MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KÜLÖNÖS SZOLGÁLTATÁS

2011.02.25. 06:34 Napi Maflás

A mai videón Hangzhou város harcművészeti szövetségének tréningeibe nézhetünk bele.  Edzésprogramukban szerepel egy "tömegoszlatási" gyakorlatsor, amely az egyesület saját fejlesztése. Igaz, a film végén több támadó elleni gyakorlatot is bemutatnak, de szerintem csak azért, mert oszlatásnál előfordulhat, hogy valamelyik rendőr leszakad a kötelékből.

 

 

 

Nem tudom, mennyire hatékony a módszer a gyakorlatban, mindenesetre mostanában valószínűleg lenne rá kereslet. Ha felteszem magamnak a kérdést, szeretném-e, hogy harminc-ötven, bottal, viperával, nuncsakuval felszerelkezett sikoltva üvöltő kínai rohanjon felém (00:23), határozott nem a válasz.

A gyakorlótéren azután kiderül (00:45), hogy mindezt véresen komolyan gondolják. A pályát úgy alakították ki, hogy a lehető legjobban lehessen szimulálni a tömegben való mozgást, és küzdelmet (00:54). A speciális homokzsák, vagy gyakorló bábu (01:01) is azt a célt szolgálja, hogy minél élethűbb legyen a tréning.

 

 

Ez az ugrabugra (01:04), főként a rángatózó mozgás miatt erős túlzásnak tűnik, azonban ha valaki már dolgozott nuncsakuval, tudja, hogy találat esetén meglepő szögekben képes visszapattanni a fegyver. Szóval a csapásokat követő gyors elugrás mindenképpen jogos, bár ez a hisztérikus üvöltözés mellé túlzásnak tűnik. Persze ízlések és pofonok…

Az viszont kétségkívül tény, hogy a tanítványok a folyamatos gyakorlás közben pontosan találnak, és semmilyen gondjuk sincs a nuncsakuval. Legyen szó akár álló (01:19), akár mozgó (01:22), vagy éppen fekvő (01:25) célpontról, a fegyver azon a pályán mozog, amin vezetni szeretnék.

A folytatás betonkemény felületen (01:31, 01:41) már jóval húzósabb feladat, főleg akkor, amikor néha összezárják a fegyvert, hogy rövid botként használva döfjenek vele (01:34, 01:35), ugyanis a döfések és csapások folyamatos mozgássorrá olvadnak össze (01:36).  

Rövid botra átírva ugyanez a mozgás (01:47, 01:51, 02:01) jóval komikusabban hat, még akkor is, ha a speciálisan kialakított bábúkon valóban rendkívül változatosan lehet begyakorolni a támadásokat (02:04). Persze a kinti pályán, a számtalan mobil célpont közt (02:14) ugrándozó srácot figyelve, valóban reális tömegoszlatás-érzése támad az embernek.

 

 

 

A puding próbája természetesen a végére marad. Ez teljesen olyan, mintha valami Hong Kong-i akciójelenetet néznénk (02:29). Hogy aztán a film másolja-e az életet, vagy a filmek hatására lett ilyen ez a harcművészeti program, azt valószínűleg sose fogjuk megtudni. Az se egészen tiszta, mi lenne, ha a „támadók” ugyanolyan elánnal esnének neki a srácnak, ahogyan az veti rájuk magát. Mindenesetre az ugra-bugra és a folyamatos visongás dacára ügyesen helyezkedik a térben, okosan választ célpontot (02:29, 02:33, 02:34, 02:35), és a legkisebb megtorpanás nélkül csépeli a kiszemelt áldozatot (02:38). A társai ugyanilyen jól átlátják a helyzetet (02:45), és rutinosan aprítják az ellenfeleket (02:47, 02:48, 02:57, 02:58, 03:00). Egészséges szemléletmódra vall, hogy a földön fekvőket se hagyják magukhoz térni (02:52, 02:53, 03:02).

 

 

Akárhonnan nézem, az éles küzdelem három lényeges eleme, a váratlanság (03:04), az elsöprő lendület (03:07), és a megfelelő lelkiállapot (03:11) kiemelt szerepet kap ebben a képzésben. Hogy ez vicces vagy inkább hatékony, azt ki-ki maga döntse el (03:21, 03:31, 03:37).

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vipera kung fu tömegoszlatás hangzhou nuncsaku több támadó botharc

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr302689028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása