MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

KŐKEMÉNY BUNYÓ

2017.07.25. 07:00 Napi Maflás

A burmai boksz (myanmar lethwei), kialakulása ugyanúgy a legendák ködébe vész, mint a legtöbb távol-keleti harcművészeté. Az, hogy a térségben melyik törzs vagy állam harcmodora fejlődött ki előbb, és termékenyítette meg a környező küzdőrendszereket, leginkább Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? jellegű probléma. De az biztos, hogy a távolt-keleti stílusok ugyanúgy hatottak egymásra, ahogy az európai vívóiskolák.

 

 

Ha közelebbről megnézzük, nemigen találunk különbséget a lethwei és a muay boran, a laoszi boksz vagy a kambodzsai pradal serey között. Nem tudom, hogy ez eleve így volt-e, vagy a 20. század hozta-e magával. Mindenesetre a globalizáció a harcművészeteket is elérte. Míg régen a különböző stílusok markánsan elkülönültek egymástól, ma a különböző küzdőrendszerek összeolvadását láthatjuk. Az egyes iskolák közti különbségek egyre inkább abból fakadnak, hogy ki milyen versenyrendszerben indul. Más lesz a küzdelem, ha giben vívják vagy rövid nadrágban, ha van fejre ütés, és ha nincs, ha zárt kesztyűt használnak, ha engedélyezett a földharc, ha tiltják a könyék- és a rögzített térd technikákat, és ott a súlycsoportok és a menetidő és menetszám kérdése is. Bár manapság nagy divat átruccanni a különböző sportágak szabályrendszerébe, általánosságban az az elv érvényesül, hogy mindenki a saját szabályrendszerében eredményes.

 

lethwei4.jpeg

 

A burmai boksz nem harcművészeti stílus, hanem szabályrendszer. Leginkább a muay boranra hasonlít: a profi ringben már kesztyű nélkül küzdenek, az ütések és rúgások mellett engedélyezettek a könyék- és rögzített térd technikák, a dobások, és – ez az, ami a lethweit megkülönbözteti a legtöbb versenysporttól – a fejelések is.

A burmai boksz olyan küzdősport, ami felkészíti gyakorlóit, hogy csupaszöklös állóharcot vívjanak. Ez egészen más világ, mint a kesztyűs küzdelem. Nagyon sok múlik az állóképességen, jóval szaggatottabb a bunyó, és rendesen feledzett kéz kell hozzá, ami bírja, ha a csont a csonton csattan. A kéztechnikák és a blokkok leginkább a csupaszöklös ír bunyóra emlékeztetnek, a fogások, dobások, könyék- és térdtechnikák a muay thai világát idézik.

A mai anyagba vágtam pár kockát az edzésekből is. Ez is más, mint a csili-vili edzőtermek világa. A burmai boksz a muay thai aranykorát idézi. A lethwei legnagyobb csillagai – mint Tun Tun Min, Tway Ma Shaung vagy Too Too – ilyen környezetből jöttek, és ma is ilyen körülmények közt edzenek. Ők azok, akik ma bárkivel kiállnak, és akikkel a küzdősportok mai legkeményebb arcai szívesen mérik össze az erejüket, mert a legyőzésük legalább annyira kívánatos trófea, mint a legismertebb muay thai sztároké.

 

lethwei2.jpg

 

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

7 komment

Címkék: burmai box csupaszöklös bunyó lethwei

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr6612686269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2017.07.25. 15:55:59

Bizony, mennyivel más a pusztakezes harc. Nincs kesztyűk mögé elbújás, nem tompít a freestyle kesztyű sem. Sok leütés egy-egy jól elhelyezett első kezes ütéstől eldőlt. Nem véletlen hogy a karatéban annyira hangsúlyos az első kezes kitörés, hiszen egy fogásra törekvő judós ezzel szemben nagyon kiszolgáltatott.
Az aranyszabály:
Judós ellen küzd karate harcmodorral, mert a köríves ütésekre könnyen ráfognak és akkor annyi.
Boxoló ellen küzd judósként/birkózóként/jitsusként.
Karatés ellen küzdj boxolóként, mert a belharc nem passzol a karatés egyenes ütéseinek.

Olyan harcmodorra kényszerítsd az ellenfelet, amiben te vagy a jártasabb.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2017.07.25. 15:56:47

izé..

Sok küzdelem egy-egy jól elhelyezett első kezes ütéstől eldőlt.

J.R. Ewing 2017.07.26. 09:50:15

Kell a legalja prolikat is szórakoztatni valamivel....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2017.07.26. 12:49:12

@J.R. Ewing: A te fajtád, viszont a mi fajtánknak egy szúrós pillantásától is összeszarja magát. Ha meg esetleg fegyvert kell fogni, akkor te maximum a hadtápba leszel jó. Mosogatni.

J.R. Ewing 2017.07.26. 13:35:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Magadra vetted, mi ?
Tanulatlan seggfej vagy, csak az erőszakból értesz. Semmi egyebed nincs, mint a brutalitás csodálata, holott te egy tyúkmellű biztonsági őr vagy.
süti beállítások módosítása