MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

ERŐSÍTÉS – A SATUKÉZ

2013.09.14. 06:35 Napi Maflás

A távol-keleti harcművészetek tökélyre fejlesztették az ember adottságainak kihasználását. A végeredmény időnként már-már mágikusnak tűnik, de bármit is mondjanak legendák, megfelelő erőnlét nélkül nincs hatékony önvédelem. A mai posztban szereplő 64 éves judo mester is láthatóan így gondolja, mert mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtökéletesebb fizikai állapotban legyen.

 

A judo számos full contact küzdelemben bizonyított. A technikák hatékonysága sok mindenen múlik – egyensúly, időzítés, távolság, stb. – de az egész alapja a satu erősségű fogás, ami lehetővé teszi az ellenfél rögzítését és mozgatását.

Ennek megfelelően a fenti kisfilmben is több olyan gyakorlat látható, amelyben a fogás kiemelt szerepet játszik (00:57, 01:34, 02:29). A mester fiatalosan duzzadó izomzata (01:32, 01:46, 01:56, 02:19), és markáns álla arról árulkodik, hogy nem csekély kémiai segédlet kell ahhoz, hogy valaki ilyen formában legyen 64 évesen, de úgy tűnik, ő a szerencsés kevesek egyike, akinek a keringési rendszere bírja az anyagot.

grab4.jpg

Már az első gyakorlat is olyan, hogy elég sok fiatal elvérezne rajta (00:24). A kötélpálya viszonylag ismert (00:57), persze nem véletlenül, hiszen a sziklamászók ugyanúgy hasznát veszik, mint a fogásalapú küzdősportok és harcművészetek, igaz, különböző típusú csomókkal, vagy más kapaszkodófelületekkel tovább lehet finomítani a módszert. A húzódzkodás is alapgyakorlat, viszont megint nem hiszem, hogy túl sokan csinálnák olyan módon, ahogy a bácsi teszi, és abból ahogyan végzi látszik, hogy jó pár év munkája van benne.

grab.jpg

A judóban előszeretettel használják az üvegeket erősítésre, amiben van logika, hiszen olcsó, tartós, és hatékonyan lehet dolgozni vele. Az itt bemutatott gyakorlatnak (02:29) ugyancsak számos előnye van, ettől függetlenül nem biztos, hogy érdemes üveggel csinálni, mert ha az ember kifog egy anyaghibás darabot, darabokra szabdalhatja magát.

Hozzátenném, a mester nem csak bivalyerős (00:23, 01:48), hanem hajlékony is (01:18).

grab6.jpeg

 

Akit az érdekel, hogyan ugrik át a bácsi egy álló ember felett, vagy szaggat nyolc egyenlő cikkelyre puszta kézzel egy almát, az kattintson a Maflás Facebook oldalára.

Szólj hozzá!

Címkék: húzódzkodás fekvőtámasz fogás erősítés öreg mester

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr655512578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása