MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

EDZÉSMÓDSZEREK – A HÚZÓDZKODÁS

2011.11.27. 21:11 Napi Maflás

A húzódzkodás az egyik leghatékonyabb alapgyakorlat. Aki már kicsit elmerült a témában, az rendszerint váltogatja a fogásokat (felső-, alsó-), mellhez, vagy fej mögé húzódzkodik, szélesen vagy szűken fogja a rudat, esetleg súlyokkal nehezíti a feladatot – bár ezek nem mindegyikét díjazza a vállizület. Persze a harcművészetben az erősítés sosem esztétikai célokat szolgál, noha a harcművészet és az esztétikum elválaszthatatlanok egymástól. A harcművész nem pusztán győzelemre törekszik: elegánsan és könnyedén akar győzni. Azonban a harcművészet nem attól hatékony, hogy esztétikus, hanem attól esztétikus, hogy hatékony, ami egyáltalán nem mindegy. Aki erről megfeledkezik, azt kellemetlen meglepetések fogják érni.

 

 

Az erősítés épp ezért kihagyhatatlan a harcművészetben. Persze, mint mindennek, az erőfejlesztésnek is számos célja van. Mármint azon túl, hogy felkészítsék a terhelésre a gyakorlót, illetve, hogy hatékonyabbá tegyék a technikákat. Aki már túlesett az első komolyabb edzőtáboron, pontosan tudja, milyen közösségépítő hatása van a csoportos, gyilkos erőnlétiknek. De az erősítés során szembesül az ember kézzelfoghatóan a saját határaival, és azzal is, hogy ezek a határok kitolhatók. Ha jó a mester, az erőfejlesztés nem csupán a gyötrődés, büntetés vagy a tökösítés eszköze, és messze túlmutat a közös szívás eredményeként kialakuló csapatszellemen. Az alapozás ideális esetben az önismeret első lépcsője. A jól összerakott gyakorlatsorok nyomán a tanulóban kialakul a testtudatosság.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen a harcművészetben is azokat az izomcsoportokat fejlesztjük, amelyek az egyes technikák hatékonyságát javítják. Ezt persze személyre behangolt gépekkel lehetne leghatékonyabban végezni, azonban ezt csak nagyon kevesen engedhetnék meg maguknak. A legtöbben ezért szabad súlyokkal, illetve a saját testükkel dolgoznak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erik Paulson és Greg Nelson edzései többször szerepeltek a Mafláson. Végtelenül nyitottak, és nemigen foglalkoznak a fölösleges sallangokkal: kizárólag az érdekli őket, mi működik éles küzdelemben. Természetes kíváncsiságuk, gyakorlatiasságuk kreativitással párosul. A húzódzkodásoknak is sikerült új dimenziót adniuk.

 

 

Nem hinném, hogy másodpercekre lebontva kellene elemezni a mai anyagot. Mindazt elmondják maguk is, amit én tudnék a tárgyban. Gondolatébresztőnek nagyon jó ez a pár perc. Akinek mindez nem elég, az forduljon bizalommal a falmászókhoz, akik többféle vastagságú kötélből és csomófajtából épített pályákon közlekednek, hogy erősödjön a fogásuk. Persze a harcművészet célja más, de mint ebből a filmből is látszik, a máshonnan kölcsönzött edzésmódszereket könnyen a magunk szándékaihoz igazíthatunk, ha tisztában vagyunk vele, hogy valójában mit akarunk.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

5 komment

Címkék: húzódzkodás erősítés greg nelson erik paulson

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr903416594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Newmark 2011.11.29. 14:36:56

"az forduljon bizalommal a falmászókhoz, akik többféle vastagságú kötélből és csomófajtából épített pályákon közlekednek, hogy erősödjön a fogásuk."

Amatőr falmászóként cáfolnám ezt az információt. A kötél a biztosításhoz kell (és csak magas falakon), nem a mászás része. A pályák falra csavarozott, érdesített műgyanta fogásokból épülnek.

Természetesen a húzódzkodás a falmászáshoz is hatékony és hasznos erőnléti edzés.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.11.29. 15:40:59

@Bobby Newmark: Attól tartok, félreérthetően fogalmaztam. Az edzés részeként, fogáserősítésként haladnak ilyen terembeli "pályákon" - már akik ily módon edzenek. De lehet, hogy más falmászókat ismerünk. :)

Bobby Newmark 2011.11.29. 16:15:14

@Napi Maflás: Igen, valószínűleg lesz itt valami félreértés.

Három budapesti terembe járok, és mindháromban azonos típusú húzódzkodó jellegű eszközök vannak:
-Az egyik a fingerboard, ez egy falra szerelt, nagy méretű műgyanta fogás, amiben több, különböző mélységű lyuk van, egész tenyérrel megfoghatótól a néhány milliméter mély, csak ujjheggyel fogható részig.
-Van ennek egy kötélen, plafonról lógó változata, két különálló, szintén műgyanta fogás, szintén különböző mélységű lyukkal.
-Egy ehhez hasonló dolog, a szintén két különálló kötélen lógó sima, egyszerű műgyanta golyók, amikre tenyérrel lehet ráfogni.
-Aztán van olyan, hogy hágcsó, ahol ferdén lógó, kötéllel összekötött fa létrafokokon lehet fel-le létrázni, csak kézzel. Lehet, hogy erre gondoltál?
-System board: ez kb egy 2x3-4 méteres, erősen visszahajló falszakasz, sűrűn felszerelt fogásokkal, leginkább egy sima mászófalra hasonlít.
-Campus board: ez egy visszahajló fa lapra szerelt lécekből álló dolog, a léceken lehet ujjheggyel fel-le létrázni.

A leírásodra leginkább a hágcsó emlékeztet, annak van köze a kötélhez. Az tényleg húzódzkodás jellegű edzésre való, de a többivel ellentétben ez pont nem a kéz fogásának erősítésére szolgál, hanem, mint a sima húzódzkodás, a kar és a hát izmainak edzésére.

Bobby Newmark 2011.11.29. 16:27:26

@Bobby Newmark: Umm, izé, ezt nem így akartam:
"mindháromban azonos típusú húzódzkodó jellegű eszközök vannak: "

hanem inkább

"mindháromban azonos típusú _edzésre való_ eszközök vannak: "

Mert nagy részük nem kifejezetten húzódzkodásra való, bár lehet rajtuk azt is csinálni. A kifejezetten húzódzkodásra valók a hágcsó, a golyók, a fingerboard legnagyobb fogása, és amit a fenti felsorolásból kifelejtettem, a sima nyújtó.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2011.11.29. 16:45:06

@Bobby Newmark: Van olyan falmászó, aki a lakásában a plafonról lógó kötélrendszeren közlekedik. Itt nyilván keverednek a dolgok, mint ahogy a a mai anyagban is, ahol a húzódzkodás valójában a fogáserősítés eszköze. Más a falmászó célja, mint a harcművészé, és megint más a testépítőé. De ha az ember tudja, mire van szüksége, akkor meríteni tud más rendszerek edzésmódszereiből, és kis alakítással olyanná formálhatja azokat, hogy a lehető legtöbbet profitálhassa belőle.
süti beállítások módosítása