MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A HARCMŰVÉSZET HÁTORSZÁGA 2.0

2012.02.20. 21:05 Napi Maflás

Minden probléma ellenére, amit előző részben felvázoltam a távol-keleti harcművészeteket valóban áthatják azok az alapelvek, amelyek a XXI. században is befolyásolják az ott élők hétköznapjait. A helyzetet jól példázza az a vándoranekdota, amely szerint egy közvélemény kutatás során megkérdezték Japán lakosságát, hány százalékuk vallja magát sintóistának, és ekkor 80% körüli eredmény kaptak. Csakhogy amikor pár év múlva végeztek egy újabb felmérést, amelyben megkérdezték, ki vallja magát buddhistának, ismét közel 80% lett az eredmény. Ez Európában nem fordulhatna elő.

 

 

 

Harcművészet és filozófia (folytatás)

 

A filozófia mindig világmagyarázat. Mint látjuk, a távol-keleti emberben sokszor békésen megférnek egymás mellett az egymással vitázó szellemi áramlatok. Ezek a rendszerek olyan szimbólumokkal dolgoznak, amelyek nagyon könnyen kivetíthetők a mindennapi életben tapasztalható jelenségekre. Emiatt jelennek meg a különböző művészetekben – a fazekasmesterségtől, a kalligráfián, teaszertartáson át, a harci stílusokig. E művészetek képviselői igyekeznek önmagukat és tevékenységeiket valami nagyobb egész részeként megélni, és ez a szándék gyakran szerencsésen párosul a tökéletességre való törekvéssel is.

 

 

A távol-keleti harcművészetek valóban elválaszthatatlanok a kulturális közegüktől, de nem jobban, mint ahogy az angolszász versenysportok a nyugati értékrendtől. Akik mélyebben foglalkoznak az európai küzdőrendszerekkel tudják, hogy adott esetben a nyugati vívóiskolák szellemi háttere is ezer szállal kapcsolódhatott különböző mágikus, alkímiai, vallási tanításokhoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az európai kultúra több ezer éves lenyomata ott van a vívásban, a birkózásban vagy akár a bokszban is – de ezért még nem tekintjük az ökölvívók többségét se gyógyítónak, se filozófusnak, se az egyetemes bölcsesség letéteményesének. Még akkor se, ha vannak olyan edzők, akik amellett, hogy az anatómiától, az élettanon át, a táplálkozástudományig mindent tudnak a szakmáról, folyamatosan tovább képzik magukat, sőt még életvezetési kérdésekben is képesek használható tanácsokat adni.

 

 

Egy bokszolótól vagy birkózótól senki se várja, hogy szellemtörténeti mélységekbe merülve szemlélje a világot. Amennyiben ilyen jellegű problémáink vannak, filozófusokhoz, szociológusokhoz vagy pszichológusokhoz fordulunk.

Joggal merül föl a kérdés: miért gondoljuk, hogy egy kínai vagy japán bunyós meg tudja világítani az élet rejtett összefüggéseit? Miben más a távol-keleti harcművészetek szellemi háttere?

 

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.)

 

 

5 komment

Címkék: csi filozófia tudás életvezetés harcművészet mágia spiritualitás misztika szakrális meridiánok

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr344150065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pityipű (törölt) 2012.02.21. 08:00:28

"Joggal merül föl a kérdés: miért gondoljuk, hogy egy kínai vagy japán bunyós meg tudja világítani az élet rejtett összefüggéseit? Miben más a távol-keleti harcművészetek szellemi háttere?"

Leginkább azért, mert nyugaton a vívóiskolák a 18. századra mind kihaltak, keleten viszont fentmaradtak autentikus formában is, ahol ez a képzés része (kung fu-ban legalábbis). A birkózás, box mai formája nem harcművészeti iskolák leszármazottja, hanem népi harci játékoké.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.02.21. 08:37:48

@Pityipű: Sommás megállapításoddal erősen vitatkoznék, de pont erről szól ez a sorozat, úgyhogy folytatás a következő posztokban.

Pityipű (törölt) 2012.02.21. 09:51:55

@Napi Maflás: Kicsit rohantam reggel, kifejtem: Az európai vívóiskoláknál megvolt valóban egy nagyon hasonló szellemiség, mint keleten. Az egyik vívókódex címlapján konkrétan egy mágikus kört rajzol fel a vívó kabbalisztikus jelekkel rajta, de a Lichtenauer-i kódex is tele van varázsigékkel, és "életvezetési tanácsokkal" is. Gondolom ez az akkori mindenhezértő reneszánsz embertípus okán is volt, bár ezt most csak hasraütésre mondom. Később viszont Európában egyrészt a hadászati fejlődéssel a és a tradíciók elhagyásával a vívóiskolák kihaltak, másrészt az európai gondolkodás sokkal tagoltabb lett, és eltűnt a mindenki ért mindenhez gondolkodás, keleten ez sokkal inkább fennmaradt, és nincsenek olyan éles határok, minthogy ő filozófus, ő meg harcművész. Várom a harmadik részét a cikknek.

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.02.21. 10:43:24

@Pityipű: Kicsit sokrétűbb ez a dolog, de értem hova akarsz kilyukadni. Attól tartok, ez jó hosszú sorozat lesz. Végül is időnk mint a tenger, majd szép alaposan végigrágjuk a kérdést. :)

Beren 2012.02.23. 08:58:10

Eltűnök egy hétre sízni és rögtön két cikk :o)

Európában sem kell hinni ezeknek a felméréseknek. Pl.: Olaszország 100%-a katolikus. Valakik mégis beszavazták szegény Chiccolinát a parlamentbe aki nem biztos, hogy a katolikus értékrendet közvetítette.
Várom a folytatást, de amit az edzőkről írtál, az nagyon találó. Sportágtól, harcművészettől, iskolától függetlenül definiáltad, hogy milyennek kell lennie egy edzőnek/mesternek/tanárnak, ha komolyan veszi amit csinál.
süti beállítások módosítása