MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

AMI NÉLKÜL NINCS HARCMŰVÉSZET 3.0

2011.04.18. 07:03 Napi Maflás

Sokan boncolgatták már a harcművészet és a küzdősportok viszonyát – ez a harcművészeti fórumok megunhatatlannak tűnő témája. Abba, hogy milyen helyzetben mi mennyire működik most nem mennék bele – ez ezerszer lerágott csont. Rendszerint úgy tartják, hogy a harcművészetek, a küzdősportokkal ellentétben olyan szellemi háttérrel rendelkeznek, ami megkülönbözteti őket a hagyományos értelemben vett nyugati sportoktól.

 


 

Sport és harcművészet

 

Egy-egy irányzat képviselői késhegyre menő vitákat szoktak folytatni arról, hogy a másik stílus harcművészetnek nevezhető-e, vagy „csupán” küzdősportnak tekintendő. Ilyenkor szívesen elfeledkeznek arról, a különben gyakran idézett, Funakoshinak tulajdonított (valójában ógörög, de a mester – tanár lévén – még rendelkezett némi klasszikus műveltséggel) mondásról, miszerint: „Nem a művészet formálja az embert, hanem az ember a művészetet”.

 

 

Ami nem csupán azért érdekes, mert rávilágít, hogy senki se attól lesz több, amit csinál, hanem attól, ahogyan csinálja, hanem azért is, mert egyértelműen jelzi, hogy Funakoshi sensei – akárcsak Kano Jigoro, a judo alapítója – a keleti és nyugati kultúra szintézisére törekedett.

 

 A sport filozófiája

 

Azok, akik a mély szellemi hátteret kérik számon a küzdősportokon, valószínűleg nem gondolnak bele, hogy a például a judót a korabeli angolszász sportok mintájára alakították ki, és tették iskolai tantárggyá. A csapatsportok, és az egyéni versenyszámok nyugaton szervesen beépültek az iskolai oktatásba. Az általuk közvetített értékek – a csapatmunka, a fair play, az ókori embereszmény – ugyanúgy a birodalomépítést szolgálták, ahogy az iskolai tantárggyá tett harcművészetek Japán felemelkedését, bár kétségtelen tény, hogy a nyugati sportok nem a zen filozófiájában gyökeredztek.

Ha túltesszük magunkat a gyöpös testnevelő sztereotip figuráján, be kell látnunk, hogy egy mai edző rendkívül sokrétű élettani, módszertani, pedagógiai és pszichológiai tudással rendelkezik. Aki pedig már járt olyan ökölvívó vagy birkózó teremben, ahol komoly munka folyt, az tudja, hogy az európai küzdősportoknak is megvan a maguk filozófiája. Igaz, ez nem a világmindenséggel való egyesülést célozza, de a maga gyakorlatias módján ugyanúgy eligazíthat az élet kérdéseiben, mint bármely távol-keleti eszmerendszer.

 

 

Miben más?

 

Legyünk őszinték: a legfőbb különbség alapvetően az egzotikum. Gyakran komoly harcművészek is részt vesznek rangos versenyeken, és bármely küzdősportot lehet gyakorolni az önnevelés, személyiségfejlesztés igényével. Amennyiben a harcművészetből nem kapcsoljuk ki a hatékonyságot – márpedig a legmélyebb gyökerekkel rendelkező harcművészet is forradalmian újnak számított egykoron, és épp a hatékonysága miatt nyert polgárjogot –, látnunk kell, hogy a különböző harcművészetek mozgásanyaga viharos gyorsasággal közelít egymáshoz.

 

 

Vannak, akik szerint ezzel szegényebb lesz a harcművészetek világa, mások viszont azt mondják, hogy csupán elhagyják a fölösleges sallangokat. Mindenesetre a versenyszabályokat ma már nem lehet életidegenséggel vádolni. Bármely irányzat képviselője összemérheti tudását a többi stíluséval, a gyakorlat pedig eldönti, mi működik, és mi nem. Ami hatékony, azt a többiek is átveszik – egyébként ez régen is így volt.

 

 

Az sem igaz, hogy míg a küzdősportokat megmételyezte a pénz, a harcművészetektől távol áll a haszonszerzés: a hatalmas világszövetségeknél több száz millió landol évente – többnyire adómentesen, és nem forintban. Mások egyházzá alakultak, aminek szintén megvannak a maga előnyei. Hogy miben különbözik mégis a sport és a harcművészet? Ennek megértéséhez vissza kell mennünk a 19.-20. század fordulójára. A következő posztban itt folytatjuk.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

(Folyt. köv.)

 

 

 

 

 

 

23 komment

Címkék: sport filozófia harcművészet

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr812835314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2011.04.18. 09:38:15

Még nem olvastam el a posztot :)

A különbség a küzdősportok és a harcművészetek között. Éles helyzetben nincs 2. helyezett. Szerintem ennyi. A bogaras hasonlat itt is megállja a helyét. Minden küzdősport harcművészet de nem minden harcművészet küzdősport...

Na, még jó hogy kedvencekben van a blog, most nekiesem a posztnak is :)

Ateszu 2011.04.18. 17:10:49

"Legyünk őszinték: a legfőbb különbség alapvetően az egzotikum. "

Ne haragudj, de én ezzel nem értek egyet. Nagymértékben leszűkíted a küzdősport, harcművészet összehasonlítását a ring világára. Nézőpontodat ismerve ez érthető. A harcművészet azonban lényegesen több ennél, több mint a küzdősport és most nem a szellemi tartalma felől közelíteném meg a fogalmat. Az alapvető különbség szerintem a helyzethez való alkalmazkodásban és a felkészültségben keresendő. A küzdősportok a ringre, a küzdőtérre koncentrálnak, a harcművészetek nem. Nem vagyok a világ legjobb harcművésze, de adj egy éles kardot a kezembe és legyőzöm a világ legjobb tahi boxolóját is. Engedd össze a világ legjobb K1-es versenyzőjét, egy átlagos, de hosszú ideje nin-jutsut gyakorlóval egy sötét házban. Szerinted ki fog győzni? Vegyél fel páncélt, fogj a kezedbe egy szamurájkardot és a sokszor félreértett Aikido mozdulatai rögtön célszerűvé és hatékonnyá válnak, az egyébként pedig a ringben hatékonynak tűnő ütés-rúgás-lábkihúzás kombinációk pedig nevetségessé. Hogy mi a hatékony és a célszerű, azt mindig a körülmények és a helyzet határozza meg. Erre készítenek fel a harcművészetek. Akik "egzotikus" harcművészetet tanulnak azok nem a ringben akarják összemérni az erejüket ez a különbség.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.04.18. 20:59:55

@Ateszu: Számomra az, hogy valaki kardot fog, már az egzotikum világába tartozik.
A K1-es versenyző a sötét házban is fasírtot csinál a ninjából - de erről majd a ninjutsu posztban.
Az Aikidót illetően igazad van, de a kard és a páncél számomra már egzotikum.
Egyébként szándékosan nem mentem bele abba, hogy mi lenne, ha...utcán, ringben, harctéren, sötét házban, stb.
Ebben a posztban csupán a 19-20. századi sport szellemiségéről beszéltem, ami szerintem legalább olyan mély, és céljait tekintve is sokban hasonló, mint a távol-keleti harcművészetek eszmerendszere. Más kérdés, hogy az azóta eltelt több, mint 100 évben mennyit változott mindez - bár azt hiszem, a 19. században se felelt meg minden harcművész az eszményeknek.

Ateszu 2011.04.18. 21:28:17

@Napi Maflás:
"Számomra az, hogy valaki kardot fog, már az egzotikum világába tartozik."

Két éve történt ha jól emlékszem, hogy Halásztelek felöl a c. tipusú kisebbségiek autókonvojjal indultak Csepelre átvenni az éjszakai életet. A rendőrök bekergették őket a Dunába. Egy raklap szamurájkardot, baseball ütőt és egyéb fegyvereket vettek el tőlük. De nézd meg mi van a piacos Ladák első ülése alatt. És ez itt történik Magyarországon, napjainkban.

Mondjuk nálam is van rendszeresen kard, boken, tantó, mikor, mi. Sporteszköz. Tudom használni. Felelősséggel. Bár manapság inkább talán lőni kell majd megtanulni, ha rászabadítják Magyarországra a szabad fegyverviselést, ez lesz az igazi "harcművészet".

Dento Shito Ryu · http://www.shito-ryu.hu 2011.04.19. 11:44:50

A kardot lehet az egzotikum világába elhelyezni, de aki edzett már bokuto-val, az tudja, hogy nincs másik olyan eszköz, ami ennyire megtanítaná az időzítést, és a mentális hozzáállást. Míg karate edzésen ha eltalálnak, vagy kibírom, vagy hamarosan magamhoz térek. A bokuto nagyon gyors, és eltöri amit eltalál. Sokkal élesebb figyelmet követel, sokkal apróbb hiba is megbosszulja magát, mint egy pusztakezes küzdelemben. Ebből következően azt gondolom, hogy nagyon hasznos a pusztakezes harcra való felkészítésben is. Arról nem is beszélve, hogy nem biztos hogy haszontalan, ha egy hosszabb tárgyat (esernyőt, botot, seprűt, lapátot) is tudok használni, ha van a kezem közelében. (Itt főképp a távolságra gondolok, természetesen az eszköz erőteljesen behatárol.)Főleg ha a másik is rendelkezik fegyverrel. Harcművész és MMA között különbség? A szabály. A sötét szobában a ninjának nincs semmi aggodalma azzal kapcsolatban, hogy kinyomja-e a másik szemét, vagy torkon vágja-e ha kell - utalva Ateszu példájára. A ketrecből meg kizavarják ugyanezért. De mondok ennél könnyedebb példát is. Sosem láttam még olyat MMA-ban, ketrecharcban, hogy mondjuk a könyököt belenyomták volna teljes súllyal a bicepszbe. Higgyétek el, gyorsan tud kopogni az ember. :-)))))
Persze azt nem vitatom, hogy egy év karate, vagy egy év boksz után ki a hatékonyabb. A fenti videó is erről tanúskodott. A karatés (Teakwon do felirattal :-) ) kevés eszközzel rendelkezik, és az sincs eléggé begyakorolva. A bokszoló kevés eszközzel rendelkezik, de azzal nagyon.

Asidotus 2011.04.19. 13:24:48

Minél összetettebb egy irányzat, annál nehezebb elmélyülni benne, annál több kell ahhoz, hogy jól tudd használni. De ezzel gondolom, nem mondtam újat.
Azért én nem fogadnék a ninjára. Mivel az edzéseiken nincs éles szituáció, nem gyakorolják azt ők annyira be, mint pl. kyokushin karatén, ahol lényegében full-kontakt küzdelem folyik az edzésen is. A full-kontakt küzdelmet semmi sem helyettesíti.
Biztos hatékony dolog a szemkinyomás, de el is kell oda jutni. És egy izmos combrúgás után (amit a kyosokon, muay thaisokon kívül nem sokan tudnak hárítani) a menés már problémás lesz.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.04.19. 15:11:47

Én úgy tudom magamnak modellezni, hogy két halmaz, az egyik a sport a másik a művészet. És nyílván van átfedés, ami irányzatonként más-más lehet.

Akkor válik valami harcművészetté, ha totális válaszokat keres és nemcsak a versenyre készít fel. Ezért illik rá az ÚT kifejezés.

A küzdősportok minden tudást összegyűjtenek, amit a felkészülés és a ring igényel. A harcművészetek ehhez még hozzátesznek egy etikai viszonyt és olyan megoldásokat (fizikai és szellemi, intellektuális), ami egy egész életre adhat programot.

Egy kicsit egyszerű, de gondolkozzatok el:

Ha lemész egy terembe két dolgot láthatsz. Ha erős edző egyéniséget találsz 40 - 60 között és körülötte sok 20 és pár 30 évest, akkor az INKÁBB sport.

Ha az edzőket körbevevők között vannak szép számmal 10, 20, 30, 40 és még 50 évesek is, akkor elgondolkozhatsz azon, hogy inkább "művészek" között vagy. Valamit nagyon tudnak, mint közösség, ami miatt összetartanak generációkon felül.

És ez lehet boksz, judo vagy karate. A hegyre ugye többoldalról is fel lehet mászni.... csak nem szabad abbahagyni! :)))

Asidotus 2011.04.19. 20:38:55

Megnéztem a posztban lévő videót.
Azt nem értem, hogy a kyos srácok miért nem rúgtak combra? Nem volt szabad nekik?
K1 versenyeken a bokszolókat szinte mindig combrúgásokkal verik meg (nem csak a kyosok, hanem a muay thaiosok is).
Mert azért megnéztem volna a bokszoló srácokat egy-egy izmos combrúgás után is ilyen virgoncok lettek volna?

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.04.19. 20:56:25

@Nűnű: Ezek nem kyósok, következésképp nem gyakorolják a combost. Szerintem ekkor találkoztak először full contact ütésekkel.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.04.19. 22:15:02

Ami a videót illeti. Azért a karatés és taekwondos csapat fiatalabb és tapasztalatlanabb. Ez elég nagy különbség. Ezt azért illene észrevenni. nem tudom milyen stílusok, de a combrúgást nem ismerik. Szépen mozognak és gyorsak, de nem mernek ütni. Csak jelezgetik a találatokat. Az egész olyan, mintha a boksz fölényét lenne hivatott bizonyítani és meghívtak pár tizenéves pizsamást, hogy a 4 - 5 évvel idősebb bokszolók kiüssék őket.

Ez valami orosz móka....

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.04.22. 14:29:04

Kicsit értelmetlenek ezek az összehasonlítós videók, mivel nem tudjuk ki mennyire mélyült el az adott sportban/hmben. Szerintem inkább tényleg az a kérdés, hogy vajon mi tartozik a misztikum világába és mi a mai nyugati realitás.
De ha felkészülési példánál maradunk: vannak modernebb full contact karate stílusok, amelyek nem használnak hikité-t az ütések gyakorlásánál. Mégsem mondható, hogy hatékonyabb küzdők (pedig reálisabban edzenek), mert a nyílt versenyeken nincs egyértelmű fölényük a gyakorlóknak.
Tehát a lényeg szerintem nem a mozgásmintában keresendő....

belekotty 2011.04.22. 19:01:33

@Ateszu: " Nem vagyok a világ legjobb harcművésze, de adj egy éles kardot a kezembe és legyőzöm a világ legjobb tahi boxolóját is. "
- Én meg mesterlövész voltam a hadseregben, 800 méterről egy lövésből lelőttem az álló alakot Dragunovval. Az harcművészet? Vagy a dron vezérlő joystick-jával elindítani egy páncéltörő rakétát az harcművészet?
Már megint maszatolsz ebben az ügyben.

@Dento Shito Ryu: "Sosem láttam még olyat MMA-ban, ketrecharcban, hogy mondjuk a könyököt belenyomták volna teljes súllyal a bicepszbe. Higgyétek el, gyorsan tud kopogni az ember. :-)))))"
- Ezt judoban simán megcsinálják. Mellesleg gyakorlott földharcossal ezt nem tudod megcsinálni.

@Nűnű: Pontosan. Azok élnek ezzel a szemkinyomás, veszem a kardom, meg sötét szoba című dumákkal, akiknek derogál beállni rakkolni fullkontaktba. Valamibe kell kapaszkodniuk hogy bizonygassák maguknak ők mekkora harcművészek.

belekotty 2011.04.22. 19:04:50

@Napi Maflás: "A K1-es versenyző a sötét házban is fasírtot csinál a ninjából - de erről majd a ninjutsu posztban." :-))
Pontosan.

Ateszu 2011.04.22. 20:01:25

@belekotty: "Már megint maszatolsz ebben az ügyben."

Nem, csak értelmetlennek tartom a harcművészetek ilyetén való összehasonlítását. Ki, mit gyakorol, annak lehet mestere. Szívesen kiállok veled fullkontaktolni védőfelszerelés nélkül, de viszek egy bokent, mert én ahhoz értek. Lehet nálad is ;-)

A ring egy mesterséges világ. Az győz aki arra a leginkább felkészült. Változtasd meg a körülményeket és más képességek kerülnek előtérbe.

"Én meg mesterlövész voltam a hadseregben, 800 méterről egy lövésből lelőttem az álló alakot Dragunovval. Az harcművészet? "

Ha vissza is lőnek akkor már lehet :-)

"A K1-es versenyző a sötét házban is fasírtot csinál a ninjából - de erről majd a ninjutsu posztban."

Ja, hát, figyelembe véve, hogy egy felkészült nin-jutsusnál 10-15 fegyver van készenlétben, hétköznapi tárgyak, amit fegyverként tud használni mert ő erre gyakorol, az a fasírtcsinálás mindjárt nem lesz egyértelmű :-)

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.04.23. 12:01:34

@Ateszu: Arról már nem is beszélve, hogy a ninjitsuban hangsúlyosan kerülik a szemtől-szembe való harcot.
"Ahhoz, hogy elkezdjük megérteni a Ninjutsu-t elõször azt kell megértenünk, hogy ez a Mûvészet nem egyszerûen a technikákról vagy küzdelemrõl szól, ahogy azt a fõ harcmûvészeti ágak meghatározzák. Inkább olyan stratégiák megalkotására összpontosít, amelyek segítségével gyõzedelmeskedni lehet a nehézségekkel és kihívásokkal szemben. Mind a pusztakezes, mind a fegyveres technikák csupán eszközként szolgálnak a Ninjutsu tanítvány számára meghatározott és tervezett céljainak elérésében."
Azt hiszem ez egy teljesen félreértett harcművészet, amiben persze benne van a sok kókler oktató is, akik miatt kialakult ez a kép. Azonban akadnak olyan ninja-iskolák is, ahol a realitás a fő szempont.
Például ők is ilyenek többek között:
www.bbdhungary.hu/viewpage.php?page_id=27

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.04.23. 13:03:41

@Darky_: A ninjutsut azért értik félre teljesen, mert nem veszik tudomásul, hogy a ninja a 17-19. századi kabuki színház és ponyvairodalom terméke, a ninjutsu pedig 19-20. századi találmány.
Emiatt hivatkoznak annyit stratégiára (amúgy rendszeresen stratégiát mondanak, és taktikai elemekről beszélnek). Az összes "titkos" ninjatechnika megtalálható más harcművészetekben - mármint a "hogyan keverjünk mérget zöld teából és patkányfarokból" típusú megoldásokon túl.
A ninjutsu és realitás viszonyába most inkább nem mennék bele, ha megengeded.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.04.23. 14:00:16

@Napi Maflás: Igazad van, sok a félremagyarázás, sok a misztikum. Főleg úgy, hogy az eredeti stílus lovaglás, úszás, stb technikákat is tartalmaz. Amit ma a nyugati világban ninjutsuként gyakorolnak, az csak a pusztakezes rész némi fegyveres technikával kiegészítve.
"Az összes "titkos" ninjatechnika megtalálható más harcművészetekben"
Természetesen nincs új a nap alatt. Titkos technikák sehol sem léteznek, sőt mostanában egyre jobban közelítenek egymáshoz a különböző Hm-ek technikái. De a ninjutsu körüli ködösítés nem csak a rendszer hibája, hanem az oktatóké is, sőt az utóbbi időben éppen azért kezdett el aprózódni ez a harcművészet (is), mert néhányan másként közelítették meg a technikák alkalmazhatóságát. Ha az eredeti tanításokat vesszük az nem realitás, de akkor az eredeti Kyokushin karate sem az, hogy a többi tradicionális harcművészetről ne is beszéljünk. Nagy kérdés ez a jutyub forradalom korában, hogy az egyes harcművészetek/oktatók alkalmazkodnak-e a kor követelményeihez. Ez persze szükségszerűen az eredeti mozgásminták változásával is jár, de ez már jóval túlmutat a ninjutsu-n, ez globális jelenség.

Ateszu 2011.04.26. 07:20:02

@Napi Maflás: "A ninjutsut azért értik félre teljesen, mert nem veszik tudomásul, hogy a ninja a 17-19. századi kabuki színház és ponyvairodalom terméke,..."

Nem tudom mennyire hitelesek a forrásaim, lehet a ninja tényleg csak legenda, én viszont azt olvastam, hogy Oda Nobunaga hadúr 1579-ben küldött először sereget az igai ninjákra (akiket ezek szerint nem nagyon kedvelhetett), majd mivel ezt a sereget a rejtőzködő klánok szétverték, két év múlva próbálkozott újra 50.000 katonával akik végül sikeresen tisztították meg Iga tartományt. A ninjákat azonban (ugyanezen források szerint) a Tokugawa shognátus idejében titkosszolgálati és rendészeti feladatokra használták.
Kiváncsian várom a ninjutsus írást.

l ember 2011.04.30. 20:28:10

@Darky_: tényleg igazi ninják, az oldaluk, amit linkeltél, annyira titkos, hogy nem létezik

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.04.30. 21:36:38

@l ember: Hát, így jár aki nem eléggé gyors :D
Próbáld meg itt:
www.youtube.com/watch?v=RLoShC14_i0
süti beállítások módosítása