MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

SZÁNDÉK NÉLKÜL NEM MEGY

2012.06.16. 07:22 Napi Maflás

Valójában sose értettem, hogy az emberek többsége miért megy be a ringbe, ketrecbe, stb, amikor láthatóan nem élvezi azt, amit csinál. Persze számtalan jó okot tudok rá: a pénz miatt, azért, mert bizonyítani akar, reklámcélból, vagy pusztán amiatt, mert fogalma sincs arról, ki ő, és mi jó neki, de ennek eredményeként a mérkőzések jó része élvezhetetlen. Persze időről-időre akad egy Dekkers, Tyson, vagy Manhoef, aki azért áll ki a másikkal, mert pusztítani akar, és ilyenkor a versenyeken megcsillan a harc lényege.  

 

 

Anderson Silva azok közé tartozik, akikkel egy bizonyos szint alatt nem érdemes kiállni. Az MMA kétségkívül sport, de azért már láttunk széttépett könyököt, vállat, bokát, térdet, szilánkosra tört állat, arcot, rongyként fityegő sípcsontot. Ez nem az a műfaj, ahol kémiai segédlet nélkül bárki is aratna, de a teljesítményfokozók önmagukban nem elégségesek. Ezek csak arra valók, hogy kiteljesítsék a kitűnő fizikai és mentális adottságokat. Hogy ez kinek, miért, mennyiben és milyen távon éri meg, abba most ne menjünk bele. A profi bunyó eszköztárába, edzésmódszerébe vastagon beletartozik a kémia. Ez persze komoly előnyt jelent az átlagemberrel szemben, ám a ringben, ketrecben, ahol hasonló módon felkészült ellenfelekkel kerül szembe a versenyző, látványosan kijönnek a genetikai adottságok közti különbségek.

 

s1.jpg

 

Amit Silva ellenfele is érzékel – bár az a gyanúm, hogy már későn. A kezdés után a versenyzők megindulnak egymás felé, de Silva kihívója egy idő után hátrálni kezd (00:06). Gondolom, ebben a pillanatban tudatosult benne, mekkora fába vágta a fejszéjét, csak ilyenkor már nem illendő lemondani az összecsapást. Úgyhogy mégis csak odamegy, és biztonságos távolból üt (00:09), nehogy elérje ellenfelét. Aztán egyre vitézebbül lopja a távolságot, sőt még egy bátortalan combost is megereszt (00:16). Ettől valahogy megjön a bátorsága, és nekiugrik ellenfelének (00:19), de ebben sincs túl sok meggyőződés. Egy pillanatra úgy tűnik, sikerül felpörgetnie magát (00:25), ám nem sokkal ezután visszazuhan a korábbi, tiszteletteljes állapotába (00:31, 00:46).

Végül némi hezitálás után Silva szánja rá magát, hogy egy kis életet leheljen a bunyóba (01:02, 01:05), majd végre összeugranak (01:18).

 

s2.jpg

 

Ekkor már látványosan kijönnek a különbségek. A másik próbálja bontani a fogást, elég rendeseket odacsap (01:24, 01:25, 01:26, 01:36), de semmi eredménye. Csak annyit ér el, hogy bekap még pár térdest (01:27, 01:28, 01.36, 01:37, 01:38), bár könyököst megússza (01:33). Ekkor.

 

s3.jpg

 

Mindenestre felfogja, hogy oda kell tennie magát (01:46), de ezekből az ütésekből is hiányzik a meggyőződés (01:48). Silva megmutatja neki, hogy kéne ennek kinéznie (01:49, 01:50, 01:53, 01:55), azonban ellenfele nem igazán érti a tanítást.

A leghátborzongatóbb az a higgadt unalom, amivel Silva végül kivégzi az ellenfelét (02:05). Még föl se szívta magát igazán.

 

s4.jpg

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

Szólj hozzá!

Címkék: MMA Anderson Silva könyékütésKO

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr764591582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása