MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KIS EMBER, NAGY EMBER

2011.04.13. 07:28 Napi Maflás

 Ha valaki nálánál jóval nagyobb súlyú ellenféllel áll ki, az mindig vonzza az érdeklődőket. Nem véletlenül vannak súlycsoportok: a nagyobb tömeg komoly előnyt jelent. Persze a harcművészetekben pont az a szép, hogy a technikai tudás, a hozzáállás kiegyenlítheti hátrányt, de azért a legtöbb esetben nem a kisebb ember diadalmaskodik az ilyen jellegű összecsapásokban. Ez akkor is igaz, ha a Maflásban inkább az ellenkezőjére mutatok példákat.

 

 

 

Mighty Mo már szerepelt a blogon, ráadásul épp egy Dávid-Góliát jellegű mérkőzésen. Akkor a koreai szörnnyel, Choi Hong Mannel csaptak össze. Most is hasonló a felállás, ám ezúttal a másik szerepkörben láthatjuk. Ezen a meccsen ő a nagyobb: pontosan 25 kg-mal nehezebb ellenfelénél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Míg Choi Hong Mant kizárólag a mérete teszi veszedelmessé – nekem sokszor az az érzésem, hogy csupán illemből verekszik, és ha lenne bármi más, amivel közel ennyi pénzt kereshetne, hagyná a bunyót a fenébe. Mindez Mighty Moról egyáltalán nem mondható el. Kemény, pontos, és győzni akar – ezért sikerült a koreai szörnyet is kiütnie.

 

 

Ellenfele Kaoklai Kaennorsing viszont egyáltalán nem tűnik megszeppentnek a mérkőzés előtt (00:43). Felkészült harcos, tudja mit vállalt, és ő se azért lépett a ringbe, hogy kivasalják. Mindkettejükből süt az önbizalom (00:08, 01:18), láthatóan nem nyuszinak jöttek.

 

Persze azért a tömeg az tömeg. Amikor Mo nekilendül, Kaoklai próbálja tartani a biztonságos távolságot (01:35, 01:41). Mindenképpen igyekszik elkerülni, hogy Mo lerohanja, és a sarokba szorítsa, ahol a lehető legjobban ki tudja használni a súlyfölényt. Persze oda-odaszúr egyet-kettőt (01:48, 01:54), de ezek a könnyed támadások egyáltalán nem rendítik meg a ellenfelet. Sőt. Még fél perc se telik el, amikor Mo nekilendül, és a köteleknek szorítja a thaiföldit (01:59), aki amint lehet, kimenekül a darálóból (02:04). Ugyan néhány másodperccel később megpróbálkozik egy ellentámadással (02:11), ám Mo jobban jön ki az ütésváltásból. Egyértelműen ő uralja a terepet (02:12).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azután folytatódik a játék: Mo terel, Kaoklai szurkálja (02:17, 02:23, 02:35), az ellenfele pedig egyre jobban rámászik (02:23, 02:39). Nem mintha Kaoklait különösebben meghatná a dolog (bunyózni ment oda), de azért érezhető rajta a feszültség (02:26), ami érhető, hiszen a tiszta találatai is lepattannak az amerikairól (02:55, 03:06, 03:38), aki ráadásul az első adandó alkalommal feltörli vele a ringet (03:28). Amikor Mo nekilendül, a thaiföldi elfut (03:42, 03:49), esetleg fogásba menekül (03:53). De nem adja föl (03:57).

 

És akkor egycsapásra megváltozik a kép (04:03). Bár mindketten a földre kerülnek (04:04), Kaoklai a lendülettől, Mo viszont a rúgástól, ami nem mindegy. És nem is tudja folytatni (04:11, 04:13, 04:15). Érdemes megnézni a lassításokat (04:18, 04:26). Még a visszarántott láb is keményen ott van az ellenfél fején (04:19, 04:27). Vegytiszta muay thai.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

6 komment

Címkék: 2004 ko k1 dávid vs. góliát kaoklai kaennorsing mighty mo

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr812822145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2011.04.13. 08:41:25

Emlékszem erre a meccsre, nagyon megfogott. Most újra megnézve, Mo keze szép lassan egyre lejjebb jött, nem tudom, hogy a sok testrúgás miatt, vagy egyszerűen a túlzott önbizalom volt az oka. Amikor pedig rá akart mozdulni a támadásra teljesen lógatta a balt. Be is kapta. Ha felépített stratégia volt, akkor nagyon bejött.

cirape 2011.04.13. 12:01:49

Kaoklai Kaennorsing is vívott mérkőzést Choi Hong Mannel is. Ott Hong Choi pontozással győzött.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.04.13. 12:20:54

@cirape: Ha felmész a Maflás Facebook oldalára, pont a Choi Hong-Kaoklai meccs a mai kiegészítő anyag.
Szóval érdemes oda is felnézni. :)

Asidotus 2011.04.13. 14:54:32

Nem tudom, hogy mennyire van igazam, de én a küzdősportokban szép lassan átvezetném a súlycsoportot magasságcsoportra.
A testsúlyát bizonyos keretek között maga választja meg az ember, a magasságát viszont nem. És bizony nem csak a nagyobb tömeg, hanem a magasságból adódóan hosszab karok és lábak is előnynek számítanak.
A gyakorlat, úgy látom, hogy sok esetben engem igazol. Általában azért elmondható, hogy a magasabb emberek nehezebbek is.
Vannak bokszolók, akik számos súlycsoportot bejárnak, külnösöen, ahogy idősödnek, úgy kerülnek egyre nehezebbe, addíg, amíg az ottani magasabbakkal szemben el nem buknak.

Szerkó Ferkó 2011.04.13. 15:22:14

@Nűnű: Persze, aztán a magasság után jöhetne a rassz alapú kategória, mert ugye a feketék zöme hosszabb végtagokkal rendelkezik adott körülmények között mint egy másik rasszba tartozó versenyző, és így ki lenne egyenlítve az elérési táv.
Ne hülyéskedj már!
Pont ez a cikk mondanivalója, hogy a technika és a mentalitás a legtöbb esetben át tudja hidalni a fizikai előnyt/hátrányt. Amivel teljesen egyet is értek.
süti beállítások módosítása