MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

SZÁNDÉK ÉS TÖMEG

2011.04.08. 06:37 Napi Maflás

Lehet az MMA-t nem szeretni, mondván, hogy szteroiddal felgyúrt vadállatok csépelik egymást (ami igaz), viszont eltagadhatatlan, hogy ebben a műfajban nem lehet mellébeszélni. A lila legendák korának vége. Feketén-fehéren látszik, ami józan ésszel tudható volt: nincsenek legyőzhetetlen irányzatok, csak jó harcosok. Nem a stílus, hanem az ember számít. Aki sokat szájkaratézik, azt előbb-utóbb beterelik a ketrecbe, hogy bizonyítson, az eredmény pedig fent virít a neten, szóval nemigen érdemes másként mesélni a dolgokat, mint ahogy megtörténtek.

 

 

Persze néhány illúzióval szegényebbek lettünk: nincsenek mágikus technikák (legalábbis olyanok nem, amelyek legyőzhetetlenné teszik a titkos tudás birtokosát), a nagyobb emberek általában elkalapálják a kisebbeket (ha fordítva történik az úgyis felkerül a Maflásra). A kung fu filmek rajongóinak legnagyobb bánatára a legyőzhetetlen öreg mester legendájának is búcsút inthettünk.

 

 

Cserébe világossá vált, hogy melyik stílusnak mik az erősségei és a gyengéi, kirajzolódott az élesben is eladható technikák köre (00:15, 00:17, 00:34, 00:45, 01:23). Az MMA-s versenyzők izomtömegében, gyorsaságában és agresszivitásában persze vastagon benne van a kémia, ugyanakkor az is nyilvánvalóvá vált, ez sem teszi sebezhetetlenné az embert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mai anyagban jól látszik az a gyilkos szándék (00:06) és dinamika, amit a legutóbbi mma-s posztban hiányoltam. Mert ezek a fiúk nem finomkodnak (00:03, 01:16). Az MMA-ban senki se kíváncsi a pontozásos győzelemre. Aki bemegy ebbe a ringbe rendszerint kellő izomtömeggel rendelkezik ahhoz, hogy a padlóba döngölje a másikat (00:11, 00:15). És, ha a másik egyszer a földre került, megkezdődik a kivasalás (00:13, 00:56). Persze mindez mesze van a klasszikus értelemben vett sportszerűségtől, viszont életszagú.

 

 

Az MMA-ban a brutalitás (00:58) magas szintű technikai tudással párosul (00:15, 00:42, 01:28). Mindazok az alapelvek, amiket a harcművészet oktatók megállás nélkül ismételnek, itt a gyakorlatban láthatók (00:28). Ráadásul nem profik kerülnek szembe amatőrökkel, mégis egyértelművé vált, hogy a keménység, a megfelelő ütőerő, a szándék és a technikai tudás semlegesítheti a súlyfölényt (01:10, 01:12). Ugyanakkor a klasszikus hibák (00:38, 01:04) ebben a ringben nagyon keményen megbosszulják magukat (00:49, 00:55), hiszen a kis kesztyű, a végtelenül nyitott szabályrendszer, és a versenyzők súlya, izomtömege miatt minden pillanatban ott a kiütés lehetősége.

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

 

 

 

2 komment

Címkék: ko mma

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr392808710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2011.04.08. 13:53:56

Már egy ideje agyalok azon, hogy az MMA nagyon közel áll ahhoz a karatéhoz, amit eredetileg kitaláltak:
Nagy, erős fickó megy haza a mezőről. Nekiugrik két rosszarcú egy-egy husánggal. Kivéd, keresztbe ver, belép, felrúgja, rátapos, pont.
Mindezt brutális hirtelenséggel, a tömegmozgatásban rejlő erő teljes kihasználásával. Teccik.

a\' ördög 2011.04.09. 17:33:54

Thiago Silvát most meszelték el kokszolásért.
süti beállítások módosítása