre úgy véli, Micsiko nem ragadja meg elég erősen a lábujjaival a padlót.

 

Ezt követően rátér a technika mélyebb magyarázatára. Az okinawai karatében valamennyi technika – így az állások is – megfelelnek az öt elem valamelyikének – ahogy az akupunktúrában a meridiánok is. Onaga sensei azt magyarázza, hogy ha a láb kinyílik egy pillanatra (02:07), akkor víz állás lesz belőle, és így az energia akadálytalanul áramolhat, megsokszorozva a támadás erejét. Amikor Micsiko elfordul, majd visszatér a kiinduló állásba, az olyan, mintha egy pillanatra megnyitnánk a csapot, és akadálytalanul áramolhatna a vezetékben lévő víz. Természetesen mindezt meg lehet anatómiával és testmechanikával is magyarázni, de azok számára, akik valami mélyebb filozófiát keresnek a harcművészetekben, vélhetőleg a hagyományos elmélet a vonzóbb.

 

 

Onaga sensei ugyanezt a hasonlatot fűzi tovább, amikor az oldalsó rúgás (02:34) hagyományos alkalmazását magyarázza. Ebben az értelmezésben a rúgás arra szolgál, hogy megnyissa a testet az utána következő támadás előtt (02:39). Érdemes megfigyelni a folytatást: a találatot követően Micsiko azonnal odébb perdül (02:57, 04:25, 04:29). Esze ágában sincs belemenni egy belharcba. Ezek a technikák gyökeresen eltérnek a modern karatétól: nem versenyre, hanem önvédelemre valók. Onaga sensei szerint a lánya halálos fegyver. Ezt készséggel elhiszem neki. Ugyanakkor letagadhatatlan, hogy az öreg egészen más alkat (01:14), mint Micsiko. Brutális alkarja és keze van, vélhetőleg egészen más stílusban harcol. Ettől persze még meggyőzőbb lesz a bemutató.

A végére még jut egy utolsó gyakorlat. Ezekben az ütésekben (03:58, 04:21) benne van minden, amit a karate a sebességről és a fókuszról fontosnak tart.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.


 

 

 

 

 

 

2 komment

Címkék: makiwara okinawa te onaga micsiko onaga josimicu

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr142678786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.02.22. 12:51:57

Ous! Ezért szeretjük ezt mi is! :) Gondolkodom erősen, hogy Micsikót felkérjük a Budai Harcművész Mester utcai gyerekcsoportjához instruktornak. :)))

Beren 2011.02.22. 12:52:36

Ezt a mérőón dolgot nem nagyon értem. minden ütés után állítgatni kell külön. Régen mi azzal versenyeztünk, hogy ki tudja a falig ütni a makivarát.

Kicsit off: Az utolsó kép, illetve a forrása külön is megérne egy postot :o)
süti beállítások módosítása