MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

EDZÉSMÓDSZEREK – MMA-S DRILL

2011.10.31. 07:47 Napi Maflás

 

A pao eredetileg a muay thai eszköztárába tartozott, de ma már csaknem minden harcművészetben használják, ahol ütések és rúgások vannak. Aki már dolgozott paóval – vagy látott hagyományos muay thai edzést –, az pontosan tudja, mennyire meg lehet hajtani valakit ezzel az eszközzel. A pao egyesíti magában a zsák, az ütőpajzs és a pontkesztyű minden előnyét. Gyakorlatilag nincs olyan helyzet vagy kombináció, amit ne lehetne beiskolázni vele.

 

 

 

Az MMA nem tartozik az ortodox rendszerek közé. Egyetlen vezérelve van: azt építi be, ami működik. Bármit bármivel összerak, amennyiben az hatékonynak bizonyul a küzdelemben. Az MMA talán a leginkább „személyre szabható” stílus, ugyanakkor megvannak a maga kőkemény korlátai is: megfelelő izomtömeg nélkül senki se lehet igazán eredményes ebben a sportágban.

 

 

Mivel ezeken a mérkőzéseken a szem-, here-, és toroktámadásokon kívül gyakorlatilag minden megengedett, az edzések sem szűkülnek le a küzdelem valamelyik szegmensére. Ez jól látszik a mai anyagban is.

Maga a gyakorlat hagyományos módon kezdődik. Vezényszóra már beiskolázott kombinációk a paóba (00:09), először csak kézzel, azután hozzáteszik a lábat is (00:24, 00:36). Persze itt is tetten érhető az MMA edzések egyik jellegzetessége, hogy pontkesztyűzés közben előszeretettel küldik le egy-egy sorozat végén fekvőtámaszhelyzetbe a gyakorlót (00:19, 00:28, 00:31), hogy a földől felpattanva folytassa tovább a gyakorlást.

 

 

A megszokott drilleken túlmutató megoldás, amikor a rögzített fejet támadják ütésekkel (00:41). Ennél is meglepőbb a hagyományos harcművészethez szokott szem számára, amikor az ütés-rúgás kombinációk közben hirtelen test-test elleni küzdelemre váltanak (01:02). És mindig van tovább. Újabb váltás, ezúttal birkózó bábura (01:20). A dobásokat földharc követi (01:26, 01:30, 01:30, 01:42, 01:45), természetesen hamisítatlan MMA-s stílusban.

 

 

És máris visszaállnak az ütés-rúgás kombinációkra (01:51). Innentől nemigen tapasztalunk újat, ismét jön a test-test elleni küzdelem (20:21), a birkózó bábú (02:44), a földharc elemek (02:46). Persze most is vannak szokatlan megoldások, például, amikor nehezítve kell folytatni a földharcot (02:55), de gyakorlatilag nem változik az edzés kerete. Igaz, ez a móka több, mint hat percen át tart, ami a beiktatott szünet (03:43) ellenére is gyilkos.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: drill mma pao

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr423341668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása