MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A SZAMURÁJOK ÁRNYÉKÁBAN

2019.08.07. 10:33 Napi Maflás

Ha a nindzsucu eredetét kutatja az ember, állandóan a szamurájokba ütközik. Ez nem véletlen, ugyanis a nindzsákról – a szamurájokkal ellentétben – nem maradtak fel korabeli feljegyzések. Csak Japán egyesítése után, a 17. században írják le először azt a szót, hogy nindzsa, ekkor születnek a nindzsákkal foglalkozó első könyvek – és ezekben sem esik szó, a halálos és titkos nindzsa harci technikákról. A szamurájok hőstetteivel azonban tele vannak a történelmi források.

 

kenshin.gif

 

A mai nindzsák több módon igyekeznek áthidalni ezt a problémát. Részint arra hivatkoznak, hogy a nindzsák társadalmon kívülinek számítottak, és emiatt nem maradtak ránk a régi nindzsaiskolák anyagai. A másik megoldás, hogy azt állítják, hogy a nindzsák valójában szamurájok voltak. A harmadik – és ez a legtisztességesebb – álláspontot vallók szembenéznek azzal, hogy

 

1. a nindzsucu valójában a szokatlan harci technikák gyűjteménye,

2. és mivel nem maradt ránk semmilyen korabeli forrás, ami a középkori nindzsa klánok létét igazolná,

3. legfeljebb olyan momentumokról vannak feljegyzések, amelyek a mai nindzsucu előzményeinek tekinthetők, de ezek mind a szamurájokhoz köthetők.

 

Nem véletlen, hogy a nindzsa irodalom előszeretettel nyúl vissza a legendás herceg, Jamato Takeru köré szőtt legendákhoz. Jamato herceg Keikó császár egyik fia volt, és a japán történelem mitikus hősei közé tartozik. Ugyanakkor a tettei nem mindenben felelnek meg a szamuráj-ideálnak – ezzel magyarázható, hogy a mai nindzsa irodalomban gyakran felbukkan az alakja.

 

takeru1.jpg

 

A sokfortélyú ember

Jamato herceg az ókori görög mitológia alakjaival rokon: Thészeusszal és Odüsszeusszal. Istenekkel és hősökkel csatázott, ugyanakkor nem riadt vissza a cselvetéstől és a lovagiasnak távolról sem mondható megoldásoktól. Amikor atyja megbízta azzal, hogy fegyelmezze meg bátyját, Jamato sajátos módon tett eleget a felszólításnak: elrejtőzött az árnyékszéken, és amikor testvére a dolgát végezte rárontott és agyonverte. Ez bizony messze van a harctereken a csatasor elé kilépő, dicső családfájukat felsoroló és az ellenfél legjobbjait nyíltsisakos párviadalra kihívó szamurájok eszményétől. Az árnyékszéken guggoló, kiszolgáltatott ellenfél lesből való lerohanása viszont a nindzsa legendárium kedvelt eleme.

Jamato herceg másik akciója még „nindzsásabb” – nem véletlen, hogy gyakran példálóznak vele. Miután megölte bátyját, Keikó császár, aki „megrettent vad és vakmerő fiától”, Kumaszóba küldte a herceget, ahol két fivér élt, akik nem hódoltak be a Nyolc Nagy Sziget urának. A császár azt a parancsot adta Jamatónak, hogy végezzen velük.

 

takeru8.jpg

 

Az első crossdresser

A herceg útra kelt, és pont akkor érkezett Kumaszóba, amikor elkészült a két testvér veremháza. Mivel a házat háromszoros katonai őrség védte, cselhez folyamodott: női ruhát öltött, leengedte haját – ekkor még nem töltötte be a 16. életévét, azaz olyan fiatal volt, akár egy Jókai-hős –, és így surrant be a házavató bulira.

 

verenhaz1.jpeg

 

Hogy lánynak nézték-e vagy annak, ami, nem tudjuk, mindenesetre a két fivér „felfigyelt szűzies szépségére”, és maguk közé ültették, felteszem azért, hogy Itt a piros, hol a pirost játsszanak vele. Amikor a hangulat a tetőfokára hágott, és a vendégekből kitört a partyállat, Jamato előrántotta a ruhájába rejtett tőrt, mellbe döfte az idősebb testvért, az öccsét meg némi kergetőzés után farba szúrta (eufémizmus?), majd „kettéhasította akár egy érett dinnyét.”

 

veremhaz4.jpg

 

Ebben a sztoriban már megtalálható a jóval később kirajzolódó, klasszikus nindzsa figurája: a szigorúan őrzött erődítménybe álruhában észrevétlenül belopódzó orgyilkos, ráadásul a herceg a 20. századi folklórban megjelenő, csábos női nindzsák, a kunoicsik előfutárának is tekinthető.

 

takeru_15.jpg

 

Mint a régi indián regényekben

Amikor Jamato Takeru Szagumóban járt, az ottani uralkodó csellel akarta elveszejteni, és azt mondta neki, hogy a síkság közepén lévő mocsárban „egy rettenetes, féktelen istenség él.” A herceg, aki a többi héroszhoz hasonlóan nem volt bonyolult lény, azonnal elindult, hogy megküzdjön vele, Szaguma ura pedig kihasználva a helyzetet, felgyújtatta mögötte a mezőt.

Jamato ugyanahhoz a fortélyhoz fordult, mint gyermekkorunk indián regényeinek hősei: kardjával levágta a füvet maga előtt és ellentüzet gyújtott – így sikerült ép bőrrel megúsznia a kalandot. Amikor visszatért Szagumóba, nem csak az uralkodót aprította föl, hanem az egész népét kardélre hányta, de ez már az ilyen jellegű mítoszok kötelező eleme.

 

takeru9.jpg

 

A legnindzsásabb húzás

Már említettem, hogy a herceg nem volt a lovagias becsület mintaképe. Amikor Izumóban összeakadt egy kiváló harcossal, elhatározta, hogy megöli. Első lépésként összebarátkozott a vitézzel, majd titokban tölgyfából faragott magának egy indákkal díszített kardot, ami pont úgy nézett ki, mintha igazi lenne.

Egyszer lementek a folyóhoz fürdeni, és Jamato, aki gondosan ügyelt rá, hogy elsőként jöjjön ki a vízből, felkapta az izumói harcos kardját:

– Cseréljünk fegyvert! – javasolta neki, ami akkor a barátság megpecsételésének számított.

A másik rábólintott, mire a herceg folytatta:

– Gyere, mérjük össze a vívótudásunkat!

 

takeru0.gif

 

Az izumói harcos persze nem tudta kirántani a fakard pengéjét, és Jamato egyetlen csapással végzett vele. A herceg, akiből az ősi krónikák tanúsága szerint meglepően gyakran kitört a muzikalitás, győzelmét követően így énekelt:

 

„Ahol a nyolcrétű felhők szállnak, a kard, mit az izumói vitéz visel,

Fekete indákkal átkötve, pengéje nincs, mily szomorú!”[i]

  

takeru16.png

 

Jamato Takeru számos népet, hőst és istent legyőzött – az egyiküket, aki szarvas képében közeledett felé, egy fokhagymával verte agyon –, de a vadkankaland, Héraklésszel ellentétben, már nem jött be neki.

 

hercules.gif

 

A herceg történetei egy olyan korszakból származnak, amikor a társadalom még nem nyújtott védelmet a harcosok rendjének, és a siker és a túlélés fontosabb volt, mint a becsület. A nindzsa alakja – a szamurájokkal ellentétben – ezt a felfogást örökíti tovább.

Ha érdekel a nindzsucu, itt találsz további információt.

A kiegészítő anyagokat a Maflás Facebook oldalán találod.

(Folyt. köv.)

[i] Hiroaki Sato: Szamurájlegendák, General Press Kiadó

Szólj hozzá!

DERÜLT ÉGBŐL

2019.07.27. 12:37 Napi Maflás

Akár bevalljuk, akár nem, vannak előítéleteink az iszlám országokkal szemben. Bár lehet tapsikolni a szebbnél szebb illiberális rezsimjeiknek, és lapogatni az éppen ügyeletes kedves vezető farizmait, a legtöbbünk nem szívesen lenne nő ezekben az államokban. A pasik azért, mert másutt sem, a nők többsége pedig azért, mert nő.

 

 

Az élet időnként rácáfol az előítéletekre. Amikor Mehmet T. és felesége, Nevin, tavaly, május 30-án kijöttek az Isztambuli Bíróságon lefolytatott válóperes tárgyalásukról, a férfi egy összetekert újsággal esett a feleségének. Azután is ütötte, hogy a nő a földre esett – azaz a jelenet mindenben megfelelt annak, amit a nők helyzetéről gondolunk.

A meglepetés ezután jött Emre Derebaşı, köztisztasági alkalmazott személyében, aki egy gyönyörű ugró fejeléssel padlóra küldte az asszonyverésbe belefeledkező Mehmetet.

Ahogy a felvételen látszik, pillanatok alatt hatalmas tömeg verődött össze, és a rendőrök megérkezéséig visszatartották a nekivadult férjet.

 

fejeles.jpg

 

„Elfogadhatatlan, hogy ilyen erőszakos cselekedetek történjenek a Ramadan alatt” – nyilatkozta később az egyik szemtanú a Daily Star-nak.

Szólj hozzá!

HA HATÉKONY ÖNVÉDELMET KERESEL, ÉS EZEKET HALLOD VAGY OLVASOD, MENEKÜLJ!

2018.09.10. 06:43 Napi Maflás

Ha azért akarsz harcművészetet vagy küzdősportot tanulni, hogy ha kell, meg tudd védeni magad, ezeket kerüld, hogy ne ess pofára:

 taichi_1.jpg

(https://fineartamerica.com/featured/woman-practicing-tai-chi-at-sunset-outdoors-awen-fine-art-prints.html)

 

1. A technikák végrehajtásához nem kell erő

Külön bája a dolognak, hogy ezt legtöbbször topra gyúrt oktatók sulykolják 40 kilós nőknek és tizenéves ropiknak. Minden technikára (ütésre, ízületi manipulációra, egyensúlyelvételre, sőt a szemkinyomásra is) igaz, hogy csak akkor hatékony, ha a támadás erősebb, mint a célpont. Persze az is egy opció, hogy kidumálod magad a helyzetből, de ez nem mindig jön be.

 

2. Ezek a technikák nagyobb támadó ellen is megbízhatóan működnek

Van egy rossz hírem: a legtöbb bunyót a fizikai erőfölény dönti el. Az az igazság, hogy jelentős méretkülönbség esetén csak egy megfelelő célszerszám, a nagyon jó időzítés és a még nagyobb adag mázli segít.

 

 

3. Lassan gyakorlunk, mert így lehet leghatékonyabban elsajátítani a technikákat: éles helyzetben majd úgyis gyorsan reagálunk

Kétségtelen tény, hogy egy technika megértésében segít, ha az elején lassan gyakoroljuk. De azt a technikát, amit a dojóban nem tudsz gyors, erős, folyamatos támadások ellen megcsinálni, az életben se fogod eladni.

 

4. Nincs szükség különösebb fizikai alapokra

Lásd az első két pontot.

 

5. A küzdelemben a világmindenséget átfogó erő (csi/ki) alkalmazása teszi hatékonnyá a technikáinkat

Kétségtelen, hogy bizonyos meditációs technikák hatékonyabbá tehetik az embert, de ha egy mester a 21. században még mindig az ókori keleti világmagyarázattal próbál kábítani, két eset lehetséges: 1. szélhámos, 2. fogalma sincs arról, hogy valójában hogyan működik a teste, mitől hatékonyak a technikái. Döntsd el, akarsz-e tanulni tőle.

 

dragon_ball.jpg(Forrás: https://www.wallpaperup.com/75187/Goku_Dragonball_Z_anime.html)

 

6. Kitűnő egészségmegőrző mozgás és önvédelemre is alkalmas.

A mozgásművészet sajnos nem alkalmas önvédelemre. Ha bedőlsz ennek a dumának, nagyon ráfaraghatsz.

 

7. Ha elvégzed a pár hónapos tanfolyamunkat, nem kell félned

Legyünk realisták: az életben legtöbbször nem egy magából kivetkőzött óvódás csoport, vagy egy rövidlátó programozó fog neked esni. A legtöbb támadó élvezi a konfliktusokat, ami azt jelenti, hogy keresi ezeket a helyzeteket és készül rájuk, tehát gyúr és lejár bunyózni valahova. Nagy valószínűséggel olyan közegben nőtt fel, ahol legtöbbször a fizikai erőfölény döntötte el a vitákat, ami azt jelenti, hogy 12 éves korára jóval több ilyen tapasztalata van, mint tanfolyam célközönségének valaha lesz. Szerinted mennyire egyenlíti ki mindezt egy pár hónapos, önvédelmi képzés?

 

woman.png

 (Forrás: https://www.fromthesquare.org/the-origins-of-the-womens-self-defense-movement/#.W5XwIlUzbIU)

 

8. Nem technikákat, hanem alapelveket tanítunk

Az alapelvek még senkit se húztak ki a csávából. Az az igazság, hogy az élesben eladható technikák köre viszonylag szűk. Az is igaz, hogy a több évtizede gyakorolt technikákból az emberben egy idő után lecsapódnak bizonyos alapelvek, de a küzdelmet a megfelelő erővel kivitelezett, rendesen beiskolázott ütések, rúgások, gáncsok, dobások, feszítések, és nem az alapelvek döntik el.

 

9. Ez egy 1000 éves, harctéri technikákból összerakott rendszer, ezért működik

Csak az mond ilyet, aki még nem gondolt bele, hogy mennyit változott 1000 év alatt a haditechnika – a páncélos birkózástól, a láncos buzogány forgatásán és az alabárdvíváson át az íjászatig vagy az elöltöltős lőfegyverekig. A 21. században élünk, viszonylag kicsi az esélye, hogy egy kétélű lándzsával támadjanak ránk. Arról nem is beszélve, hogy hiteles történelmi források csak a legritkább esetben támasztják alá az 1000 éves harcművészetek legendáját.

 samurai_2.jpg(Forrás: https://www.historiajaponesa.com/la-llegada-de-las-armas-de-fuego-a-japon/)

 

10. Egy régen élt császár vagy más egzotikus uralkodó elit testőrségének vagy egy harcos csoport ősi kiképzési anyaga

Lásd a fenti pont utolsó mondatát.

 

11. Katonai közelharcra épül

Van egy rossz hírem: a modern harcászat elsődlegesen a fegyverekre épít – a különleges alakulatok pusztakezes technikái pedig nem az átlagos civilek fizikumára lettek kifejlesztve. Nézz tükörbe, és döntsd el, Rambo-e vagy.

 

rambo.gif(Forrás: https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?l=dutch&id=1307510230)

 

12. Az edzéseken nem használunk kesztyűt, mert az utcán se lesz rajtunk kesztyű

Aki képes leírni ezt a méretes baromságot, valószínűleg nem tudja, hogy a csupaszöklös meccsekre is kesztyűben készülnek a versenyzők. A kesztyű segít elkerülni a komolyabb sérüléseket, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy komolyabb találatokat is beszedjen az ember. A titkos technikák mítoszának kora lejárt. Az a szomorú igazság, hogy kesztyűzés nélkül ma már szinte lehetetlen megfelelő küzdelmi rutinra szert tenni. Nem növeli az esélyeidet, ha éles helyzetben fognak először őszintén pofán verni.

 

lethwei_1.jpg(Forrás: http://fightland.vice.com/es_mx/blog/un-estadunidense-se-ha-convertido-en-una-gran-estrella-del-lethwei-en-myanmar)

 

13. Valamilyen nagy sajtóvisszhangot kapó esemény esetén – bántalmazás, nemi erőszak, gyilkosság, stb – tolja magát az arcodba az adott stílus reklámja, azt ígérve, hogy az ő tanfolyamukat elvégezve biztonságban leszel

Aki más nyomorúságát használja fel arra, hogy rájátsszon a félelmeidre és növelje a publicitását, a tanítványait is ugyanilyen gátlástalanul fogja kihasználni.   

 

14. Vedd meg az általunk kifejlesztett önvédelmi eszközöket

Túl azon, hogy a fegyvernek nem minősülő önvédelmi eszközök hatékonyságát az év jelentős részében blokkolja a felsőruházat, semmi szükséged spéci kütyükre. Rengeteg – a környezetedben lévő – hétköznapi tárgy használható önvédelemre.

 yawara.JPG(Forrás: http://minisempai.blogspot.com/2017/05/yawara-origen-del-moderno-kubotan.html)

 

7 komment

HA EGY LÁNCCAL POFÁN VÁGNAK…

2018.02.23. 06:58 Napi Maflás

Amióta szteroidok berobbantak a bunyóba, erősen megkopott a titkos harcművészeti technikák mítosza. A száz kiló fölötti, robbanékony izomtömeget nehéz testmechanikával semlegesíteni. A legtöbb ember előtt két út áll: vagy rácuppan a kémiai segédanyagokra, vagy nyit az eszközös küzdelem felé, hogy kiegyenlítse a tömegéből és izomerejéből fakadó hátrányokat.

 

 

Az én fiatal koromban a nuncsaku volt a ropik titkos fegyvere, ma inkább a kés és a vipera a menő. Mindkettő precíziós fegyver, aminek hatékonyságát rengeteg tényező ronthatja az ellenfél testén rengő hájtól, a téli ruházatig, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy stresszhelyzetben mennyire képes valaki milliméterre pontosan végrehajtani egy adott technikát. Ahhoz, hogy pl. a viperával eredményesen támadható célpontokat – ujjak, csukló, könyék, térd, boka, halánték, szem, nyak – a ránk robbanó ellenfélen 100%-os biztonsággal eltaláljuk, rengeteget kell gyakorolni. (Nem, nem annyit, mint gondolod: annál sokkal többet.)

Értem én, hogy az embernek biztonságérzetet ad, ha kés vagy vipera van nála, de ha valaki eszközhöz nyúl, akkor minimum a testi épsége, de az is lehet, hogy az élete a tét – és nagyon fájdalmas tud lenni éles helyzetben, ha valaki nem uralja az eszközt, amit használ.

 

bruce-lee-ly-tieu-long-124006.jpg

 

A Dog Brothers kilépett az eszközös küzdőstílusok komfortzónájából. Ráadásul ezek a srácok megfelelő tömeggel rendelkező, jól képzett, full contact bunyósok, akik a meglévő pusztakezes alapjaikra építik rá a fegyvereket. Bár minimális védőfelszerelést használnak, látni lehet, hogy az eszközös találatoknak nincs feltétlenül stophatása – és persze a küzdelmek sem úgy néznek ki, ahogy azt az ember pl. egy kali/escrima edzés alapján képzelné.

Ezekben a bunyókban sok minden előkerül: egy bot (00:33), két bot (01:53), kés (00:35), nuncsaku (01:23), lánc (01:43, 01:48, 02:06), hosszú bot (01:58), machete (00:39). Van, hogy különböző fegyvereket mérnek össze (01:23, 01:24), és van, hogy több támadóval szemben kellene életben maradni. Az utóbbi késharcban nem sok eséllyel kecsegtet (01:17, 01:19). A késharcban rendszerint mindkét fél halálos sebeket kap (00:49, 00:50). Nagyon ritka a tiszta megoldás (00:41, 00:45, 01:26), és ezekben az esetekben a szerencse legalább annyira számít, mint a sokéves gyakorlás réven megszerzett szaktudás.

 

ezgif_com-video-to-gif_5.gif

 

Már írtam, hogy az eszközös találatok nem minden esetben állítják meg az ellenfelet (02:57, 03:13, 03:22, 03:25, 03:29). A fegyveres küzdelmek nemegyszer puszta kézzel folytatódnak (00:58, 01:01, 01:30, 03:01, 03:03, 03:11, 03:17), és viszonylag gyakran a földön dőlnek el (01:11, 01:39, 02:39, 02:44, 02:46, 02:48, 03:21, 03:27, 03:28). Persze ha több támadó van, egészen nem annyira jó ötlet gyurmázni.

Nem arról van szó, hogy ne lenne érdemes eszközös küzdelmet gyakorolni, de nem feltétlenül az működik elsődlegesen, amit sok helyen tanítanak. Tegyük hozzá: időnként bejönnek az edzőtermi skillek (01:15, 01:55, 02:03, 02:27, 02:31), viszont vannak meglepő tapasztalatok (01:01, 01:06, 02:34). Például az, hogy egy pasi csajon próbál eladni egy hererúgást (01:35).

 

ezgif_com-video-to-gif_1_2.gif

 

A sérülések persze elkerülhetetlenek ebben a műfajban (01:04, 03:37), de ahhoz képest, hogy csak a maradandó roncsolásokat kivédő védőfelszerelést használnak (sisak, kesztyű, gyakorlókés), egyáltalán nem olyan az eszközös küzdelem képe, mint ahogy azt az övükön késsel, viperával pompázó srácok elképzelik.

 

ezgif_com-video-to-gif_6.gif

 

Az erő és a tömeg itt is döntő, és ahhoz, hogy a fegyver nagy biztonsággal kiegyenlítse az ellenfél fizikai fölényéből fakadó hátrányokat, legalább annyi munkát kell beletenni, ami már egy pusztakezes rendszer elsajátítása esetén is komoly esélyt jelent az utcai bunyóban.

Szólj hozzá!

Címkék: vipera bot kés lánc full contact nuncsaku kali nunchaku escrima silat eszközös küzdelem

KESZTYŰBEN VAGY CSUPASZ KÉZZEL?

2018.01.09. 11:24 Napi Maflás

Mi nevel jobb bunyósokat, a kesztyűs vagy a csupaszöklös küzdelem? Örök vita. Az egyik oldal azt mondja, hogy a kesztyűs bunyó sokkal csillogóbb, látványosabb, eladhatóbb, és azok, akik kesztyűs küzdelemre gyúrnak, jóval technikásabbak, mint a csupasz öklös versenyzők. Akik kesztyűben dolgoznak, ritkábban sérülnek, azaz többet gyakorolnak, ami több éles helyzetet jelent, és mindenképpen nagyobb rutint jelent. A másik oldal szerint a kesztyű tompítja a realitást.

 

 

A kesztyűs és csupaszöklös bunyósok időről-időre összemérik tudásukat. Hol kesztyűben, hol csupasz kézzel. A tapasztalat azt mutatja, hogy mindenki a saját szabályrendszerében eredményes. Ha megnézzük a belinkelt videót, láthatjuk, hogy a ruganyos lábmunka és a könnyedén kidobált első kéz (00:01, 01:20, 01:48, 02:11, 03:01, 06:04) nem sokat ér, viszont keményen megbosszulja magát, amikor valaki beragad az ellenfél támadásába (01:01, 04:44, 05:01, 05:15, 06:28) – ami kesztyűben könnyebben túlélhető. Azok a látványos elmozgások (02:04, 03:08, 03:32, 03:35, 03:57, 04:13), amelyek a kesztyűs bunyó egyik tagadhatatlan vonzerejét jelentik, itt gyakran eredményeznek olyan helyzetet, ami az utcán végzetes lehet (02:48, 03:10, 03:38, 04:25, 05:01, 05:52, 06:19, 06:50).

Persze, amikor megfordítjuk a dolgot, és megnézzük, hogyan vitézkednek a csupaszöklös szorító sztárjai kesztyűben, visszájára fordul a kép.

 

 

Pedig a két világ nem áll annyira távol egymástól, hiszen a csupaszöklös bunyóra készülők edzéseiben is jelentős szerepet kap a kesztyűzés, mert senkinek se jó, ha a versenyzők sérülten lépnek szorítóba. Ennek ellenére a ringben máshol vannak a hangsúlyok.

A csupaszöklös bunyóban kiemelt szerepet játszik az állóképesség, és azok a fiúk, akik ezt a műfajt választották, elképesztő mennyiségű és erejű ütést képesek lábon kihordani egy-egy összecsapás során. Viszont ha megnézzük a fejüket, látszik, hogy rendesen össze van törve. Ez nem csoda, hiszen a csupaszöklös bunyóhoz fegyverré edzett kézre van szükség. Az, aki egész életében kesztyűben dolgozik, szilánkosra töri a kezét, hogyha puszta kézzel üt, míg a csupaszöklös harcosok ütése tiszta találat esetén sokszor eltöri a csontot. A kesztyűs küzdelem kétségkívül közelebb áll a nyugati sport eszményéhez, míg a csupaszöklös irányzatok jobban felkészítenek az utcai önvédelemre.

 

lethwei2a.jpg

 

Bár csupaszöklös bunyó hagyományosan népszerű az Egyesült Királyságban, és az utóbbi időben rendesen hasít az Egyesült Államokban is, a műfaj királya kétségkívül a lethwei, ahol a műfaj legnagyobb sztárjai mérkőznek egymással. Már elmúltak azok az idők, amikor azért néztünk meg egy-egy csupaszöklös összecsapást, hogy lássuk, milyen amikor védőfelszerelés nélkül vívnak full contact meccseket. Ma már végtelenül színvonalas, kiérlelt összecsapásokat láthatunk, és ha rááll az ember szeme, határozottan élvezni lehet a csupaszöklös mérkőzések technikai finomságait.

A kiegészítő anyagokért kattintsatok a Maflás Facebook oldalára.

1 komment

Címkék: lethwei csupaszöklös bunyó Bobby Gunn

A NŐI ÖNVÉDELEM 10 ALAPSZABÁLYA

2017.12.28. 08:31 Napi Maflás

A női önvédelem ingoványos terep. A legtöbb, magát női önvédelemként hirdető tanfolyam extrém helyzetekre kínál extrém megoldásokat. Önbizalom erősítő tréningnek persze nem rossz – ha az ember lánya azt hiszi, hogy egy viszonylag vad helyzetet is képes kezelni, talán határozottabban lép fel a hétköznapokban –, de ezek a kurzusok csak a legritkább esetben kínálnak megoldásokat azokra a problémákra, amelyekkel a nők nap mint nap szembesülnek. Pedig ezek is megoldhatók, sőt...

 

harassment.jpg

 (Forrás: https://www.the-pool.com/archive/news-views/latest-news/2015/15/new-video-encourages-women-to-report-sexual-harassment-on-public-transport)

 

„Megint jó nagy tömeg volt a 16-oson. Egyszer csak valami a fenekembe nyomódik. Jó, mondom magamban, ernyő. De azután egyszerre több helyen ért a fenekemhez. Á, mondom magamban, ujjak. Lenyúltam, megragadtam a pasi kezét, fölemeltem a magasba, és jó hangosan elkiáltottam magam:

– Ez a kéz tapogatja a seggemet!”

1985, Budapest. A #metoo-kampány lehetősége még a legvadabb sci-fi szerzők fejében se fordult meg. Döbbenten hallgattuk amerikai-magyar barátnőnket, aki vidáman mesélte a sztorit.

– És mi lett azután? – kérdezte valaki.

– Mi lett volna? A pasi paprikavörös lett, és alig várta a következő megállót, hogy eltűnhessen.

 

harassment5.jpg

 (Forrás: http://www.telegraph.co.uk/women/life/transport-for-london-launches-hard-hitting-sexual-harrassment-campaign/)

 

Azért szeretem ezt a történetet, mert hétköznapi helyzet, és nem egy „Mit csinálj, ha három, késsel-pisztollyal-láncfűrésszel felfegyverzett tápszerhuszár támad rád a sikátorban” típusú szituáció.

Az esetek 99,9%-ában ugyanis ilyen jellegű rámozdulásokkal találkozik az ember lánya. Vagy még ezzel se „csak” jópofa beszólásokkal, rámenősebb udvarlással, levakarhatatlan pasikkal. Az se öröm, ha valaki – egyedüli nőként a csapatban – a sikamlósabb munkahelyi/iskolai ugratások állandó céltáblája lesz.

A barátnőnk sztorijából számos tanulság levonható.

 

1. Nem vagy köteles eltűrni, hogy zaklassanak.

2. Ragadd magadhoz a kezdeményezést.

3. Tedd egyértelművé, mi történt.

4. Ne szégyelld magad – szégyellje magát a zaklató. Te nem tettél semmi szégyenleteset.

5. Tedd céltáblává a zaklatót – és ez lehetőleg ne egy „Ne fogdosson, kérem!” jellegű felkiáltás legyen, mert simán leugatnak.

6. Teremts szokatlan helyzetet, ami felkelti a körülötted állók figyelmét, és amire kénytelenek reagálni.

7. Formálj csoportot, hogy egységesen lépjetek fel a zaklatóval szemben. Állítsd magad mellé a többieket.

8. Tedd egyértelművé, hogy a zaklató cselekedete nem sorolható a normális viselkedési formák közé, és az is, hogy teljesen normális, ha nem vagy köteles eltűrni, hogy veled bárki így viselkedjen.

9. Az első pillanatban reagálj, mielőtt a zaklató magabiztossá válik. Fordíts meg a helyzetet, amíg a zaklató még nem érzi nyeregben magát, és nem érzi úgy, hogy megengedhető, amit tesz.

10. Ott helyben rendezd le a dolgot.  

 

harassment1.jpg

 (Forrás: https://www.sayutin.ru/veselo/kreativnaja-obuv.html)

 

A kiegészítő anyagokért kattintsatok a Maflás Facebook oldalára.

36 komment

Címkék: zaklatás női önvédelem me too

A ZSENI ÉS A PROFI

2017.12.08. 09:47 Napi Maflás

Vannak találkozók, amiknek nem akkor és ott kellett volna összejönniük. A holnapi meccs is ilyen lesz. Rigondeaux a profi ökölvívás egyik legnagyobb alakja lehetett volna, ha korábban dobbant. Most viszont fogy az ideje, és kapkod. Kár.

 

 

Miközben vitathatatlan, hogy Lomachenko napjaink ökölvívásának egyik legkiemelkedőbb figurája, aki döbbenetes fölénnyel uralja súlycsoportját, Rigondeaux más kategória. Ilyen istenáldotta zsenivel ritkán találkozik az ember. De ahhoz már öreg, hogy két súlycsoporttal feljebb öklözzön, és az ütőereje is kevés ahhoz, hogy megállítsa az ukránt, akinek azért sokkal komolyabb tapasztalata is van a profi világban. Ha megnézzük a holnapi meccsre való felkészüléséről készült mostani videókat, látni lehet, hogy a kubai sokat vesztett abból a ruganyosságból, ami a védjegye.

A mai anyagot azoknak ajánlom, akik szeretnének pár ötletet ahhoz, hogy feldobják az edzéseiket. Nem arról van szó, hogy ne gyakorolnánk hasonlóan a védekezést (00:52), de mégis más, amikor egy klasszis mutatja be ezt a gyakorlatot. Sokaknak a szédülésig nyomatott gurulás (01:10) vagy forgás (01:22) után végzett ütéskombinációk (01:17) se jelentenek újdonságot, de ez a dinamika és egyensúly azért nem mindennapos. A gumilabda már gróf Szemere Miklós idejében is szerepelt az ökölvívó edzők eszköztárában, de ilyen elképesztő szinten még sose láttam ezt a gyakorlatot (01:29). És persze nem árt belepillantani, milyen edzésmódszerekre épül Rigondeaux legendás lábmunkája (02:04, 02:16, 02:22).

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

4 komment

Címkék: edzésmódszerek Rigondeaux