MAGAMRÓL

Szabados Tamás vagyok, 4. danos ninjutsu oktató. 2008-ban alapítottam és azóta vezetem a MAFC Ninjutsu szakosztályát. Amikor testnevelést kezdtem tanítani a BME-n, szembesültem azzal, hogy a testnevelés órák semmilyen módon sem illeszkednek az egyetem tananyagába. Ezért úgy állítottam össze az óráim anyagát, hogy segítsék a mérnökképzést, és összhangban legyenek a modern európai iskolarendszer anyagával, oktatási-, nevelési céljaival és módszereivel. Szabadidő szakosztály vagyunk, nem versenyzünk. Ezen az oldalon a harcművészettel, harcművészet oktatással kapcsolatos tapasztalataimról, gondolataimról olvashattok. A honlapunk: http://modernninjutsu.eu/

Friss topikok

A HARMÓNIA

2012.07.01. 21:23 Napi Maflás

A távol-keleti rendszerekben a harmónia nem egészen ugyanazt jelenti, mint amit a színes magazinok mellékletei értenek alatta. A harcművészetben a harmónia misztikus állapot, amikor megszűnik az idő és a tér, és az ember eggyé válik a világmindenséggel. Ilyenkor nem lehet hibázni, de a harcos számára még ennél is fontosabb, hogy ezekben a pillanatokban eléri azt a szellemi tökéletességet, ami a budo végső célja.

 k6_2.jpg

 

A világegyetemmel való harmónia nem valóságos. Érzés csupán, még akkor is, ha ennek az érzésnek vannak látható jelei. A harmónia egyaránt fakadhat valós és valótlan okokból, és mindkettő eredményezhet tartós harmóniát.

k1_2.jpg

A mindenséggel való egyesülésre törekedő rendszerek többsége eljut oda, hogy az, amit valóságnak hiszünk, nem azonos a valósággal. A legtöbbször valamiféle alternatív valóságot kínálnak az általánosan elfogadott valóságkép helyett. Amennyiben ez összhangban van az ember valódi énjével, és akkor megoldódnak a problémái. Ha nem, akkor rendszerint új vallást, filozófiát, vezetőt, stb. keres magának. Minél többször töri szét az érvényesnek hitt, alternatív valóságot, és fogad el helyette újabbat, annál közelebb kerül ahhoz, hogy kialakítsa a maga alternatív valóságát, ahol már otthonosan érzi magát.

A belső harmóniát csak akkor érhetjük el, ha ismerjük, és tökéletesen elfogadjuk önmagunkat. Aki teljesen azonos önmagával, szabaddá válik, hiszen attól fogva nem a külvilág ítélete, hanem saját belső törvényei szerint éli az életét. Az ember akkor lesz igazán szabad, amikor már saját magának se akar megfelelni.

k2_1.jpg

A külvilággal való harmónia a megfelelő helyzetértékelésből fakad. Hogyha az ember nem látja környezete mozgatórugóit – főleg az, aki önmagával sincs tisztában –, legfeljebb a szerencsének köszönheti, amikor egy-egy rövid időszakra megtapasztalja, mit jelent a külvilággal való összhang.

Nehéz nem elveszíteni a megtalált harmóniát, hiszen az ember, illetve szűkebb és tágabb környezete folyamatosan változik. Ezt a három tényezőt kell tudatosan összehangolni úgy, hogy folyamatosan alkalmazkodjunk a mindenkori helyzethez, miközben megőrizzük saját harmóniánkat. Az iskolai tantárggyá vált modern ninjutsuban ez a törekvés váltotta fel a világmindenséggel való összeolvadás igényét. Alternatív valóság helyett a realitást kínálja.

k1.gif

Első lépésként az ember belső harmóniáját teremtjük meg. Az így megtapasztalt harmóniát próbáljuk megőrizni a különböző technikák segítségével modellezett élethelyzetekben. Amikor a gyakorlás során a diák eljut arra a szintre, hogy tudatosan képes a mindennapi életben hasznosítani az edzésen tanultakat, lassanként elkezdi felépíteni saját életstratégiáját. A belső harmónia így olyan valóságos tényezővé válik, aminek segítségével az ember megteremtheti a szűkebb és tágabb környezetével való összhangját – bár ebben nem a klasszikus harcművészetek által kijelölt utat követi.

k4_1.jpg

A kiegészítő anyagot a Maflás Facebook oldalán találjátok.

(Folyt. köv.) 

3 komment

Címkék: világnézet önismeret harmónia

A bejegyzés trackback címe:

https://napimaflas.blog.hu/api/trackback/id/tr304622811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2012.07.02. 20:16:38

"Első lépésként az ember belső harmóniáját teremtjük meg."
Ezt most egy kicsit elnagyoltnak érzem. Ez az első lépés szerintem konkrétan a legnagyobb és legnehezebb, kb. egy élet munkája. Az összes utána következő már kismiska.
Kicsit arra a kérdésre emlékeztet, hogy hogyan fessünk tökéletes képet? Egyszerűen: Először váljunk tökéletessé, aztán csak engedjük el magunkat és fessünk..

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2012.07.02. 22:02:48

@Beren: Tapasztalataim alapján ez kb. 3 éves munka. Legalább is az alapokat le lehet rakni, és utána a tanuló már saját maga is be tudja fejezni a munkát. Persze még rengeteget fog fejlődni, lesz egy csomó nagy felismerése önmagával kapcsolatban, azonban ez valójában már csak finomhangolás.
Egyébként jól látod, még vissza akarok térni erre a kérdésre a későbbiekben. :)
süti beállítások módosítása