MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A TESTTUDATOSSÁG

2012.07.09. 05:55 Napi Maflás

A harcművészet eszköze a test, ezért alapvetően a fizikai tapasztalatok útján teszi megélhetővé a tanításokat. A problémákra is a test segítségével mutatunk rá: mozgás közben válnak láthatóvá, megfoghatóvá. A megoldást minden esetben a test harmóniájának megteremtése, megőrzése jelenti. Ezeket a tapasztalatokat a különféle élethelyzetek modelljeként kezeljük. A ninjutsu pedagógiájában a technikákat nem célnak, hanem eszköznek tekintjük, amelyek segítségével különböző elvekre világítunk rá.

 

b11_5.jpg

A testtartás és a mozgás elárulja, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. A modern ninjutsu módszertana a test jelzésein alapul. A test pontosan tükrözi az ember lelkiállapotát. Látni lehet, ha valaki szétesett, és azt is, amikor egyensúlyban van. A harcművészetben már rég felismerték, hogy a legtöbb bunyó fejben dől el. Ha sikerül mentálisan megingatni az ellenfelet, akkor az az összecsapás során nagy valószínűséggel veszíteni fog. A klasszikus stílusok – csakúgy, mint a modern küzdősportok – komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ember belső nyugalma, magabiztossága a testtartásáról, és a mozdulatairól is sugározzon. A profi ökölvívásban hatalmas kultusza van a mérkőzést megelőző pillanatokban a versenyzők szemkontaktusának, ami nemegyszer elárulja, ki fogja aznap uralni a szorítót.

b11.jpg

A folyamat azonban megfordítható: a test egyensúlya visszahat a lelkiállapotra, és a tanítás során ezt használjuk fel. Első lépésként egyensúlyba hozzuk a testet, és kiküszöböljük a felesleges izommunkát, azaz lerakjuk a testtudatosság alapjait. Ez a lépés alapvetően a tanár szakértelmén múlik. Ha sikerül elérni, hogy a test egy időre egyensúlyba kerüljön, rögzítjük az érzést. A modern ninjutsuban alapvető, hogy amint a tanítvány megtapasztalja a távlati célok valamelyikét, tudatosítjuk benne, mi történt. A harcművészet nem cél, hanem eszköz. 

Amikor megbízhatóan meg tudjuk teremteni a test harmóniáját, megfigyeljük, milyen gondolatok zavarják meg a belső egyensúlyt. Végül a gondolatok által kiváltott érzésekkel foglalkozunk, de a folyamat mindvégig a testtudatosságra épül. A harcművészeti oktatásban az ember teste a kiindulópont. 

b11_6.jpg

A diáknak megtanítjuk, hogy felismerje, mit közöl a teste. Erre természetesen csak akkor van mód, ha a lábujja hegyétől a feje búbjáig beéli saját testét, amikor már tudatában van izmai, izületei és csontrendszere működésével, érzi, mikor van egyensúlyban, mikor zökken ki, és a tanult gyakorlatok révén képes helyreállítani teste harmóniáját.

Az ember fizikai határait adott pillanatban mindig a teste jelenti, még akkor is, ha fizikai korlátain túl is képes kapcsolódni a külvilághoz. A testtudatosság segít megérteni, hogy az ember valójában meddig tart, ki ő, és milyen folyamatokat indítanak el benne a környezetéből érkező hatások. Ahhoz, hogy az utóbbiakat élesen el tudja választani önmagától, rendkívül mély önismeretre van szükség, különben fennáll a veszélye, hogy a valóság megismerése helyett elveszik a számtalan alternatív valóság valamelyikében.

A klasszikus harcművészetekben rengeteg meditációs gyakorlatot használnak annak érdekében, hogy megteremtsék a test és a szellem harmóniáját. Ezek olyan feltételes reflexeket építenek ki, amelyek hatékonyabbá teszik az embert a küzdelemben.

A legtöbb meditáció elméleti háttere a régmúlt korok világképén alapul. Egyfajta – sokszor az életben is kitűnően működő – alternatív valóság megteremtését célozzák. A modern ninjutsu is használja ezeket a gyakorlatsorokat, de fokozott figyelmet fordít arra, hogy feltárja ezek testmechanikai hatásait, azaz a működésük anatómiai, élettani okait.

b4.png

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.) 

Szólj hozzá!

Címkék: gondolatok valóság meditáció érzések önismeret harmónia pedagógia testtudatosság fizikai korlátok

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr194635475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása