MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

SPORT ÉS HAGYOMÁNY

2011.08.12. 23:00 Napi Maflás

A kezdők számára örök kérdés, mi hatékonyabb egy utcai helyzetben: a küzdősport, a hagyományos harcművészetek, esetleg az önvédelemre szakosodott modern rendszerek. Azt hiszem, a választ mindenki megtalálja néhány év edzés után. Az más kérdés, hogy ha valakinek nem a megélhetése függ a dologtól, nemigen éri meg azért edzésre járni, hogy adott esetben meg tudja védeni magát. A legtöbben életükben talán kétszer-háromszor kerülnek éles helyzetbe. Ha ezt összevetjük azzal, hogy hosszú éveken át hetente többször összevereti magát az ember, nem igazán ár-érték arányos a dolog. Persze a legtöbb harcművész számára csak kellemes hozadéka a tengernyi edzésnek, hogy amikor pofozkodásra kerül a sor, nem feltétlen ő kerül a földre.

 

 

 

A muay thai a leghatékonyabb rendszerek közé tartozik, ahogyan az ökölvívás is. Küzdelemcentrikus felfogása miatt az mma egyik alapköve, ami azért jelez valamit. Természetesen a muay thai legalább olyan színes legendákkal rendelkezik, mint a kung fu vagy a karate. Emiatt sokan kíváncsiak az ősi technikákra, amelyeket még a harctéren gyakoroltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ránk maradt tekercsek nem mindig tükrözik a valóságot. Az, hogy egy rendszert lejegyeztek, az még nem feltétlen jelzi azt, hogy valóban hatékony iskoláról volt szó. A technikák pontos kivitelezését elég nehéz pontosan rekonstruálni a rajzok alapján, hiszen az élő stílusoknál is látjuk, mennyire megváltoztak az utóbbi száz év során. Azt végképp nem lehet tudni, melyek voltak az alkalmazott technikák, és melyek a rávezető gyakorlatok – bár azért némi harcművészeti gyakorlattal mindenkinek van rá ötlete. Tegyük hozzá, hogy minden harcmodort csak a maga korában érdemes értékelni, hiszen minden korszaknak megvan a maga jellegzetes stílusa, amihez alkalmazkodni kell.

 

 

Az ősi muay thai technikák akkor is jelentősen eltérnek a ringben alkalmazott fogásoktól, ha számtalan olyan megoldást láthatunk a kötelek között, amit a régi iskolák anyagát tartalmazó tekercsek is ábrázolnak (00:010, 00:12, 00:21, 00:24). A fegyveres technikákat persze itt is csak a hagyományőrzők gyakorolják (00:39), viszont az ősi pusztakezes fogásokat kevésbé szertartásosan mutatják be, mint a japán mesterek. A muay thai rávezető gyakorlatai (01:09) is sok esetben megőrizték a harci alkalmazást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár a hagyományos muay thai inkább a jujutsuval, mint a mai küzdősportokkal rokon, azért a földreviteleket (01:30, 01:44, 01:57, 02:10, 02:19, 02:38, 03:06, 03:22), feszítéseket (02:07, 02:22) mindig reális küzdelemmel (01:24, 01:43, 02:33) vezetik fel. Természetesen van jó néhány akrobatikus elem is (02:02, 02:56), de ezeket valahogy nemigen szokták eladni a ringben. Persze tudjuk, hogy kellő fizikai fölény esetén nemigen van kivitelezhetetlen technika, de az az igazság, hogy ha a másik nem akarja, még a legletisztultabb kombinációkat se könnyű végrehajtani. A muay thai attól hatékony, hogy küzdelemben gondolkozik, és emiatt nagyon gyakorlatias módon jut el oda, hogy bevigye a döntő találatokat.

 

 

 

2 komment

Címkék: önvédelem harcművészet küzdősport hagyományos muay thai

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr223147906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

h_zolee 2011.08.17. 21:15:11

jó!
meg szabad kérdezni, h a zíbenkrajc hány részes? Jól tippelek, hogy 100?
:-)

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.08.17. 21:43:50

@h_zolee: 100-nál biztos több. Még nem tudom, hogy jön ki. Szeptember első feléig
vélhetőleg kitart.
süti beállítások módosítása